Kas jādara, lai četrkājainajam draugam parazīti mestu līkumu?

Ērces, blusas, cērmes, lenteņi – diemžēl šie visi nupat nosauktie parazīti ir ļoti izplatīti un mēdz radīt problēmas mūsu mīluļiem un mums pašiem. Diemžēl visai bieži veterinārā klīnika tiek apmeklēta ar jau ielaistām, parazītu izraisītām veselības problēmām, tādēļ ir svarīgi par četrkājainajiem draugiem atbilstoši parūpējoties preventīvi, tos attārpojot un atblusojot. Kā to izdarīt pareizi? Lasi un noskaidro!
Foto: Freepik.com

FOTO: Publicitātes foto

Foto: Freepik.com

Pirmais pienākums: attārpošana

 

Efektīvākais veids, kā cīnīties ar lenteņiem un cērmēm, ir regulāra mājdzīvnieku attārpošana. To veicot, jāievēro konkrētas vadlīnijas, lai attārpošanas laikā četrkājainajam draugam netiktu nodarīts pāri.

 

Dažādos dzīves posmos – dažāds attārpošanas biežums

Pašiem jaunākajiem suņiem un kaķiem attārpošanu veic krietni biežāk (2., 4., 6. un 8. nedēļā), bet pēcāk, līdz sešu mēnešu vecumam – reizi mēnesī. Kad suns vai kaķis sasniedzis pusgada robežu, turpmāk attārpošanu ieteicams veikt reizi sešos mēnešos.

  • Ir arī izņēmumi, proti, ja suns ārā uzturas lielu dienas daļu un mēdz apošņāt un pagaršot teju visu, kas pagadās pa rokai (ķepai), attārpošana vajadzīga ik pēc četriem mēnešiem. Savukārt kaķiem, kuri ārpus telpām neiziet, pietiks ar vienu attārpošanas reizi gadā. Intensīvāka attārpošana nepieciešama grūsnām kucēm un kaķenēm – tā vajadzīga gan pirms pārošanas un pēc dzemdībām, gan ik pēc divām nedēļām zīdīšanas laikā. Jāiegādājas pareizā zāļu deva un jāievēro intervāls

 

 

Pretparazītu līdzekļi un attārpošanas zāles pieejamas plašā klāstā, tāpēc, tās iegādājoties, jāizvēlas mājdzīvnieka svaram piemērotākā deva. 

Šāda veida informācija atrodama uz zāļu iepakojuma, kā arī uz šo jautājumu atbildēt palīdzēs vetārsts. Ja tiek apmeklēta veterinārā klīnika, par zāļu iemānīšanu dzīvniekam vari neuztraukties un šo darbību uzticēt vetārstam, bet, darot to mājās, daudzu mīluļu saimnieki zāles paslēpj ēdienā.

  • Parasti attārpošanas zāles dod divas reizes ar 10 līdz 15 dienu intervālu. Tas nepieciešams, lai tiktu galā ar visiem parazītiem, jo pretparazītu līdzekļi iznīcina nevis oliņas, bet pašus tārpus. Līdz ar to, otro attārpošanas reizi izlaižot, pastāv visai liela iespēja, ka parazīti jau pavisam drīz atgriezīsies.

 

Attārpo visus mājdzīvniekus vienlaicīgi

  • Ja tavā mājsaimniecībā dzīvo vairāki kaķi un/vai suņi, svarīgi, lai visi dzīvnieki tiktu attārpoti vienā laikā. Mājdzīvnieku īpašniekiem un ģimenes locekļiem attārpošanas tabletes ieteicams lietot arī pašiem, bet pirms tam noteikti sazinies ar ārstu vai konsultējies ar farmaceitu, lai saprastu, kādus medikamentus un kādā devā izvēlēties. Kad mājdzīvnieki attārpoti, dažas turpmākās dienas to fekālijas vajadzētu savākt uzreiz pēc tualetes apmeklējuma.

 

 

Otrais pienākums: atblusošana

 

Maksimālai efektivitātei atblusošana jāveic reizē ar attārpošanu. Ņemot vērā, ka blusa var būt lenteņa starpsaimnieks, atblusošanai nepieciešami divi preparāti – pretblusu līdzeklis un pretblusu aerosols. 

 

Ar ko atšķiras pretblusu līdzeklis un pretblusu aerosols?

Pretblusu līdzeklis (pilieni vai ap kaklu liekama siksniņa) ir paredzēts pašam dzīvniekam, savukārt aerosolu izmanto dažādu vietu (mājdzīvnieka gultas, nagu asināmā, kaķu mājas, mēbeļu u. c.) apstrādei. Blusu siksnas un pilieni palīdzēs tikt galā ar pašu blusu. Šie līdzekļi atbaida blusas, ērces un citus parazītus vai nogalina tos pēc kodiena dzīvniekam. 

  • Kakla siksniņas mājdzīvnieku saimnieki mēdz izvēlēties, jo, salīdzinot ar pilieniem, tās efektīvi darbojas ilgāku laiku, parasti – vairākus mēnešus (tas gan atkarīgs no konkrētās apkakles). Aerosols savukārt cīnās ar blusu kāpuriem un oliņām. To izmantojot, obligāti iepazīsties ar lietošanas instrukciju.

 

Attārpošanai un atblusošanai vajadzīga konsultācija pie vetārsta.

  • Jau minējām, ka, atbrīvojoties no parazītiem, attārpošanu un atblusošanu jāveic vienlaicīgi. Vērā gan jāņem kāds būtisks faktors, proti, daļa attārpošanas līdzekļu nav izmantojami kopā ar pretblusu līdzekļiem. Šī iemesla dēļ pirms cīņas ar parazītiem jāapmeklē vetārsts vai veterinārā klīnika, kur tev tiks ieteikti konkrētajai situācijai atbilstošākie līdzekļi un devas.

 

 

Jāparūpējas arī par mājdzīvniekiem, kuri no mājokļa neiziet

Bieži vien iespējams dzirdēt maldīgu uzskatu, ka pretparazītu līdzekļi, aerosoli un attārpošanas tabletes mājdzīvniekam nav nepieciešamas, jo mīlulis uzturas tikai iekštelpās. Tomēr jāņem vērā, ka parazītu oliņas un arī paši parazīti mājoklī var nonākt ar mūsu palīdzību, tos ienesot ar apaviem vai apģērbu. Tālākais scenārijs – četrkājainais draugs, ziņkārības mākts, apavus un apģērbu apošņā, un parazīts vai tā oliņa atrod savu jauno saimnieku.

 

Lai vet klīnika nebūtu jāapmeklē tad, kad dzīvniekam jau radušās parazītu izraisītas veselības problēmas, parūpējies par sava četrkājainā drauga atblusošanu un attārpošanu regulāri. 

 

Visu nepieciešamo cīņai ar parazītiem piedāvā gan www.dinozoo.lv internetveikals, gan Dino Zoo klīnika Rīgā, Krasta ielā 52!