Grilēšanas sezona nebeidzas jeb kā grilēt gudri, veselīgi un ērti?

Pēdējā laikā var dzirdēt aktīvus aicinājumus – klāt jau septembris, steidziet grilēt, jo sezona beidzas. Patiesībā grilēšanas sezona nebeidzas nekad. Latvijas pašreizējos klimatiskajos apstākļos, kad gada aukstākie mēneši kļūst aizvien siltāki, nav iemesla, lai grilēšanu pārtrauktu. Kopābūšana ārpus telpām, svaigā gaisā – ar ģimeni, draugiem – ir svarīga vienmēr, un grilēšana šo iespēju sniedz.
Gudrās jeb pini-kay kokogles, nodrošinot augstu degšanas temperatūru un līdz ar to – īsāku grilēšanas laiku, sniedz komfortablāku iespēju grilēt “nesezonā”.

FOTO: Shutterstock.com

Gudrās jeb pini-kay kokogles, nodrošinot augstu degšanas temperatūru un līdz ar to – īsāku grilēšanas laiku, sniedz komfortablāku iespēju grilēt “nesezonā”.

Lai grilētu arī vēsākajos gada mēnešos un gūtu gaišas emocijas un patiesi pozitīvu grilēšanas pieredzi attiecībā gan uz procesu, gan rezultātu, ir svarīgi zināt un ievērot vienu būtisku kritēriju – temperatūru, ko rada izvēlētās ogles. Proti, parastās kokogles vai pini-kay kokogles. 

 

Ja parasto kokogļu degšanas radītā temperatūra ir ap 650-720 °C, tad pini-kay kokogļu gadījumā tie jau ir 900 °C un vairāk. 

 

Arī Edgars Zālītis, Smart Charcoal SIA vadītājs, skaidro, ka jebkuras lieliskas grilēšanas pieredzes pamatā ir pareizo ogļu izvēle, jo tieši tā nosaka, cik ātri iespējams pagatavot ēdienu, cik ērts ir pats grilēšanas process un cik izmaksā viena grilēšanas reize. Tāpēc pasaulē aizvien plašāk izmanto tā dēvētās pini-kay jeb koncentrētās, viedās kokogles.

 

Garšīgāk un veselīgāk

Oglēm, kas degot rada lielāku temperatūru, ir jaudīgāks siltumstarojums – tās izstaro garākus infrasarkanos viļņus, tāpēc ātrāk tiek sasniegts gaļas vai dārzeņu ‘'viducis'', nodrošināta vienmērīga produktu pagatavošana un to aizsardzība no sulīguma zaudēšanas. Kurpretim, grilējot zemākā temperatūrā, kas nozīmē arī ilgāku grilēšanas laiku, nereti gaļas gabals no ārpuses “pārcepas”, bet iekšpusē ir tik tikko gatavs. Diemžēl kancerogēnās vielas veidojas kā pārceptā gaļā (pārāk brūnajā kraukšķīgajā “garoziņā”), tā arī gāzēs, kas rodas gaļas saturam (t.sk., taukiem) nopilot uz oglēm, aizdegoties un iztvaikojot, bet pēc tam nogulsnējoties uz gaļas virsmas. Turklāt zemākas grilēšanas temperatūras gadījumā gaļa, atrodoties ilgāku laiku uz uguns, sāk “izžūt”, tādējādi zaudē savu sulīgumu un kļūst sausa.

 

Ērtāk un vienkāršāk

Svarīgi, lai visa grilēšanas procesa laikā temperatūra ilgstoši būtu ne tikai augsta, bet arī vienmērīga un nemainīga, ko nodrošina pini-kay kokogļu degšanas īpašības, kam savukārt pamatā ir to lielā cietība un blīvums. Jo lielāks ogļu blīvums un cietība, jo augstāka to degšanas temperatūra un lielāka izdalītā enerģija. Grilējot zemākā temperatūrā, proti, izmantojot parastās kokogles, kas savas zemās cietības un blīvuma dēļ izdeg ātrāk, nepieciešams ne tikai lielāks ogļu daudzums, bet arī ilgāks grilēšanas laiks. Iespējamas arī lielākas temperatūras svārstības, kas nenāk par labu ne gatavotajai gaļai, ne arī pašam grilēšanas procesam. “Atbildīgajam grilētājam” šādā gadījumā ir nepārtraukti jāstāv pie grila, jāuzrauga process un “jāuztur” atbilstošā temperatūra – vai nu jāvēdina, vai jāapdzēš liesmas (piemēram, ja, nokļūstot uz oglēm, aizdegas no gaļas iztecējušie tauki). Savukārt, grilējot ar viedajām kokoglēm, grilēšanas process neprasa šādu piepūli, to iespējams atstāt “pašplūsmā” – šīs ogles, pakāpeniski sasniegušas savu temperatūras maksimumu, deg ilgstoši un noturīgi – bez dūmiem un aromāta, nodrošinot vienmērīgi apceptas maltītes pagatavošanu. Galvenais – zināt, cik ilgs laiks nepieciešams konkrētā gaļas/dārzeņu produkta grilēšanai, un atgriezties īstajā brīdī, piemēram, lai apgrieztu produktu uz otru pusi.

 

Vērtīgs padoms! 

Lai novērstu iespējamo tauku degšanu, ir ieteicams izmantot pārtikas sāli, to uzkaisot uz oglēm pirms produktu uzlikšanas uz grila.

