10 galamērķi, ko apskatīt ģimenēm ar bērniem Zemgalē

Lai gan mēs kopā ar bērniem bieži mēdzam doties ekskursijās pa Latviju, izrādās, ka Zemgale vēl ir tāds “baltais plankums”. Nekur vairāk par Tērvetes dabas parku neesam bijuši. Un tāpat ir arī maniem draugiem un radiem! Tas nozīmē, ka ir vērts Zemgali ieplānot šīs vasaras mazo ceļojumu grafikā.
Zemgalē ir daudz apskatāmu vietu, kas būs interesantas gan pavisam maziem bērniem, gan arī pusaudžiem.

FOTO: Shutterstock.com

Zemgalē ir daudz apskatāmu vietu, kas būs interesantas gan pavisam maziem bērniem, gan arī pusaudžiem.

Bauska

  • Bauskas pils

Ja Bauskā nav būts kopš skolas laikiem, tagad kopā ar bērniem noteikti ir vērts apmeklēt Bauskas pili. To gadu no gada restaurē, tāpēc izmaiņas būs acīmredzamas! Pilī iekārtots muzejs, kas piedāvā iespēju iepazīt Kurzemes – Zemgales hercogistes vēsturi, 16.–17. gadsimta interjerus. Skolas vecuma bērniem tas noderēs arī mācībās. 

Savukārt turpat blakus Livonijas ordeņa cietoksnī var redzēt Latvijā lielāko 17. gadsimta čuguna lielgabalu kolekciju un uzkāpt arī tornī, kas apmeklētājiem atvērts tikai no 2021. gada.

Atrodas: Bauskas pilskalnā.

Darba laiks: no maija līdz septembrim pils muzejs atvērts katru dienu no pulksten 9 līdz 19. Pārējos mēnešos darba laiks ir īsāks.

Ieeja: visa kompleksa apskate pieaugušajiem maksā 9 eiro, skolēniem, studentiem un senioriem – 4,50 eiro. Pieejamas arī ģimenes biļetes. Bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas. 

Foto: no Bauskas pils muzeja “Facebook” konta.

 

Bauskas novads

  • Rundāles pils

Rundāles pils – šis vārdu salikums ir viens no tiem, kas raksturo manas bērnības atmiņas. Tas ir viens no episkiem braucieniem kopā ar vecākiem, vecvecākiem un krustvecākiem. Tātad iespaidi ir tik spilgti, ka to ir vērts atkārtot arī ar saviem bērniem. Turklāt – šo gadu laikā pils un tās dārzs piedzīvojis milzu pārvērtības. Ik pa laikam šeit notiek arī pasākumi, tajā skaitā – bērniem. Te gan der atcerēties, ka šajā vietā jāievēro īpaši uzvedības noteikumi. Ja bērni ir ļoti kustīgi un visu vēlas aiztikt ar rokām, pirms tam to ieteicams izrunāt. 

Atrodas: Rundāles pagasta Pilsrundālē.

Darba laiks: atšķiras dažādos mēnešos. No jūnija līdz septembrim pils muzejs strādā katru dienu no pulksten 10 līdz 18, bet franču dārzs atvērts no pulksten 10 līdz 19. 

Ieeja: vienotā biļete (muzejs un dārzs) pieaugušajiem – 13 eiro, studentiem 10 eiro, skolēniem – 4,50 eiro. Pieejamas arī ģimenes biļetes.


Foto: no Rundāles pils “Facebook” konta.
 

  • Retro auto kolekcija

Pa ceļam uz Rundāles pili vai arī atceļā no tās var izmantot iespēju pie viena aplūkot arī Retro auto kolekciju. Tajā apskatāmi 30. gadu automobiļi, tostarp – mūsdienās reti sastopami modeļi – un dažādu laiku motocikli un mopēdi. Ja ģimenē ir kaislīgi spēkratu cienītāji, viņi par šo vietu būs sajūsmā!

Atrodas: Rundāles pagasta Pilsrundālē, “Mežmaļos”.

Darba laiks: vēlams iepriekš piezvanīt pa tālruni 63962230.

Ieeja: par ziedojumiem.


Foto: no celotajs.lv.
 

  • Mino zoo “Dobuļi”

Ja ceļojat kopā ar bērniem, mini zoo apmeklējums vienmēr ir laba doma. Bet “Dobuļos” gribas atgriezties vēl un vēl. Mini zoodārza saimnieki savu kolekciju katru gadu papildina ar interesantiem dzīvniekiem. Te var ne tikai aplūkot alpakas, lamas, bruņurupučus, Japānas makaku, bet arī uzzināt, kā izskatās degunlācis un prērijas sunītis. 

Atrodas: Iecavas pagasta “Dobuļos”.

Darba laiks: katru dienu no pulksten 10 līdz 17.

Ieeja: pieaugušajiem – 6 eiro, bērniem (3–16 gadi) – 4 eiro.


Foto: no minizoo.lv.
 

Jelgava

  • Kurzemes hercogu kapenes

Apskatot Jelgavu, maršrutā ir vērts iekļaut Kurzemes hercogu kapenes, kas atrodas pils pagrabstāvā. Tā ir lielākā šāda veida apbedījumu vieta Latvijā, viena no nedaudzajām valdnieku dinastiju apbedījumu vietām pasaulē, kas pieejamas apskatei. Vai zinājāt, ka šeit atrodas arī slavenā Kurzemes hercoga Jēkaba mirstīgās atliekas?! Līdzās dažāda izmēra metāla sarkofāgiem un koka zārkiem izveidota ekspozīcija, kurā apskatāmi restaurēti apbedīšanas tērpi. Šis objekts ieinteresēs arī pusaudžus, pat ja viņi nav aizrautīgi vēstures fanāti. Savukārt mazākiem bērniem varētu nebūt piemērots apskates objekts, ja vien vecāki nav gatavi atbildēt uz daudz un dažādiem jautājumiem par nāves un apbedījumu tēmu. 

