Kāpēc sunim ir slikta elpa un kā to uzlabot?

“Vai tas ir normāli, ka sunim smako mute?” jautā “Mammamuntetiem.lv” lasītāja, raizējoties par to, vai slikta elpa varētu liecināt par kādām veselības problēmām viņas mīlulim. Atbildi sniedz Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārās klīnikas ārste Madara Nikolajenko.
Tas, ka sunim smako mute, noteikti nav normāli un var liecināt par nopietnām veselības problēmām, brīdina veterinārārste.

FOTO: Shutterstock.com

Tas, ka sunim smako mute, noteikti nav normāli un var liecināt par nopietnām veselības problēmām, brīdina veterinārārste.

 

“Tas, ka sunim smako mute, noteikti nav normāli, un iemesli, kādēļ tā notiek, var būt dažādi,” saka speciāliste. Izrādās, viens no biežākajiem vaininiekiem šādai ligai ir zobakmens. “Tieši tāpat kā cilvēkiem, arī suņiem veidojas aplikums uz zobiem, kas pārveidojas zobakmenī, un tas var radīt nepatīkamo smaku,” atklāj Madara Nikolajenko. 

Viņa norāda, ka sunim, gluži tāpat kā cilvēkam, ir jātīra zobi, un tas jādara jau no mazotnes, lai dzīvnieks pierod. 

 

Šim nolūkam nopērkamas speciālas zobu sukas – gan parastās, gan tādas, kas uzvelkamas uz pirksta – gluži kā zīdaiņu zobiņu tīrīšanai paredzētās. Pieejamas arī īpašās zobu pastas, piemēram, ar gaļas garšu. “Netīrot zobus, veidosies zobakmens, kas ar laiku var radīt ne tikai smaganu problēmas, bet arī nopietnus zobu bojājumus,” brīdina veterinārārste.

 

Gadījumā, ja suns neļaujas saimnieka vēlmei ieviest tīrību dzīvnieka mutē, nekas cits neatliek kā gaidīt  ikgadējo vakcināciju, kad vizītes laikā veterinārārsts rūpīgi apskatīs arī dzīvnieka mutes dobumu. Nepieciešamības gadījumā speciālists dzīvnieka zobus notīrīs ar ultraskaņas aparātu, taču jārēķinās, ka to dara pilnā anestēzijā. Patiesībā šāda procedūra nepieciešama visiem suņiem, jo tikai ar zobu tīrīšanu vien nepietiks. Regulāra mutes dobuma higiēna dzīvniekam neļaus tik ātri veidoties zobakmenim, taču pilnībā nepasargās no tā. Gluži tāpat kā mēs dodamies pie zobu higiēnista, vai ne?

Reklāma
Reklāma


Der arī ielāgot, ka liela loma dzīvnieka mutes higiēnā ir barībai, ko viņš ēd. Lielākoties pārtiekot no mīkstās barības, zobakmens veidosies naskāk, taču arī cietās barības graušana nepasargās, jo tā savienojumā ar siekalām veidos aplikumu. Kā saka Madara Nikolajenko, mazāk aplikuma uz zobiem veidosies tiem suņiem, kas tiek baroti pēc staigāšanas principa: “Vairāk gan tāpēc, ka viņi grauž kaulus.” Speciāliste norāda, ka graušana darbojas kā mehānisks zobu tīrīšanas līdzeklis, bet “tā noteikti nebūs sausā barība vai veikalā pieejamie dentasticks”. Jāpiebilst, ka jau izveidojušos zobakmeni notīrīt pašu spēkiem neizdosies tik un tā un noteikti būs jādodas pie veterinārārsta, lai atrisinātu šo problēmu. 

 

Lai arī zobakmens ir visbiežākais iemesls, kādēļ dzīvniekam smako mute, tomēr nebūt ne vienīgais. 

 

Kā norāda Madara Nikolajenko, izmaiņas dzīvnieka elpā var radīt arī tādas nopietnas saslimšanas kā cukura diabēts, nieru problēmas vai citas vainas, kuras, savlaicīgi neārstētas, var radīt gaužām bēdīgas sekas. “Tāpēc, ja sunim smako elpa, ieteicams aizvest dzīvnieku pie veterinārārsta, kurš novērtēs, kāds ir viņa mutes stāvoklis, un, ja būs nepieciešams, veiks tālākus izmeklējumus, asinsanalīzes,” iesaka speciāliste.