Kur Latvijā ir skaistas purva laipas un pastaigu takas kājāmgājējiem?

Kurp doties pastaigā ar maziem bērniem, bērnu ratiem un gados vecākām omītēm? Pa lēzenām un labiekārtotām dabas takām. 

Putnu vērošanas tornis Papes dabas parkā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Putnu vērošanas tornis Papes dabas parkā

Kurp doties pastaigā ar maziem bērniem, bērnu ratiem un gados vecākām omītēm? Pa lēzenām un labiekārtotām dabas takām. 


Palsmanes dabas izziņas un piedzivojumu takas 

garums ir aptuveni 2,2 kilometri, un to var izstaigāt pa dažādiem maršrutiem. Nelielā pastaigā gar Palsas upi var iepazīt apkārtnes dabu, uzzināt šo un to par Palsas upi, upes un tās apkārtnes iemītniekiem, aplūkot dabas dizaina objektus, pārvarēt dubļu vannu, zirnekli un citus piedzīvojumu elementus. 


lespējams, esi jau baudījis pastaigu pa Valguma baskāju taku, bet turpat netalu ir vēl vairākas takas, piemēram, Valguma dabas gleznu taka gar ezeru, pa mežu, vēlāk gar Slocenes upi. Dažas reizes jāšķērso nelieli tiltiņi vai jāuzkāpj pa trepēm, taču pārsvarā taka nav pārāk sarežģīta, tā, sākas Volguma pasaules teritorijā.


Līgatnes dabas takā Gaujas krastā, mežainām gravām bagātā apvidū, ierīkotas marķētas kājāmgājēju takas vairāk nekā 4 km garumā, kur var novērot Latvijas faunai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus. Dabas un meža dzīvnieku apskatei nepieciešamas vidēji 2-2,5 stundas. 


Teirumnieku purvā, kas atrodas starp Lubāna ezeru un Orenišu dīķiem, ir izveidota ap 800 m gara laipu taka, kas tūristus iepazīstina ar augstā purva ainavu un augu valsti. Taka nav lokveida — tas nozīmē, ka gājiena sākumpunktā var atgriezties, ejot atpakaļ pa laipu vai arī pa meža ceļu, kas met loku gar purva malu. Taka ved garām staignajam Teirumnieku ezera krastam, kur iekārtota atpūtas vieta. 

Papes ezers piedāvā daudz dažādus pārgājienu maršrutus gar piekrastes lagūnveida ezeru un mitrājiem. Var apskatīt augsto kūdras purvu ar pārejas purviem, smilšu pludmales un staigājošās kāpas, piekrastes sausos un mitros mežus, palieņu pļavas ar tām raksturīgo floras un faunas sabiedrību, kā arī savvaļas zirgus un taurus.


Tērvetes dabas parks ir lieliska vieta pastaigām ar bērniem. Teritorija ir ļoti plaša, un katrā apmeklējuma reizē var atklāt ko jaunu. Nav jāsatraucās par apmaldīšanos, jo noteikti atradīsi norādi, kurp doties tālāk. 

Reklāma
Reklāma


Pokaiņu mežs, izvietojies uz stāviem pauguriem un dziļām ielejām, veido neparasti gleznainu ainavu. Kaudzēs, akmens upēs un valnīšos, atrodas slavenie Pokaiņu akmeņu krāvumi. Tik liela, visu izmēru un formu akmeņu koncentrācija vienuviet rada patiesi neparastu iespaidu. Zintnieki, dziednieki un ekstrasensi šo vietu nešaubīgi uzskata par senu svētvietu. 

 

Varens un detalizēts pastaigu taku, putnu vērošanas torņu un atpūtas vietu apkopojums meklējams mājaslapā www.dodies.lv

 

No žurnāla "100 labi padomi"