Kāpēc atkārtoti nezied orhidejas? 5 iemesli

Pareizi koptas orhidejas ziedēs gadu no gada, tomēr, ja pēc pēdējās ziedēšanas pagājuši jau seši līdz deviņi mēneši, iespējams, pieļautas piecas visizplatītākās kļūdas.
Orhidejas nevajag lieki kustināt, ja vien tās fiziski nekrīt ārā no puķu poda vai arī pods vai saknes nav bojātas. Un pat tad, ja orhideja krīt ārā no poda, labāk sagaidīt, kad tā nozied, un tad to pārstādīt miera periodā.

FOTO: Shutterstock.com

Orhidejas nevajag lieki kustināt, ja vien tās fiziski nekrīt ārā no puķu poda vai arī pods vai saknes nav bojātas. Un pat tad, ja orhideja krīt ārā no poda, labāk sagaidīt, kad tā nozied, un tad to pārstādīt miera periodā.

1. Gaisma

Gaisma ir ļoti svarīga, lai palīdzētu orhidejām veidot jaunu lapu dzinumus, kas nepieciešami ziedu veidošanai. Nepietiekami gaismas apstākļi var būt galvenais iemesls, kāpēc orhidejas nezied atkārtoti. Lielākajai daļai populāro istabas orhideju, piemēram, falenopšiem, ziedēšanai nepieciešama spilgta, netieša gaisma.

 

2. Mitrums

Orhideju dabiskā vide ir tropi, tāpēc tām vajag daudz mitruma. Tomēr tas nenozīmē, ka tās būs sajūsmā visu laiku atrasties ūdenī. Vienīgais izņēmums ir cimbīdijas, kuras var audzēt arī ūdenī – pilnīgi atbrīvot no augsnes, likt ūdenī un nedaudz piebarot. Ja ir gana daudz gaismas, augs ziedēs un jutīsies labi. Nevienam augam nepatīk ilgstoši stāvēt ūdenī, orhidejas šajā ziņā ne ar ko neatšķiras, tāpēc puķupodā ierīkot purvu nevajadzētu. Jāseko, lai augsne būtu nedaudz mitra, bet ne slapja, un lieko ūdeni, kas iztek no podiņa, labāk izliet, lai saknes nesāktu pūt.

 

3. Temperatūra

Orhidejas uzzied lieliem un ilglaicīgiem ziediem, ja tām ir iespēja iesaistīties normālos enerģijas ciklos. Parasti dienas laikā, kad temperatūra ir augstāka, orhidejas ražo enerģiju, bet naktī, kad temperatūra parasti pazeminās, tās atpūšas. Ja orhidejas atkārtoti neuzzied, mēģiniet naktī nedaudz pazemināt istabas temperatūru. 

Reklāma
Reklāma

 

4. Orhideja ir izaugusi no podiņa

Gaisa saknes ir orhideju mulsinošākā daļa, un dažiem nepieredzējušākiem puķkopjiem pat var šķist, ka pārstādot tās noteikti jāiedabū podiņā. Tā būtu kļūda, un vispār orhidejas nevajag lieki kustināt, ja vien tās fiziski nekrīt ārā no puķu poda vai arī pods vai saknes nav bojātas. Un pat tad, ja orhideja krīt ārā no poda, labāk sagaidīt, kad tā nozied, un tad to pārstādīt miera periodā. Nebūtu ieteicams to darīt ziemā, jo ziemā ir maz gaismas un augam ir grūtāk ieaugt jaunajā podiņā.

 

5. Ziedēšanas sezona vēl nav sākusies

Katram orhideju veidam ir savs ziedēšanas cikls. Dažas orhidejas zied pavasarī un vasarā, bet citas dod priekšroku ziedēšanai rudenī vai pat ziemā.

Saistītie raksti