Angļu buldogs. Radīts kā buļļu cīņu suns, šobrīd - populārs sava mīlīgā rakstura dēļ

Angļu buldogi ir pirmā suņu šķirne, kurai tika noteikti standarti. Tas notika 1876. gadā, un pirmais Buldogu Klubs tika izveidots gadu vēlāk, noliekot šo šķirni modernās suņu pasaules pašā priekšgalā.

Angļu buldogi ir ļoti populāri, slaveni ar savu mīlīgo raksturu un iecienīti atipiskā, atlētiskā fiziskā veidola dēļ. Foto: Royal Canin publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Angļu buldogi ir ļoti populāri, slaveni ar savu mīlīgo raksturu un iecienīti atipiskā, atlētiskā fiziskā veidola dēļ. Foto: "Royal Canin" publicitātes foto.

Rakstu sēriju par suņu šķirnēm atbalsta "Royal Canin".

 

 

 

 

 

 

 

Izcelšanās

Buldogu angliskās izcelsmes saknes iesniedzas tālu atpakaļ 12. gadsimtā, kad viņi tika izmantoti buļļu cīņās – suņiem vajadzēja saķert buļļus aiz deguna un nelaist to vaļā. Šis cietsirdīgais “nacionālais sports” bija ļoti populārs līdz 1835. gadam, kad tas tika aizliegts. Šī aizlieguma rezultātā buldogu šķirne gandrīz izzuda, ja vien grupa angļu suņu entuziastu neiestātos par šīs šķirnes nākotni, šķirnes selekcijā liekot uzsvaru uz labo raksturu un muskuļoto ķermeni. Rezultātā pēc divsimt gadiem - buldogi ir ļoti populāri, slaveni ar savu mīlīgo raksturu un iecienīti atipiskā, atlētiskā fiziskā veidola dēļ. 

 

Buldoga temperaments

Zem robustās ārienes buldogi slēpj mierīgu raksturu, kas stāv visam pāri. Tas nenozīmē, ka viņiem nav rakstura, dažkārt buldogi ir stūrgalvīgi un īgni. Buldogiem nepieciešama agrīna apmācīšana, īpaši suns jāiemāca, ko nozīmē vārds “nē”. 

 

Foto: "Royal Canin" publicitātes foto. 

 

 

Standarts

Ārkārtējs no deguna līdz astes galiņam. 

Galva. Masīva, īsa un plata. Liels galvaskauss. Labi izteikta piere ar rievu galvaskausa vidējā daļā.

Ausis. Uz leju, mazas, galos nosmailinātas, pamatne uz augšu.

Acis. Plaši izvietotas, vidēja izmēra, apaļas un ļoti tumšas. Tālu no ausīm.

Apmatojums. Smalka tekstūra, īss, mīksts un biezs.

Ķermenis. Īsa, spēcīga mugura, plati pleci, relatīvi taisni krusti. Nav nosliece uz aptaukošanos. Plats, apaļš un ļoti dziļš krūškurvis.

Aste. Uz leju. Izvirzīta uz āru pirms krīt uz leju. Apaļa, gluda, vidēji gara, pamatnē plata un strauji sašaurinās.

Krāsa. Izteikta vai dūmakaina. Pamatkrāsas: dažādu nokrāsu sarkanīga, dzeltenbrūna, bāli dzeltenbrūna u.c. Svītrots, balts vai raibs. Pelēcīgs, melns un melns ar dzeltenu ir ļoti nevēlams. 

Izmērs. Aptuveni 28 cm. 

Svars. No 23 līdz 25 kg kucītēm, līdz 40 kg suņiem.


Foto: "Royal Canin" publicitātes foto. 

 

 

Tavs buldogs un tu

Viņa īsajam apmatojumam ir nepieciešama vienkārša kopšana – pietiek ar regulāru ķemmēšanu un masāžas suku vai gumijas cimdu.

 

Teritorijas instinkts

Protams, šie atlēti var atbaidīt dažus uzmācīgos, bet buldogi patiesībā nav sargsuņi. Neskatoties uz to, teritorijas sargāšana var būt dominējoša kopā ar citiem mājas suņiem. 

Reklāma
Reklāma

 

Padoms

Uzņemot lietas mierīgi

Buldogi pēc dabas nav ļoti enerģiski, viņš labprāt pavadītu visu dienu guļot. Lai uzturētu viņu solīdo siluetu, nepieciešams nodrošināt vismaz pamata aktivitātes līmeni un izvairīties no liekā svara. Viņus ieteicams izvest pastaigā vismaz divas reizes dienā, izņemot ļoti aukstu laiku, kad sunim nav vēlams elpot aukstu gaisu ļoti īso ārējo elpceļu dēļ. 

 

 

Rūpējies par savu buldogu

Macerācija, kad āda pastāvīgi ir mitra, ir ādas infekciju sākums. Lai to iespējamību samazinātu, ieteicams katru dienu tīrīt buldoga ādas krokas. Palīdzēs arī mīkstinošs šampūns, kas jālieto vienu reizi nedēļā.

 

FCI klasifikācija

Grupa 2: pinčeri un šnauceri, molosi, Šveicas ganusuņi un citas šķirnes

Apakšgrupa 1: Molosi, darba suņu grupa

 

 

LASI CITUS RAKSTUS PAR SUŅU ŠĶIRNĒM

Jorkšīras terjers - mazais sunītis ar lauvas drosmi

Līdzsvarotais un pašpārliecinātais vācu aitu suns

Mopsis. Suns, kurš bezgalīgi pieķeras saimniekam

Suns, kurš ļoti mīl bērnus - Labradoras retrīvers

Vai spēj tam noticēt? Mazais čivava ir lielisks sargsuns!

Gribi gudru suni? Tad tev vajag rotveileru!

Oho! Pūdeļi spēj prognozēt epilepsijas lēkmes tuvošanos

Vai zināji, ka angļu kokerspaniels ir traks pēc kazenēm?

Uzmini nu, kurš ir mazais milzis? Pareizi - miniatūrais šnaucers 

Ši-tcū. Suns veiksmei

Nespēj saņemties sporta zāles apmeklēšanai? Iegādājies bokseri! Viņš tevi izkustinās

Taksis. Garš un strups no degungala līdz astes galiņam  

 


Raksts publicēts sadarbībā ar "Royal Canin"

"Royal Canin" piedāvā barību, kas izgatavota no rūpīgi atlasītām, kvalitatīvām sastāvdaļām un satur visas nepieciešamās uzturvielas.

Par uzņēmumu:

"Royal Canin" dibināts 1967. gadā Francijas dienvidos un nu jau vairāk kā 40 gadus piedāvā augstvērtīgu barību suņiem un kaķiem. Pamatojoties uz gadu gaidā gūto pieredzi un ilggadējo sadarbības partneru – dzīvnieku audzētāju un veterinārārstu – pētījumiem, "Royal Canin" izgatavo barību suņiem un kaķiem, ņemot vērā to šķirni, lielumu un svaru, vecumu un dzīvesveidu.

Barību sastāvs tiek pielāgots atšķirīgajām suņu un kaķu vajadzībām, nodrošinot tos ar nepieciešamo uzturvielu daudzumu. "Royal Canin" barību raksturo pieci nešķirami pamatelementi: zināšanas un cieņa, nepārtraukta attīstība, veselīgs uzturs, kvalitāte un drošums, labvēlīga ietekme uz veselību.