3 gardas piparkūku receptes no Latvijā iecienītām konditorēm

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ierasti sākas ar 1. adventi, īpaši priecīgs šis laiks ir tieši bērniem. Lai vairotu siltos un mīļos kopā būšanas mirkļus ģimenē, iesakām adventes laikā kopīgi visiem pagatavot un izcept piparkūkas. Mammamuntetiem.lv lūkoja, kādas receptes iesaka zināmās konditores Zane Grēviņa, Signe Meirāne un Amanda Ozoliņa.
Laiks izvēlēties, ar kuru no piparkūku mīklu receptēm sākt piparkūku cepšanas sezonu!

FOTO: Publicitātes foto

Laiks izvēlēties, ar kuru no piparkūku mīklu receptēm sākt piparkūku cepšanas sezonu!

Visas šīs dāmas ir ne tikai īstas gardumu meistares, bet arī ir apkopojušas savas receptes grāmatās!

  • Zane Grēviņa – 3 recepšu grāmatu autore, jaunākā no tām: “Vienkārši našķoties”.
  • Signe Meirāne – vairāku recepšu grāmatu autore, jaunākā no tām “Brīv.Dien.Galds Otrā daļa”, kā arī dažādu ēdienu meistarklašu vadītāja.
  • Amanda Ozoliņa – recepšu grāmatas “Kūku karaliene” autore un šefkonditore savā uzņēmumā “Kūkas gardas”.

Atceries!

Jāņem gan vērā, ka piparkūku mīklu uzreiz pēc pagatavošanas nevar cept, tai ir jānostāvas ledusskapī – nakti, dienu vai vairākas dienas, atkarībā no receptes. 


Našķoties Zanes MEDUS PIPARKŪKAS 

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 500 g kviešu miltu
  • 300 g medus
  • 100 g tumši brūnā cukura
  • 100 g skābā krējuma
  • 100 g sviesta
  • 1 ola
  • 40–50 g piparkūku garšvielu (tā kā katra ražotāja piparkūku garšvielās piparu koncentrācija ir atšķirīga, ieteiktu vispirms mīklai pievienot tikai daļu receptē paredzētā daudzuma. Ja mīkla nav pārāk piparota, tad var iemaisīt atlikušo daudzumu)
  • 30 g cepamā pulvera
  • šķipsniņa sāls

 

PAGATAVOŠANA:

1. Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Maisot masu karsē, līdz cukurs ir izkusis, tad pievieno piparkūku garšvielas.

2. Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes, tad tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri (masa uzburbuļos, cepamais pulveris izreaģēs), pēcāk pievieno pusi miltu, masu kārtīgi sajauc, tad pievieno atlikušos miltus un mīklu samīca ar rokām (iesākumā tā var būt pavisam ķepīga, bet pēc nakts ledusskapī tā kļūs pavisam stingra). Mīklu liek ledusskapī un atdzesē vismaz stundu.

3. Mīklu izrullē 0,3 cm biezu, izspiež piparkūkas, tās izkārto uz cepamās plāts un gatavo līdz 180°C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes.

 

Signes Meirānes SENĀS PIPARKŪKAS

Reklāma
Reklāma


Mēs vienmēr esam izmantojuši manas mammas piparkūku recepti, kuru es gatavoju jau dažas nedēļas pirms Ziemassvētkiem, bet nesen es 20. gadsimta sākuma  recepšu grāmatā atradu vēl dažas receptes. Variācijas ir bezgalīgas, tomēr ļoti līdzīgas. Es izmēģināju tik daudz - ar medu un sīrupu, vairāk olu un mazāk sviesta un šīs man patīk vislabāk. Maigākai garšai, dažreiz nepievienoju visas garšvielas un to vietā pievienoju tikai kanēli un ingveru. Tomēr, kad nāk Ziemassvētki, mūsu klasiskās piparkūkas ir tikai vienas - ar visām receptē minētām garšvielām.