 

Karstāk un ātrāk

Koncentrēto kokogļu degšanas ilgums un noturīgums ir pamatā arī grilēšanas procesa nepārtrauktībai – tās nodrošina pusotru stundu ilgu grilēšanas “zelta laiku”, savukārt parastajām kokoglēm tā ir tikai apmēram pusstunda. Un šis jau ir stāsts par ekonomiju. Turklāt šo kokogļu fizikālās īpašības, nodrošinot pastāvīgi augstu un noturīgu to degšanas temperatūru un vienlaikus radot arī bagātīgu un jaudīgu infrasarkano jeb siltuma starojumu (jo augstāka temperatūra, jo spēcīgāks un fokusētāks šis starojums), sniedz iespēju pagatavot lielāku grilētā ēdiena daudzumu īsākā laika posmā. Ne velti vadošie Rīgas un arī vairāki citvalstu restorāni ir atzinuši šo pini-kay kokogļu profesionālo kvalitāti un savu grilēto maltīšu pagatavošanā izmanto tikai tās.

 

Zaļāk un drošāk

Svarīgs ir jautājums arī par grilēšanā izmantoto ogļu “tīrību”. 

 

Pini-kay kokogles tiek iegūtas no pilnīgi dabiskām un videi draudzīgām blīvi sapresētām zāģskaidām, kuru ražošanā netiek izmantotas nekādas ķīmiskas saistvielas vai citas kaitīgas piedevas. 

 

Proti, tā ir īpaša “matemātika” jeb pirolīzes process (vielu sadalīšanās augstas temperatūras ietekmē), kurā sadeg un izdalās visi liekie “piemaisījumi” (piemēram, oglekļa monoksīds un ūdeņradis), gala rezultātā veidojot “cietos atlikumus” jeb gudrās ogles, kuru blīvums ir lielāks nekā koksnei dabā – tā, piemēram, Latvijā ražotās koncentrētās kokogles ir 2 reizes blīvākas par ozolu. Kurpretim parastās kokogles tiek iegūtas vienkāršā malkas degšanas rezultātā, vienā brīdī šo procesu apdzēšot. Turklāt pini-kay ogļu organiskā izcelsme un tīrība nodrošina arī to, ka grilēšanas procesā rodas mazāk pelnu, tās nesprakšķ un nedzirksteļo, kas nozīmē mazāku risku un iespēju, ka maza nejauši noklīdusi dzirkstele varētu nodarīt kādu skādi vai radīt traumu klātesošajiem. Un vēl kas būtiski – šo ogļu aizdedzināšanai nav nepieciešams degšķidrums jeb “tehnoloģiskais piejaukums” (patiesībā viedās kokogles ir tik blīvas, ka tam nav pat īsti kur iesūkties) , un tas ir vēl viens papildu ieguvums, ja domājam par grilēšanas veselīguma aspektiem. Pini-kay kokogles vislabāk ir aizdedzināt, izmantojot tā saucamo ogļu iekurināšanas starteri – ogles vispirms tajā aizdedzina, un tad jau degošas ieber grilā. Tiesa, gudro ogļu aizdedzināšana un iekurināšana ir apmēram par 5 minūtēm ilgāka, taču to kompensē īsāks ēdiena pagatavošanas laiks.

Pini-kay jeb gudrajām oglēm ir vēl viena lieliska īpašība – tās var “dedzināt” tieši tik ilgi vai tik reizes, cik nepieciešams. Proti, gatavojot gaļu tikai ģimenei, grilēšanai nepieciešamas vien apmēram 15 minūtes. 

 

Kad ēdiens pagatavots, tās iespējams nodzēst uzlejot ūdeni, pēc tam izžāvēt un tad atkal tikpat efektīvi izmantot nākamajā reizē. 

 

Ar ierastajām kokoglēm tas nav iespējams, jo, aplietas ar ūdeni, tās lielākoties izšķīdīs, bet neizšķīdušās tāpat nebūs jēga lietot atkārtoti – tik zema būs to degšanas kapacitāte. Tāpēc arī jautājums – vai mēs rēķinām un zinām, cik izmaksā ogles vienai grilēšanas reizei? Šai cenai nevajadzētu būt augstākai par 3 EUR.

 

Nobeiguma vietā jeb grilēšanas sezona nebeidzas nekad

Tātad gudrās jeb pini-kay kokogles, nodrošinot augstu degšanas temperatūru un līdz ar to – īsāku grilēšanas laiku, sniedz komfortablāku iespēju grilēt “nesezonā”, samazinot to brīdi, ko grilētā ēdiena kārotājiem nepieciešams pavadīt ārpus telpām.

Tāpēc – turpinām grilēt arī septembrī un vēlāk rudenī, ziemā, grilēt veselīgāk, ātrāk, drošāk un zaļāk un rast šajā procesā aizvien jaunu un pozitīvāku pieredzi,. Arī piedzīvot situāciju, kad, pretēji ierastajam, kad parastās grila ogles beigušās, bet visa gaļa nav izcepta, pini-kay kokogļu gadījumā pāri paliek ogles, nevis grilēšanai sagatavotie produkti. Un, protams, atceramies – gaļa pēc grilēšanas uz brīdi ir “jāatpūtina”, proti, jāietin folijā, un tikai tad var baudīt sagatavoto ēdienu.

 

Starp citu, vēl šodien un rīt Riga Food 2022 ietvaros darbojas arī Grila parks – tā ir iespēja pašiem aiziet un pārliecināties par šeit paustā patiesību!

Saistītie raksti