Kā Ziemassvētku eglīti mežā atrast un nocirst pašam

Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, katram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja Latvijas valsts mežos nocirst vienu līdz trim metriem garu eglīti. Lai to izdarītu ir jāievēro daži noteikumi. 

Katram atļauts nolūkot tikai vienu eglīti, nevis tās zāģēt rūpnieciskos apmēros.

FOTO: Shutterstock.com

Katram atļauts nolūkot tikai vienu eglīti, nevis tās zāģēt rūpnieciskos apmēros.

Valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” (LVM) jebkuram atļauj nocirst vienu eglīti, ja tiek ievēroti trīs galvenie priekšnosacījumi:

* eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm, kas parasti atbilst 2 – 3 metru garai eglei;
* eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs un
* eglītes drīkst zāģēt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām.


Valsts meži ir izkaisīti pa visu Latvijas teritoriju starp daudziem privātajiem, pašvaldību un citu īpašnieku mežiem,  tāpēc, lai nerastos konflikti, aicinām pirms eglītes ciršanas vai zaru savākšanas pārliecināties, kam pieder mežs. Visdrošāk to var noskaidrot apjautājoties par to LVM mežsaimniecībās. 
 

"Rīgas meži" izlēmuši Rīgai piederošajos mežos Ziemassvētku eglīšu ciršanu aizliegt!



Kā jau ik gadu, tuvojoties Ziemassvētkiem, "Rīgas meži" atgādina, ka Rīgas pilsētai piederošajos mežos Ziemassvētku eglītes cirst nedrīkst. Rīgai piederošajos mežos egļu ir maz, to īpatsvars nesasniedz 10 %, un arī tās ir galvenokārt cilvēka roku stādītas, daudzu gadu garumā ravētas un koptas, pirms tam no sēkliņai līdz stādam izauklētas stādaudzētavā. Lielākais iedzīvotāju skaits koncentrējas tieši galvaspilsētā un Pierīgas pašvaldībās. Ja kaut neliela daļa no mājsaimniecībām nocirtīs mežā eglīti, mežam tiks nodarīts būtisks postījums. Šī iemesla dēļ "Rīgas meži" izlēmuši Rīgai piederošajos mežos Ziemassvētku eglīšu ciršanu aizliegt.


Daudzas ģimenes izvēlas arī citu, videi draudzīgāku variantu. Tā vietā, lai egli nocirstu, var to iegādāties podiņā kokaudzētavās.
 

LASI ARĪ RAKSTU: Eglīte podiņā līdz pavasarim


Jāņem vērā, ka pirms eglītes nociršanas Latvijas valsts mežos, ir jāpārliecinās gan par meža īpašuma piederību, gan par to, vai eglīti tik tiešām var nocirst un tā, piemēram, neatrodas jaunaudzē vai nav pārāk gara. Jāatgādina, ka arī privātmežos bez saskaņošanas ar to īpašnieku nedrīkst cirst eglītes. Un, protams, katram atļauts nolūkot tikai vienu eglīti, nevis tās zāģēt rūpnieciskos apmēros.

Reklāma
Reklāma

 

Kā ilgāk saglabāt eglīti

  • eglīti iestiprina egles kājā, kurai apakšā ir trauks ar ūdeni, un regulāri pārbauda, vai ūdens traukā nav iztvaikojis;
  •  pirms likšanas ūdenī, egles stumbru iezāģē, lai koks labāk uzsūktu mitrumu;
  • ūdenim var pievienot glicerīnu, aspirīna tableti un pāris karotes cukura, kas baros koku.
  • ūdenī atšķaida vienu aspirīna tableti, ēdamkaroti sāls un ēdamkaroti cukura var pievienot tējkaroti dārzeņu mēslojuma;
  • egli ievieto šķīdumā, kuru pagatavo, litram ūdens pievienojot divas;
  • tējkarotes citronskābes, vienu ēdamkaroti želatīna un divas karotes krīta pulvera;
  • lai egle ilgāk izskatītos labi, to var ievietot traukā ar mitrām smiltīm.