Padomi gaļas un dārzeņu grilēšanai

Grilēšana ir iedvesmojošs un īpaši radošs process — daudz interesantu, grilēšanai piemērotu produktu, mazliet burvības un pacietības nepieciešams, lai iegūtu īpaši gardu maltīti.  Svaigā gaisā ēdiens vienmēr garšo labāk…

Ja esat atklājuši savu iecienītāko gaļas cepšanas veidu, tad jāiekur grils vai jāuzkarsē plīts un jādodas nopirkt piemērotus produktus... Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja esat atklājuši savu iecienītāko gaļas cepšanas veidu, tad jāiekur grils vai jāuzkarsē plīts un jādodas nopirkt piemērotus produktus... Publicitātes foto.

Grilēšana un BBQ…
Grilēšana ir ēdiena cepšana uz gailošām oglēm, izmantojot to karstuma dabīgo ietekmi. Grilēšanas procesā gaļa iegūst skaisti brūnu garoziņu, bet, ja ogļu karstums ir ļoti intensīvs, tad jāpievērš uzmanība, lai gaļa saglabātu savu sulīgumu, aromātu un nesadegtu.  

Ja grilēšana nozīmē diezgan ātru cepšanu augstā temperatūrā uz oglēm, tad barbeque (BBQ) ir ļoti lēna gaļas cepšana speciālā grilā/cepeškrāsnī, kam ir ūdens nodalījums. Cepšanas process notiek relatīvi zemā temperatūrā (apmēram 100°C) dūmu un mitruma ietekmē.  

Speciālās grila pannas, kurās var cept gaļu uz plīts, nodrošina labu rezultātu — karamelizētu ceptu gaļu ar grilam raksturīgajām iedegušajām līnijām. Gaļas garša ir līdzīga uz oglēm grilētai gaļai.
 
Ja esat atklājuši savu iecienītāko gaļas cepšanas veidu, tad jāiekur grils vai jāuzkarsē plīts un jādodas nopirkt piemērotus produktus...

Ko grilēt?
Vispiemērotākie grilēšanai ir nelieli gaļas gabali, zivis, dažādi dārzeņi un augļi.
• Gaļa un zivis jāpatur istabas temperatūrā 1 stundu pirms grilēšanas, tādā veidā, sākot grilēt, temperatūras izmaiņas nebūs pārāk krasas, un cepšanas process būs veiksmīgs.
• Gardāko šašliku var izcept no cūkgaļas un vistas gaļas, kā arī no tītara, liellopa (īpaši jaunlopa), jēra un brieža gaļas.
• Vislabākajai cepamajai gaļai ir nedaudz treknumiņa.  
• Populārākās zivis grilēšanai ir lasis un forele. Ļoti garšīgas ir grilētas butes, asari, siļķes un līdakas.
• Baklažānus, cukini, papriku, bietes un ananasus ieteicams grilēt, sagrieztus šķēlēs.
• Ietītus folijā, veselus, iepriekš pārsmērētus ar nedaudz olīveļļas, var grilēt ābolus, aprikozes, mango, apelsīnus, bumbierus, sīpolus, ķiplokus, tomātus, burkānus, kartupeļus un rāceņus.

Grilēšanas receptes skati Virtuves sadaļā -> Grilēšana!
 


Piešķir garšu un dūmu aromātu...
• Garšaugi (rozmarīns, timiāns, baziliks utt.), mazi zariņi (no ķirša, avenēm, kadiķa, ābeles utt.), iemesti oglēs, piešķir ēdienam interesantas garšas nianses. Lai palēninātu degšanu un radītu vairāk dūmu, garšaugus un koku zariņus, pirms to iemešanas oglēs, jāpatur ūdenī.  
• Lai iegūtu aromātiskus dūmus, grilēšanas laikā oglēs var iemest sauju sausas kafijas vai tējas, vai sausus garšaugus. Tad grilam uzliek vāku un ļauj dūmiem ievilkties ēdienā.
• Oglēs ielikti veseli ķiploki piešķir ēdienam lielisku aromātu.

Kad gaļa ir gatava…
• Pēc gaļas grilēšanas to liek atsevišķā bļodā un atpūtina apmēram 5 minūtes, lai gaļas sula netecētu ārā.
• Neļaujiet gaļai atdzist, tā jāēd karsta!
 

Reklāma
Reklāma

Ieskaties: www.santamaria.lv