Kā iemācīt kaķi nokārtoties cilvēka tualetē

Daudzi mājās labprāt izvēlas kaķi, jo šis dzīvnieks, salīdzinot ar suni, prasa nedaudz mazāk rūpju. Lai saimnieka dzīve būtu vēl vienkāršāka, kaķim jāiemāca... nokārtoties ar saimnieku vienā tualetē.
Liekot lietā pacietību, ir iespējams iemācīt kaķi nokārtoties ar saimnieku vienā podā.

FOTO: Shutterstock.com

Liekot lietā pacietību, ir iespējams iemācīt kaķi nokārtoties ar saimnieku vienā podā.

Ja esi nolēmis, ka tavs mīlulis varētu savas vajadzības nokārtot tajā pašā podā, kur cilvēki, nepieciešamas sagādāt īpašu iekārtu – tādu kā kaķa kasti, ko var ievietot podā. Šai iekārtai ir izņemamas daļas, pamazām veidojot vidū arvien lielāku caurumu. 

 

Kaķis uz poda

 

Kā notiek mācīšana?

Parasti iesaka apmācību sākt, kad kaķēns ir aptuveni sešus mēnešus vecs. Tas ir laiks, kad viņš pats kļuvis veikls un stabils. Tā kā līdz tam kaķēns būs apguvis klasiskās kaķu kastes apmeklēšanu, pieradināšana pie poda notiek pamazām. 

  1. Sākotnēji kaķa kaste jānovieto blakus podam. Tā pamazām jāceļ arvien augstāk, piemēram, novietojot uz kāda paaugstinājuma, kamēr kaste ir ar podu vienā līmenī. Kad tas noticis, podā ievieto speciālo paliktni un tajā ieber smiltis. 
  2. Ņem vērā! Poda paliktnī labāk nebērt cementējošās smiltis, jo tās, nokļūstot kanalizācijas sistēmā, var to aizsprostot. 
  3. Kad kaķis iemācījies nokārtoties podā ievietotajā paliktnī, pamazām izņem tā daļas, veidojot arvien lielāku caurumu. 
  4. Kaķu saimnieku pieredze rāda, ka dzīvnieks tualetes apmeklēšanu bez paliktņa ir spējīgs iemācīties aptuveni mēneša laikā. Turklāt šādai apmācībai ļaujoties ne tikai kaķēni, bet arī jau vairākus gadus veci kaķi. 

 

Plusi

  • Nav jāpērk smiltis, granulas vai cita veida pakaiši, tādējādi ietaupot naudu.
  • Nav jāplāno kastītei vieta. 
  • Nav jāveic regulāra kastītes tīrīšana. 

 

Reklāma
Reklāma

Mīnusi

  • Tualetes durvis un poda vāks jātur vaļā. 
  • Tualetē var būt dzīvnieku izkārnījumu smaka, ja aiz kaķa regulāri netiks nolaists ūdens. 
  • Kaķim var būt problēmas ar nokārtošanos, ja nāksies pabūt dzīvnieku klīnikā vai viesnīcā. 
  • Poda malas ir slidenas, līdz ar to palielinās kaķa satraumēšanās risks. 

 

Ņem vērā!

Amerikāņu vetārsts Džeisons Nikolass (Jason Nicholas) uzsver, ka kaķu dabiskais instinkts liek pirms nokārtošanās izrakt bedrīti un pēc tam to aizrušināt. Taču došanās uz cilvēku tualeti liedz realizēt dabiskās dziņas. Viņš uzskata, ka būs dzīvnieki, kuri to pieņems vieglāk, bet būs kaķi, kuri jutīs regulāru diskomfortu. 

 

Tāpat viņš norāda uz to, ka dzīvnieka kastītes saturs parasti saimniekiem daudz pastāsta par dzīvnieka labsajūtu un veselību. Ja kaķis nokārtosies cilvēka tualetes podā, saimniekam nebūs informācijas, cik daudz un cik bieži kaķis urinē. 

 

 

Saistītie raksti