Ķiploki mīl stabilitāti. Kā saglabāt garšaugu līdz pavasarim, iesaka audzētāja Antra Zeiliņa

Stingrās un baltās ķiploku galviņas rudenī sagulst maisiņos un kastēs, bet, ja nepaspēj šo vietējo labumu apēst līdz agram pavasarim, lielākā daļa ķiploku "zobu" ir sarāvušies, izčākstējuši un sakaltuši.
Ķiploki mīl stabilitāti. Kā saglabāt garšaugu līdz pavasarim, iesaka audzētāja Antra Zeiliņa

FOTO: Pexels.com

Kā mājās saglabāt vietējos aromātiskos ķiplokus pēc iespējas ilgāk svaigus un sulīgus, stāsta ķiploku audzētāja  no saimniecības “Ķiploku pasaule” Antra Zeiliņa. 

 

Labi izžāvēti caurvējā 

Pēc novākšanas ķiploki ir kārtīgi jāizžāvē, pirms tam nogriežot saknītes un lakstus. Mēs žāvējam apmēram 2 mēnešus caurvējā. Tikai tad noliekam pagrabā. 
 


 

Nemainīga temperatūra

Reklāma
Reklāma

Svarīgākais, kas jāievēro, ja ziemas ķiplokus, kurus novāc tieši tagad - jūlijā, grib saglabāt līdz pavasarim, ir nemainīga temperatūra. Mums tie stāv pagrabā, kurā ir - 3 °C, bet svarīgākais ne tieši nemainīgā temperatūra. Var turēt arī plus 12 - 14 °C. Dzīvoklī vai virtuvē, kurā mainās temperatūras un mitruma līmenis, šādu stabilu mikroklimatu noturēt visu laiku ir diezgan grūti. 

 

Kā saglabāt, ja nav pagraba 

Ķiplokus var arī pārstrādāt, marinēt, fermentēt. Antra Zeiliņa izmanto pavisam vienkāršu metodi - ķiplokus samaļ, liek burkās un tur ledusskapī. Nevajag ne sāli, ne citus konservantus, ko ķiploks pats ir konservants. Diemžēl šādi uzglabājot, ātri mainās ķiploku masas krāsa, tā kļūst brūna, bet garšas, smaržas un ārstnieciskās īpašības ķiploks nezaudē. 
“Neieteiktu ķiplokus pārliet ar eļļu, jo tad tie vairs ”neelpo" un sāk bojāties. Nederēs arī daiviņu saldēšana, jo pēc atkausēšanas tās paliek mīkstas un zaudē smaržu," pieredzē dalās saimniece.