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 600–700 g kviešu miltu
  • 400 g tumšā sīrupa
  • 200 g gaiši brūnā cukura
  • 170 g sviesta
  • 1 g cepamā soda + 10 ml ūdens
  • šķipsniņa jūras sāls
  • 2 vidēja lieluma olas (sakultas ar dakšiņu)
  • garšvielu maisījums:
  • 2 tējk. maltu kanēli
  • 20 krustnagliņas
  • 1/2 tējk. kardamona
  • 2 tējk. ingvera
  • 1/2 tējk. svaigi sarīvēta muskatrieksta
  • 15 graudu smaržīgie pipari
  • 15 g melno piparu graudu

 

PAGATAVOŠANA:

  1. Visas garšvielas sablennderē pulverī. Samaisi ar 300 g miltu.
  2. Pannā ielej sīrupu, pievieno cukuru un sviestu un lēnām sildi. Kad cukurs ir izkusis, uzgriez lielāku siltumu un karsē, līdz tas sāk vārīties.
  3. Noņem no plīts un karstajai maisai pievieno miltus ar garšvielām, maisot ar koka karoti, līdz mīkla sāk atlekt no katla malas. Ļauj atdzist apmēram 20 minūtes.
  4. Piejauc ūdenim sodu un sāli. Pievieno mīklai saputotās olas un sodas šķidrumu.
  5. Kad olas ir iemaisītas, pievieno pārējos miltus un maisi, līdz mīkla ir viendabīga un gluda.
  6. Mīci uz miltiem pārkaisītas virsmas kamēr gluda un elastīga, bet ne pārāk ilgi (jo vairāk mīcīsi, jo cietākas būs piparkūkas).
  7. Ietin un ļauj vismaz vienu dienu pastāvēt ledusskapī vai vēsā vietā (es to atstāju pieliekamajā), bet labāk ir atstāt uz vairākām dienām vai pat nedēļām.
  8. Izņem mīklu no ledusskapja 4 stundas pirms cepšanas.
  9. Izveltnē mīklu pēc iespējas plānāk, izspied formas un cep 200°C karstā krāsnī, līdz piparkūkas ir gaiši brūnas (apmēram 10 minūtes).


Amandas PIPARKŪKAS


Ziemassvētki ir laiks, kad piparkūku saldenā smarža mums rada īpašu noskaņojumu, tādēļ tās ir tik svarīgi iekļaut saldumu kastē. Īpaši glazētas piparkūkas ar cukura glazūru nepaliks bez ievērības, jo atšķirsies no ierastā varianta! Dalos ar pārbaudītu un izcili gardu piparkūku mīklu. Tā izcili rullējas un ir stipra garšā. Tā neuzpūšas un nemaina savu formu cepoties, jo nav sodas. Nav jābaidās no karameles gatavošanas, galvenais ievērot instrukcijas un tad viss izdosies. Tieši sviestainā karamele rada pareizo krāsu un aromātu mīklai. No receptes sanāk aptuveni 2,5kg mīklas. Uzglabāšanas laiks 30 dienas ledusskapī.

 

SASTĀVDAĻAS:

  • 1kg cukurs
  • ½ glāze karsta ūdens
  • 1,2kg kviešu milti
  • 0,5kg sviests (vai labs margarīns, ja lietojat)
  • 3 olas
  • 6 ĒD piparkūku garšvielas (Es izmantoju Anatols garšvielas)
  • 2 tk apelsīnu pasta vai 1 apelsīna miziņa
     

PAGATAVOŠANA:

  1. Aptuveni 300g cukura izber augstā un biezā katliņā. Uz vidējas uguns karsē cukuru NEMAISOT.
  2. Kad redzami cukurā degšanas “pleķi”, tos uzmanīgi sāk maisīt, tādā veidā iemaisot visu cukuru.
  3. Kad izkusis viss cukurs, pakāpeniski pievieno pārējo cukuru un maisot to izkausē.
  4. Kad cukurus sakaramelizējies un ir viss izkusis, tad lej klāt karsto ūdeni. OBLIGĀTI rokā uzvelk cimdiņu, lai neapdedzinātu roku. Intensīvi maisa.
  5. Tad izslēdz plīti un pievieno sviestu, apelsīnu. Kārtīgi izmaisa, lai viendabīgs.
  6. Miltu maisījumā iemaisa garšvielas. Lej klāt cukura-sviesta maisījumu un maisa. Maisīt var ar mikseri vai koka karoti.
  7. Masai jāveido mīklas konsistence. Tad pievieno olas. Izmaisa. Nevajag to pārmīcīt vai pārmaisīt.
  8. Mīklu mazliet padzesē un tad satin plēvē. Lietot to var sākt nākamajā dienā, lai garšvielas paspētu savilkties.
  9. Cep 180 grādos 5-10min atkarībā no lieluma un biezuma.


 

Saistītie raksti