Šķirojam apģērbu! Ko drīkst mest tekstilam paredzētajos konteineros?

Pie dažādu iepakojumu šķirošanas esam jau pieraduši, taču nolietotā apģērba šķirošana daudziem varētu būt jaunums. Nu arī Latvijā ir pieejami vairāki atkritumu šķirošanas punkti, kuros iedzīvotāji ir aicināti nodot nevajadzīgos tekstila izstrādājumus.
“Eco Baltia vide” novērojums liecina, ka šobrīd no sašķirotajiem tekstilizstrādājumiem pārstrādei pagaidām derīgi nedaudz vairāk nekā 10%

FOTO: Shutterstock.com

“Eco Baltia vide” novērojums liecina, ka šobrīd no sašķirotajiem tekstilizstrādājumiem pārstrādei pagaidām derīgi nedaudz vairāk nekā 10%

Vairāk par tekstila atkritumu šķirošanu stāsta SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.


Kā jau ar visiem atkritumiem, arī tekstila izstrādājumus ir būtiski šķirot pareizi. Pagājušajā gadā SIA “Eco Baltia vide” konteineros iedzīvotāji sašķiroja teju 500 tonnas tekstilizstrādājumu. Šobrīd no sašķirotajiem tekstilizstrādājumiem pārstrādei pagaidām derīgi nedaudz vairāk nekā 10%. Atkārtotai valkāšanai derīgi nedaudz zem 40%; neliela daļa ir tekstils, kas nonāk labdarībā, kā arī gaida tirgus pieprasījumu. Savukārt poligonā nonāk vairāk nekā 40% no sašķirotā tekstila. Lai samazinātu poligonā nonākušo atkritumu daudzumu, svarīgi to pareizi sašķirot.

 

Kā šķirot apģērbu – ko drīkst izmest tekstila konteineros

  • Visa veida apģērbus un apavus
  • Gultas veļu, dvieļus
  • Citus tekstila izstrādājumus
  • Izstrādājumiem jābūt tīriem, jo daļa no tiem, kas ir labā stāvoklī, tiek nodoti otrreizējai lietošanai

 

Tekstilam paredzētajā konteinerā nedrīkst izmest

  • Auduma atgriezumus vai izstrādājumus, kuru šķiedras ir bojātas
  • Netīrus izstrādājumus, kas izmantoti tīrīšanas darbos
  • Izstrādājumus, kas bijuši saskarsmē ar ķīmiskajām vielām (piemēram, autoservisu darbos, būvniecībā)
  • Slapjus, sapelējušus tekstila izstrādājumus

 


Kur nodot nevajadzīgos apģērbus

Šobrīd iedzīvotājiem šķirot tekstilu iespējams 60 speciālajos konteineros, kas atrodas Rīgā, Salaspilī, Ādažos, Mārupē, Babītē, Tukumā, kā arī vairākos reģionos Ziemeļvidzemē, tostarp Cēsīs, Siguldā, Rūjienā, Salacgrīvā un citur. Visi tekstila šķirošanas punkti atrodami interaktīvajā kartē šeit.

Reklāma
Reklāma

 

Kas ar apģērbu notiek pēc tam

Pēc tam, kad tekstils tiek no konteineriem savākts, tas tiek nogādāts uz šķirošanas filiāli Tukumā, kur tas tiek sadalīts vismaz 30 frakcijās, atbilstoši kvalitātei, sezonalitātei un citiem parametriem. Tālāk tiek meklētas otrreizējās aprites iespējas, kur labais apģērbs tiek novirzīts atkārtotai valkāšanai pasaules attīstības valstīs, neliela daļa arī labdarībai, savukārt pārējais pēc iespējas tiek virzīts pārstrādei. 
“Pagaidām pārstrādes iespēja visā pasaulē vēl ir mazattīstītas un pieejamas vien dažiem materiālu veidiem – pārsvarā tādiem, kuru sastāvā ir vienveidīgas un dabīgas šķiedras, piemēram, kokvilnai. No tādiem materiāliem var ražot industriālās lupatiņas, kā arī izmantot mīksto mēbeļu pildīšanai. Liels izaicinājums ir tekstils ar bojājumiem, mitrs, pelējis un sasmērēts ar ķīmiskām vielām, jo šādiem apģērba gabaliem pārstrāde nav iespējama – tos aicinām ievietot sadzīves atkritumiem paredzētajā konteinerā,” stāsta J. Aizbalts.

 

Tekstilam paredzētie konteineri


Kāpēc ir svarīgi pareizi šķirot

Šobrīd no sašķirotajiem tekstilizstrādājumiem pārstrādei pagaidām derīgi nedaudz vairāk nekā 10%, atkārtotai valkāšanai nedaudz zem 40%, savukārt poligonā nonāk vairāk nekā 40% no sašķirotā tekstila. Lai samazinātu poligonā noglabājamo atkritumu daudzumu, ir ļoti svarīgi sķirot pareizi.
SIA “Eco Baltia vide” pārstāvis stāsta: “Šobrīd tekstila šķirošanu kopā ar Latvijas Zaļo punktu nodrošinām pēc pašu iniciatīvas. Tā sākotnējais mērķis bija izpētīt iespējas Latvijā ieviest tekstila dalītās vākšanas sistēmu, kā to noteikusi Eiropas Savienība, paredzot, ka tās dalībvalstīm tekstils būs jāšķiro no 2025. gada. Tāpēc 2019. gadā uzsākām pilotprojektu, kurā pētījām labākos šādas sistēmas izveidošanas scenārijus un iespējas tekstilu atgriezt apritē. Pētījuma rezultātā secinājām, ka tekstila dalītās vākšanas infrastruktūru Latvijā iespējams ieviest jau ātrāk – vismaz no 2023. gadā –, kas apstiprināts arī jaunajā Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā. Savukārt līdz tam mēs turpināsim iesākto, un plānojam arī šogad paplašināt tekstila šķirošanas iespējas vairākos reģionos, piemēram, vairākos novados Kurzemē.”