Laiks stādīt vasaras ķiplokus. Dārzkopes padomi

Kā stādīt vasaras ķiplokus? ĢIRTS KANDAVAS NOVADĀ

FOTO: Shutterstock.com

Vasaras ķiplokiem piemērotas trūdvielām bagātas, ātri iesilstošas augsnes, kur rudenī neuzkrājas lieks mitrums. Ja trūdvielu saturs ir neliels, augsni vēlams ielabot, iestrādājot labi sadalījušos kūtsmēslus vai kompostu.

Dārzniece Maija Riekstiņa no Auces novada, ik pavasari sagatavojot vietu sīpolaugu stādīšanai, vispirms izkaisa kompleksos minerālmēslus, tad mālaino augsni uzfrēzē un veido dobes. Kā priekšaugi noder kartupeļi, kāposti. Noteikti neder sīpoli, nav ieteicami arī zirņi, bietes. Jācenšas ievērot augu seku – ķiplokiem savā iepriekšējā vietā vajadzētu atgriezties tikai trešajā ceturtajā gadā. Vasaras ķiplokus stāda aprīļa beigās, izmantojot ārējās, lielākās daiviņas, lai iegūtu augstāku ražu. Dārzniece uzsver: “Nevar stādīt, kā pagadās, proti, ar kājām gaisā – daivas jāliek zemē ar pamatni uz leju. Nedrīkst arī daiviņas iestumt zemē, jo tad tās tiek saspaidītas. Ķiploki jāiegulda mīkstā, sastrādātā zemē, iepriekš izveidotās vadziņās, ko pēc tam aizber ar augsni.”

Ķiplokus izvieto 3–4 rindās ar 25–30 cm attālumu starp tām. Daivas izvieto pussprīža attālumā citu no citas. Stāda tā, lai būtu pārsegtas ar aptuveni 3 cm biezu augsnes kārtu.

Audzēšanas laikā ķiplokus regulāri ravē un mēslo ik pēc divām nedēļām. Līdzko parādās asni, izmanto komplekso minerālmēslojumu, izšķīdinot ēdamkaroti 10 litros ūdens. Piebarošanu pārtrauc jūnijā.

Vasaras ķiplokus novāc vēlāk nekā ziemas ķiplokus – īsi pirms visu lapu nodzeltēšanas, kad stublājs kļūst nenoturīgs un sāk noliekties. Pēc izraušanas ķiploki kārtīgi jāizžāvē – ja laiks saulains, žāvē saulē; ja lietains, ķiplokus tur nojumē vai siltumnīcā.

Izmēra ziņā vasaras ķiploki ir mazāki nekā ziemas ķiploki, to daiviņas izvietojušās vairākās kārtās pie pamatnes.

 

Avots: 

Reklāma
Reklāma

 

Dārza darbu rubriku atbalsta minerālmēslošanas līdzekļi VITO

"Vito" mēslošanas līdzekļiem Latvijā uzticas jau vairāk nekā 30 gadus. Balstoties uz veiktiem augsnes pētījumiem, "Vito" formulu izstrādājis augu minerālās barošanās laboratorijas vadošais pētnieks augu fizioloģijā un bioloģijas doktors Vilnis Nollendorfs. Šķidro koncentrēto mēslojumu receptūras ir izstrādātas un piemērotas augu augšanas optmizācijai tieši Latvijas klimatiskajiem un agroķīmiskajiem apstākļiem. Tie satur nepieciešamos elementus auga augšanai ilgtermiņā. "Vito" šķidrie minerālmēsli piemēroti augu barošanai caur saknēm un lapām atklātās vai slēgtās platībās, dēstu un ražojošu augu papildmēslošanai. Mikroelementi mēslojumā ir helātu formā, kas padara tos augiem viegli uzņemamus.

Ar "Vito" lietošanas rekomendācijām iespējams iepazīties šeit.
Ar visiem "Vito" produktiem iepazīsties šeit.