Suns rok dārzu, noguļ puķes, nočurā krūmus... Ko iesākt?

Saimniekam ir jāsaprot, ka sunim skriet, rakt, čurāt ir absolūti normāla un dabiska uzvedība. Kādam dzīvniekam patīk rakt vairāk, kādam mazāk, taču tā ir instinktīva rīcība, nevis tīšs kaitējums cilvēka daiļdārzam. Konsultē veterinārārste Lita Konopore.
Sunim var iemācīt jaunas prasmes, piemēram, staigāt pa taciņām, nevis skriet pa dobēm.

FOTO: Shutterstock.com

Sunim var iemācīt jaunas prasmes, piemēram, staigāt pa taciņām, nevis skriet pa dobēm.

“Dzīvniekam instinktus "atmācīt" nevar! Taču var iemācīt jaunas prasmes, piemēram, staigāt pa taciņām, nevis skriet pa dobēm,” stāsta veterinārārste. Sunim gan nevar iemācīt nerakt vispār, taču var ierādīt, kur tas ir atļauts. Ja redzi, ka mīlulis kaut ko rok, guļ uz puķēm, šī nevēlamā rīcība ir jāpārtrauc un suns jāaizved uz vietu, kur viņš drīkst rakt un gulēt. Vai arī ar žogu vai sētu var atdalīt dārzu, lai mīlulis netiek klāt vietām, kur var kaut ko izpostīt. Un tie, kam mājās ir suņu puikas, nedrīkst audzēt skujeņus, kas no urīna iet bojā. “Tāpēc ir simtreiz jāapdomā, pirms ņemt suni, kāda izmēra suni un kādai vajadzībai,” uzsver speciāliste.

 

Veterinārārste māca – jo ātrāk apmācīsi, jo labāks būs rezultāts. Bieži vien saimnieki paši sunim iemāca netikumus, par kuriem pēc tam vaino dzīvnieku. 

Piemēram, kad mazs kucēns skrien gar žogu un aprej katru garāmgājēju, saimnieki priecājas un uzslavē mazā suņuka lielo drosmi. Taču, dzīvniekam pieaugot, šis rīcības modelis tikai pieņemsies spēkā un būs daudz grūtāk izskaužams. Tāpēc nedrīkst priecāties par nevienu sliktu paradumu! Ja redzi, ka sunim veidojas kāds netikums – viņš lec virsū, rej bez iemesla, izbradā puķes – tas ir jāpārtrauc pēc iespējas ātrāk!

 

Reklāma
Reklāma

Vērts atcerēties! Kad notiek jebkādi dārza darbi, kuros ir iesaistīta tehnika – zāģēti koki, pļauts mauriņš, griezti ērkšķaini augi –, mājdzīvniekiem jāatrodas iekštelpās, Suns pats nespēj novērtēt briesmas un var sevi savainot. Tāpat suns nedrīkst atrasties dārzā, kad tiek izmantotas ķimikālijas vai pesticīdi; tie jāglabā dzīvniekam nepieejamā vietā. Arī dārza darbarīki jāglabā tā, lai tie nevarētu sunim uzkrist virsū, lai viņš nevarētu uz tiem uzkāpt un aizķerties.
 

Saistītie raksti