4 jautājumi par stikla šķirošanu

Sākot dzīvot videi draudzīgāk un pievēršoties atkritumu šķirošanai, rodas daudz neskaidrību. Uz jautājumiem  par stikla šķirošanu atbild Latvijas Zaļais punkts.

Stiklu, ja tas tiek pareizi sašķirots, var pārstrādāt bezgalīgi daudz reižu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Stiklu, ja tas tiek pareizi sašķirots, var pārstrādāt bezgalīgi daudz reižu

Domājot par stikla šķirošanu, svarīgi atcerēties, ka stiklu, ja tas tiek pareizi sašķirots, var pārstrādāt bezgalīgi daudz reižu. Tāpēc, ja vēlamies saudzēt apkārtējo vidi un taupīt dabas veltes, labākais variants ir šķirot pareizi, lai tas būtu efektīvi. Kā šķirot stiklu?

 

1. Ko drīkst mest konteinerī, kas paredzēts stiklam?

Stikla šķirošanas konteineros drīkst izmest stikla burkas, burciņas un pudeles, bet nedrīkst porcelāna un stikla traukus, spoguļus, logu stiklu, spuldzes, māla pudeles un traukus.

 

2. Kāpēc papīru un plastmasu reizēm var mest vienā šķirošanas konteinerī, bet stiklu nē?

Pie stikla taras nekādā gadījumā nevajadzētu nonākt nekādiem citiem atkritumiem, jo no stikla nošķirot lieko ir visai sarežģīti. Stikls šķirošanas konteinerā un pēc tam arī atkritumu savākšanas mašīnā saplīst lauskās un, lai no tām manuāli izņemtu dažāda veida atkritumu piemaisījumus, jāievēro īpaša piesardzība. Ja pie sašķirotā stikla ir liels apjoms dažādu citu piemaisījumu, tad  stikls var kļūt nederīgs otrreizējai pārstrādei. 
Papīrs un plastmasa pēc savākšanas tiek vēlreiz pāršķiroti uz šķirošanas līnijas.

 

Reklāma
Reklāma

3. Vai stikla tarai pirms izmešanas konteinerī jānoplēš etiķete?

Stikla tarai pirms izmešanas stikla šķirošanas konteinerā nav nepieciešams noplēst papīra etiķetes. Tās netraucēs otrreizējā pārstrādē. Taču vāciņus un korķīšus, kuri ražoti no cita materiāla, vēlams noņemt un ievietot konkrētajam materiāla veidam atbilstošajā šķirošanas konteinerā. Visbiežāk stikla burciņām ir metāla vāciņi un korķīši. Tos var izmest vieglajam iepakojumam jeb plastmasas, papīra, metāla iepakojumam paredzētajā konteinerā. Šajā šķirošanas tvertnē var izmest arī plastmasas vāciņus un korķīšus.

 

4. Vai pudeles pirms izmešanas konteinerī jāmazgā?

Pirms stikla taru izmest, to ir nepieciešams pilnībā iztukšot un izskalot. Pudeles un burkas nav nepieciešams mazgāt ar sadzīves ķīmijām – pietiks ar to izskalošanu, lai tajās nesaglabātos ēdienu paliekas. Tāpat ir ar tetrapakām un cita veida iepakojumiem – pirms izmešanas iztukšot un izskalot ar nelielu ūdens daudzumu.