Atrodas: Jelgavā, Lielā ielā 2.

Darba laiks: no 1. maija līdz 31. oktobrim – atvērts no trešdienas līdz svētdienai pulksten 9–17. Pārējos mēnešos – no pulksten 10 līdz 16.

Ieeja: pieaugušajiem – 3 eiro, studentiem – 2 eiro, skolēniem – 1 eiro. Bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas.

Reklāma
Reklāma


Foto: Ilze Šķietniece.
 

Jelgavas novads

  • Ziemassvētku kauju muzejs

Te var gūt priekšstatu par to, kāda ir cilvēku ikdiena kara laikā. Muzeja teritorijā apskatāms autentiskā vietā rekonstruēts nocietinājumu sistēmas posms jeb “vācu valnis”. Tas ir vienīgais šāda veida objekts Baltijā. Iekštelpās atrodas lielākais kauju vietu makets Latvijā, kurā attēloti vairāki kvadrātkilometri Ziemassvētku kauju teritorijas ar I Pasaules kara nocietinājumiem. Turpat apskatāmas vairāk kā 200 fotogrāfijas, kauju shēmas un Tīreļpurva apkārtnē atrastie priekšmeti. Pastaigu cienītāji var doties arī vairāk nekā septiņus kilometrus garā pastaigā pa izzinošu taku.

Atrodas: Valgundes pagasta “Mangaļos”.

Darba laiks: muzejs atvērts no trešdienas līdz svētdienai pulksten 10–16.

Ieeja: bez maksas.


Foto: no visit.jelgava.lv.
 

  • Vilces dabas parks

Vilces dabas parks ir viena no ainaviski skaistākajām vietām Zemgalē, kurā cauri gravām satek Vilces un Rukūzes upes. Te noteikti patiks dabas un pastaigu cienītājiem. Tam pa īstam piemērota ir Barona taka un Vilces pilskalna pakājē esošā Zaķu pļava. No turienes var apskatīt upju krastos esošos Devona laika smilšakmens atsegumus, bet aktīvās atpūtas cienītājiem Vilces muižas ainaviskajā parkā ir iespējams sarīkot diska golfa sacensības. Par šo iespēju gan iepriekš jāsazinās ar Vilces tūrisma informācijas punktu.

Atrodas: sākumpunkts meklējams Jelgavas novada Vilces muižā.

Ieeja: dabas parkā – bez maksas. 


Foto: no visit.jelgava.lv.
 

Dobeles novads

  • Tērvetes dabas parks

Ja vēl nav būts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” dabas parkā Tērvetē, to noteikti ir vērts izdarīt jau tuvākajā laikā. Tā ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenei draudzīgākajām vietām Latvijā. Parka kopējā platība ir aptuveni 1200 hektāru, no kuras trešo daļu aizņem “Pasaku pasaule”. Vecajā daļā vēl aizvien aplūkojama Annas Brigaderes “Sprīdīša zeme”, bet jaunajā – “Rūķīšu ciemats”, “Pasaku mežs” un atrakciju laukums. 

Turpat līdzās aktīvās atpūtas cienītāji var izālēties tīklu parkā un iziet “Tarzāna” trasi. Savukārt dabas cienītājiem patiks Tauriņu māja. 

Atrodas: Tērvetes pagasta “Tērvetes silā”. 

Darba laiks: katru dienu no pulksten 9 līdz 19.

Ieeja: pieaugušajiem – 6 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 4,50 eiro, pieejamas arī ģimenes biļetes.


Foto: Shutterstock.
 

Ķekavas novads 

  • Baldones observatorija

Observatorijā atrodas Šmita teleskops – unikāls liela redzeslauka instruments. Tas ir lielākais Baltijā un 12. lielākais šādas sistēmas teleskops pasaulē, kas paredzēts dažādu debess ķermeņu novērošanai. Lieliska vieta, ko redzēt ģimenei ar bērniem, un šeit ir piedāvājums arī jaunlaulātajiem. 

Ņem vērā! Ekskursiju nepieciešams pieteikt vismaz nedēļu iepriekš, un naktī tās netiek rīkotas.

Atrodas: Baldones pagasta “Riekstukalns”.

Darba laiks: ekskursija ilgst vienu stundu un jāpiesaka iepriekš, zvanot pa tālruni 29266797, tomēr svētdienās jebkurā gadījumā iestāde ir apmeklētājiem slēgta.

Ieeja: 20–40 eiro.


Foto: no baldonesobservatorija.lu.lv.
 

Olaine

  • Olaines mežaparks

Olaines mežaparks atrodas pašā pilsētas centrā. To veido priežu mežs, kas labiekārtots. Tajā izveidota promenāde un jauniešiem paredzēta vieta “Popkorna skvērs” ar nelielu skatuvi, skatītāju soliņiem, šūpuļtīkliem, brīvdabas galda tenisa inventāru un grāmatu maiņas punktu. Mazākiem bērniem patiks “Meža kaķa” trase un rotaļu pilsētiņa. Turpat izveidotas arī nojumes un āra grili.

Atrodas: Olainē, Zemgales iela 38.

Ieeja: bez maksas.


Foto: visit.olaine.lv.

Saistītie raksti