Kā mājdzīvnieku paglābt no blusām?

Mājoklī blusas visbiežāk parādās vasaras izskaņā un rudenī, kad ārā kļūst auksts. Tie nav tikai kaitinoši asinssūcēji, kas pārnēsā lenteņa kāpurus; maziem kucēniem vai kaķēniem tās var izraisīt anēmiju, tātad būtiski ietekmē mājas mīluļa vispārējo imunitāti. Blusu kodumi var radīt spēcīgu ādas kairinājumu, kas saglabājas pat vairākas nedēļas.
Kā mājdzīvnieku paglābt no blusām?

FOTO: Shutterstock.com

Mazgā! 
Blusām tīk sausums. Slapja dzīvnieka kažoku tās neiekāro, tāpēc mazgā savu mīluli ar tam piemērotu šampūnu, vēl labāk – ar veterinārajās aptiekās nopērkamo pretblusu šampūnu.



Ķemmē! 
Suņa vai kaķa ķemmēšanai ir savs labums – tā var ne tikai izķert pieaugušās blusas, bet tikt vaļā no blusu kāpuriem.

 

Liec ap kaklu siksniņu! 
Veterinārajās aptiekās nopērkamās pretblusu siksniņas ir efektīvas, taču ņem vērā, ka tās var likt tikai tīram dzīvniekam, proti, dzīvnieks pirms tam ir vai nu jāatbluso ar pilieniem, vai arī jāizmazgā ar dzīvniekiem domātu pretblusu šampūnu, citādi siksniņas nebūs efektīvas.
 

Pilini! 
Veterinārajās aptiekās nopērkami dažādi līdzekļi, kas jāpilina dzīvnieka kažokā. Labāk pilienus iegādāties veterinārajās aptiekās, nevis tirgū un zooveikalos, kur piedāvātie ir ražoti uz homeopātisko līdzekļu bāzes un ir nav tik efektīvi.

Reklāma
Reklāma

 

Tīri telpas! 
Blusas dzīvnieka kažokā uzturas, lai paēstu (sūktu asinis), bet jauno paaudzi jeb oliņas dēj kaut kur citur – starp grīdas dēļiem, dīvāna spraugā vai mājdzīvnieka guļvietā. Lai ierobežotu kukaiņu izplatību, rudenī un ziemā īpaši rūpīgi mazgā grīdu un ar putekļsūcēju izsūc mēbeles. Cīņa ar blusām ir nebeidzama – ja suns vai kaķis iet ārā, droši vien tās atkal salasīs. Vislabākā aizsardzība ir profilakse – regulāri tīri māju, mazgā un ķemmē savu mīluli!


No žurnāla “100 labi padomi”