Arī suņiem zobi ir jākopj! Vetārsta padomi

Suņa zobiem ir vairāk funkciju nekā cilvēka zobiem. Tā kā suņi ekstremitātes neizmanto tikpat veikli kā cilvēki, daudzām darbībām, kuras mēs veicam ar rokām, arī barības satveršanai un sasmalcināšanai, dzīvnieki izmanto zobus.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Kucēna zobu kopšana sākas kopš bērnības, un tā lielā mērā nosaka suņa zobu veselību visa mūža garumā. Kucēniem izaugušos piena zobus 4–6 mēnešu vecumā parasti nomaina pastāvīgie zobi. Dažādu suņu šķirņu selekcijas laikā ir radušās daudzas ar zobu nomaiņu saistītas problēmas. Tas īpaši attiecas uz šķirnēm, kurām selekcijas laikā ir saīsinājusies galvaskausa sejas daļa. Zobi nepareizi izvietojas rindā, jo, tēlaini izsakoties, tiem žoklī vienkārši nepietiek vietas. Žokļi ir ļoti plāni un nepietiekami stipri tur zobu saknes. Pastāvīgie zobi izaug līdzās piena zobiem un neizšķiļas laikus. Visbiežāk saglabājas piena ilkņi, un tie jāizrauj ne vēlāk kā 7–8 mēnešu vecumā, citādi tie traucēs pastāvīgajiem zobiem.

 

Tāpat kā pastāvīgajiem zobiem, arī piena zobiem ir nepieciešama slodze. Vislabāk dot kucēniem graužamas virves un lupatas. Zobu un žokļu stiprināšanai kucēnam ir veselīgas rotaļas, kuru laikā jūs velkat aiz tā, ko kucēns tur zobos.

 

Kā lai saprot, ka sunim ir nepareizs sakodiens vai ka laikā nav izkrituši piena zobi? 

Zobi aug divās rindās, tiem ir nepareiza forma, starp zobiem uzkrājas netīrumi vai arī no suņa mutes nāk nepatīkama smaka. Kad kādu procedūru dēļ apmeklējat veterināru, palūdziet, lai viņš pārbauda arī jūsu mīluļa zobus.

 

Bieži vien jau pirmajos dzīves gados uz suņa zobiem sāk uzkrāties zobakmens. Tas veidojas no siekalās esošajiem sāļiem, zobu aplikuma un barības daļiņām. Zobakmens veidojas ļoti individuāli. Daudziem suņiem ar zobakmeni saistītas problēmas nerodas nekad, bet citiem ar to jācīnās nepārtraukti.

 

Ar zobakmeni un zobu aplikumu ir jācīnās

Parasti to, ka sunim kaut kas nav kārtībā ar zobiem, saimnieks pamana tad, kad no suņa mutes nāk nepatīkama smaka vai kad suns nespēj košļāt neko cietu. Vēlāk visi ir gudri un saprot, ka šādas situācijas nedrīkst pieļaut. Suņa zobi regulāri jāpārbauda un jākopj. Bet kā?

 

Jau mazotnē kucēns jāpieradina rādīt zobus – vienkārši jāsatver suņa purns un jāpaceļ lūpa. Nekādā gadījumā nedrīkst ar spēku atvērt dzīvnieka žokļus. Sunim tas ir nepatīkami, un no šādas zobu pārbaudes nekas nesanāks.

 

Iekaisušas smaganas ir spilgti sarkanā krāsā, jutīgas pret pieskārieniem un var asiņot.

Zobakmens ir sarkanbrūns zobu aplikums, kas sniedzas līdz zoba savienojumam ar smaganām. Šajās vietās aktīvi vairojas kaitīgas baktērijas. Iekaisumam attīstoties, tiek bojāts arī žokļa kauls zem smaganām – tās kļūst mīkstas un “atkāpjas”, nepietiekami balstot zobu saknes. Ap kustīgo zobu pastiprinās iekaisums, un zobs drīz izkrīt. Šādi iekaisuši zobi ir sāpīgi, un tie ir jāizrauj. Tāpat ir jāizrauj traumētie vai nolauztie zobi.

 

Starp padzīvojušiem suņiem var būt 70–80 % dzīvnieku ar zobu slimībām.

Reklāma
Reklāma

Parasti par apātijas un aktivitātes samazināšanās iemeslu tiek uzskatīts vecums, taču vecums nav slimība. Vai esat kādreiz domājis par to, kādēļ jūsu sunim pēkšņi sāp zobi? Suns nespēj paust zobu sāpes tā, lai jūs saprastu, kas par lietu. Mums tas vismaz ir jāņem vērā, jo nav pamata uzskatīt, ka suņi nejūt sāpes.

 

Ja zobs nav glābjams, tas jāizrauj.

Dažkārt jāizrauj vairāki zobi. Šī procedūra notiek vispārējā anestēzijā, no kuras saimnieki parasti baidās. Protams, ir jāvērtē anestēzijas radītais risks. Bet kā ir labāk – dzīvot bez zobiem vai ar zobiem, kas sāp un nepilda savas funkcijas? Ja zobi kustas, ir iekaisuši un sāp, ar tiem tik un tā nav iespējams satvert un sakošļāt barību.

 

Ļoti labs paņēmiens, kā dzīvniekam nepieļaut aplikuma un zobakmens uzkrāšanos, ir dot tam ikdienas lietošanai domāto barību Royal Canin Dental.

Šīs barības gabaliņu lielums, forma un struktūra atšķiras no parastās barības. Īpaši izgatavotā barība liek sunim košļāt un mehāniski tīra zobus. Savukārt košļāšana mudina dzīvnieku ēst lēnāk un paildzina barības gabaliņu saskari ar zobiem. Šīs saskares laikā sāk iedarboties īpaša sausajai barībai pievienota viela, kas piesaista siekalās esošo kalciju un nepieļauj baktēriju vairošanos. Tā tiek nodrošināta dubulta zobu kopšana.

 

Jūsu mīlulim katru dienu nepieciešama sabalansēta, šķirnes īpatnībām pielāgota barība. Turklāt zobi ir jākopj katru dienu. Ja nesanāk tīrīt zobus, atbilstošas barības izvēle palīdzēs nodrošināt gan vienu, gan otru.

 

 

Autors: Pāvels Valdeko, ātrās veterinārās palīdzības klīnikas Loomade Kiirabi Kliinik veterinārs