No nākamā gada bioloģisko atkritumu šķirošana būs obligāta. Vai zini, kā to pareizi darīt?

Laukos bioloģisko atkritumu šķirošana nav nekas neierasts – pārtikas pārpalikumus vai nu atdod mājlopiem, vai arī izmanto kompostēšanā, kompostā liek arī pērnās lapas un nezāles. Toties daudziem pilsētniekiem tas varētu būt jaunums.
Izpratne par bioatkritumiem ievērojami palielina iespēju organisko materiālu pārvērst vērtīgā resursā.

FOTO: Shutterstock.com

Izpratne par bioatkritumiem ievērojami palielina iespēju organisko materiālu pārvērst vērtīgā resursā.

Kas ir bioloģiskie atkritumi?

Bioloģiskos atkritumus iedala divās kategorijās, skaidro uzņēmums “Getliņi EKO”.

  1. Ikdienā visvairāk saražotie pārtikas pārpalikumi bez iepakojuma: augļi un dārzeņi (mizas, serdes, atgriezumi), olas un cietie produkti (čaumalas, sieri, biezpieni), graudaugi un to izstrādājumi, kafijas un tējas biezumi, kā arī termiski apstrādātas gaļas un zivs produkti (kauli un asakas). 
  2. Viss, kas saistīts ar dārza darbiem – koku, krūmu lapas, sīki zari, nopļauta zāle, saknes un nezāles. Arī augu pārpalikumi, to skaitā griezti novītuši ziedi un telpaugi. 

 

Kur likt bioloģiskos atkritumus?

Bioloģiskajiem atkritumiem piemērots specializētais brūnās krāsas konteiners vai alternatīva – komposta kaudze. 

 

Ja mājās nav dārza, ikkatrs ir aicināts pieteikt šo konteineru. Daudzdzīvokļu māju iemītnieki to var izdarīt, vēršoties ar lūgumu pie pārvaldnieka, bet privātmājās dzīvojošie – pie atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma. 

 

Iespējams izvēlēties atšķirīga tilpuma konteineru, kas būtu piemērotāks atbilstoši mājas iedzīvotāju skaitam un bioatkritumu daudzumam. 

 

Kā uzglabāt bioloģiskos atkritumus?

Ņemot vērā, ka bioatkritumi galvenokārt rodas virtuvē, arī to šķirošana lielākoties sākas katra dzīvesvietā. Tieši atkritumu uzglabāšana ir bieži apspriests temats šķirošanas kontekstā. 

 

Lai gan ērtākā izvēle var šķist plastmasas vai polietilēna maisi, tomēr brūnajā konteinerā drīkst izmest tikai īpašus biodegradējamus vai nebalināta, neglancēta papīra maisus. Var noderēt arī sen aizmirsta metode – atsevišķs spainis, kura saturu regulāri iztukšo brūnajā konteinerā bez speciālā maisa. 

Reklāma
Reklāma

 

Modernāka un ērtāka metode ir veikalos iegādājama speciāla, kompakta tvertne. To var izskalot, lietot atkārtoti vai ieklāt speciāli paredzēto maisu, īslaicīgi uzglabājot minēto saturu pirms izmešanas. 

 

Kā novērst smaku?

Nereti par šķērsli bioatkritumu šķirošanai cilvēki min nepatīkamo aromātu. Efektīvākais risinājums, kā to novērst, ir parūpēties, lai atkritumu tvertne tiktu regulāri iznesta un brūnā piemājas konteinera vāks vienmēr būtu aizvērts. 

Bioatkritumu masu ieteicams pārklāt ar sausu materiālu, piemēram, skaidām, lai samazinātu vai pilnībā neitralizētu nevēlamo smaku. Tas palīdzēs novērst arī kukaiņu un grauzēju izplatīšanos. 

Tāpat ir iespējams vienoties ar savu atkritumu apsaimniekotāju par optimālu izvešanas biežumu – lūgt izvest biežāk, it īpaši vasaras periodā. 

 

Cik tas maksā?

Patlaban sašķirotos atkritumus, piemēram, stikla, metāla, papīra un tekstila atkritumus, savāc un pārstrādā bez maksas. Bioatkritumu apsaimniekošana nav bez maksas, taču tarifs ir par 20% zemāks nekā nešķirotu sadzīves atkritumu izvešana. 

 

No nākamā gada biokonteinera apsaimniekošanas maksa kļūs vēl izdevīgāka, veidojot ietaupījumu līdz pat 40%. 

 

Ņem vērā!

Ja konteinerā būs citu atkritumu piejaukumi, tad to izvedīs kā nesašķirotus sadzīves atkritumus par sadzīves atkritumu tarifu. 

Saistītie raksti