Kabacis: kāpēc to iekļaut bērna ikdienas ēdienkartē un 8 lieliskas receptes

Kabači ir ķirbju dzimtas augi, kas Eiropā ievesti no Amerikas apmēram pirms 500 gadiem. Tos savā virtuvē labprāt izmanto Vidusjūras valstīs, bet arī vēsākās valstīs, tai skaitā Latvijā, kabači aug griezdamies un rudeņos ir iecienīts dārzenis mūsu ēdienkartē.
Kabači rudenī noteikti iekļaujami zīdaiņa ēdienkartē, bagātinot biezeņa garšu.

FOTO: Shutterstock.com

Kabači rudenī noteikti iekļaujami zīdaiņa ēdienkartē, bagātinot biezeņa garšu.

Kabacis ir viens no pirmajiem dārzeņiem, ko iesaka iekļaut mazuļa ēdienkartē. Galvenokārt tāpēc, ka, salīdzinot ar citiem dārzeņiem un saknēm, tas ir hipoalerģisks, proti, ļoti reti bērniem uz kabaci ir alerģiska reakcija. 
 


Kabaču uzturvērtība

Kabačos ir arī pietiekami daudz vērtīgu uzturvielu – pektīns, kas veicina zarnu trakta darbību un samazina aizcietējumu risku.   Pektīni labu uzsāc toksīnus un izvada no organisma kaitīgās vielas, piemēram, mazina tūsku, izvadot sāļus, ja to ir pārāk daudzu. 

Kabači satur samērā maz kaloriju, tāpēc bērniem, kuriem ir nosliece uz lieko svaru, tas būs īpaši noderīgs dārzenis. 

 

Lasi arī: 
Cukini putriņa ar jēra gaļu. Recepte mazuļiem
Cukinī – kartupeļu biezputra ar vistas gaļu (no 8. mēneša)
Gardas receptes kabačiem! Salātu, zupu un silto ēdienu idejas
 

 

Reklāma
Reklāma

Kabači satur arī ogļhidrātus, ko organisms viegli pārstrādā, tāpēc šo dārzeni droši ver ēst arī tie, kas cieš no cukura diabēta.  Vēl kabači satur C un E vitamīnus, B grupas vitamīnus, A, PP vitamīnus, kāliju, dzelzi, fosforu, kalciju un magniju. 

Šo vitamīnu daudzums kabačos gan nav liels, toties pareizi gatavojot šo maigo dārzeni, vitamīni īsajā termiskās apstrādes laikā neiet bojā. Labākais veids, kā pagatavot kabaci, ir 3-4 minūtes tvaicēt. Lielāki bērni kabačus var grauzt kā burkānus – svaigus. 

 


Kam kabačus ēst nevajadzētu: 

  • Ļoti reti, bet ir bērni, kuriem tomēr novēro alerģisku reakciju pat uz kabačiem.
  • Kabačus neiesaka ēst tie, kas cieš no asas polinozes jeb alerģiskām iesnām, ko izraisa augu valsts ziedputekšņi.  Tas var radīt krusteniskās alerģijas un pastiprināt jau esošās alerģiskās reakcijas uz ziedputekšņiem.
  • Kabačus, līdzīgi kā citus šķiedrvielām bagātus dārzeņus, neiesaka ēst tad, ja ir vēdera darbības traucējumi.
  • Kabacim piemīt urīndzenošs efekts, tāpēc tas uzmanīgi jāēd tiem, kam ir nieru un urīnceļu sistēmas saslimšanas.

Saistītie raksti