Vecie labie griķi – kā tos pagatavot patiešām garšīgi
Griķi ir izcils produkts. Tie satur salīdzinoši maz kaloriju, satur daudz dažādu organismam noderīgu vielu un nemaksā dārgi. Bet kā tos pagatavot, lai sanāktu patiešām garšīgi?
FOTO: Shutterstock.com
Ko garšīgu pagatavot no griķiem
Cepeškrāsnī uzbriedināti griķi
Sastāvdaļas (6 personām):
- 2 glāzes griķu;
- 2 ēdk. dzidrināta sviesta;
- 1 tējk. sāls;
- 5 glāzes ūdens
Pagatavošana:
- Cepeškrāsni sakarsē līdz 90 grādiem. Uzvāri ūdeni, pieber sāli un izšķīdini.
- Katlā ar biezu dibenu sakarsē sviestu, ieber griķus, samaisi un uz mērenas uguns cep 2–3 minūtes.
- Pielej karsto ūdeni ar sāli, uz straujas uguns uzvāri, tad turpini vārīt 15 minūtes uz mērenas uguns. Vārīšanas laikā vāku nenoņem.
- Katlu ieliec cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Pēc tam izslēdz karstumu un atstāj katlu ar griķiem krāsnī vēl uz stundu.
Griķu popkorns
Sastāvdaļas:
- Griķu putraimi
- Eļļa
- Sāls un garšvielas
Pagatavošana:
- Katliņā vai pannā sakarsē nelielu daudzumu eļļas.
- Kad tā kļuvusi karsta, ber iekšā griķus.
- Pēc laika tie sprāgs tāpat kā kukurūzas graudi.
- Kad graudi izsprāguši, notecini eļļu un pārkaisi tos ar garšvielām un sāli.
- Ēd tāpat vai pievieno biezzupām.
Griķu risotto ar vistu akniņām
Sastāvdaļas:
- 250g griķi
- 350g vistu aknas
- apm. 500ml vistu vai dārzeņu buljons
- 2 sīpoli
- 3 ķiploka daiviņas
- 2 ēd.k. Balzamiko etiķis
- timiāns
- olīveļļa
- sāls, pipari
Pagatavošana:
- Sīpolus un ķiplokus notīra un smalki sakapā.
- Vistu aknas attīra no plēvēm un sagriež mazākos gabaliņos.
- Pannā uzkarsē olīveļļu un apcept tajā sīpolus un ķiplokus.
- Pievieno aknas un cep vēl 3-4 min.
- Griķus ieber pannā, cep visu kopā vēl pāris minūtes.
- Pielej 1/3 no buljona un sautē, kamēr šķidrums iztvaiko.
- Tad pievieno vēl 1/3 un atkal iztvaicē.
- Pielej atlikušo buljonu un sautē, līdz šķidrums ir pilnībā iesūcies griķos un griķi ir gatavi.
- Ja ir nepieciešamība, tad var pievienot mazliet ūdeni.
- Pašās beigās pievieno Balzamiko etiķi, timiānu, sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas.
Kraukšķīgie griķu cepumi
Nepieciešams:
- 8 ēd.k. vārītu griķu
- 4 ēd.k. mandeļu miltu
- 2 olas
- 100g sviesta
- 6 ēd.k. cukura
- 8 ēd.k. miltu
- tējkarote cepamā pulvera
- vaniļas cukurs
- šķipsniņa sāls
- mandeļu skaidiņas dekorēšanai
Pagatavošana:
- Griķus sajauc ar mīkstu sviestu un olu.
- Tiem pievieno sāli,cukuru, vaniļas cukuru un miltus.
- Masu rūpīgi samaisa.
- Ar tējkaroti pannā liek nelielas mīklas piciņas, tās pārkaisot ar mandeļu skaidiņām.
- Cep 180 grādos apmēram 15 minūtes.