6 zemeņu šķirnes, kas piemērotas stādīšanai mazdārziņā

Kad saulīte sāk sildīt vairāk, tā vien gribas sākt rušināties pa dārzu. Vai vismaz plānot, ko stādīt dobēs. Vai ir kādas jaunas zemeņu šķirnes, ko audzēt mazdārziņā? To jautājām “Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacijas” agronomei Sandrai Danei.
Zemeņu iekļaušana sabalansēta uztura ēdienkartē sniedz daudz labumu – sākot no sirds un asinsvadu sistēmas veselības stiprināšanas līdz audzēju riska samazināšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Zemeņu iekļaušana sabalansēta uztura ēdienkartē sniedz daudz labumu – sākot no sirds un asinsvadu sistēmas veselības stiprināšanas līdz audzēju riska samazināšanai.

Kuras jaunās šķirnes piemērotas mazdārziņiem?

No pavisam jaunajām zemeņu šķirnēm grūti ko ieteikt, saka S. Dane. Lielākoties tās visas ir ļoti “cimperlīgas”. 

 

Mazdārziņu īpašniekiem, kam ogulāju audzēšana ir vaļasprieks un trūkst specifisku zināšanu, pašu jaunāko šķirņu audzēšana, kas radītas ārzemēs, īsti labi nepadosies. 

 

Toties agronome ir gatava ieteikt vairākas agrās, vidējās un vēlās šķirnes, kuru piemērotība Latvijas apstākļiem jau ir pārbaudīta.

 

Šķirnes ar agru ienākšanās laiku

Reklāma
Reklāma

Ļoti ražīgas šķirnes ir “Āzija” un “Rumba”. Ogas tām ir ļoti skaistas, lielas un garšīgas. Iestādot siltumnīcā, ienākas ļoti agri. Taču tikpat labi var stādīt atklātās platībās. 

 

Šķirnes ar vidēju ienākšanās laiku

Ļoti laba zemeņu šķirne ir “Sonata”. Tai ogas ir saldas. “Ar tās audzēšanu iesācējs varēs ļoti labi tikt galā,” piebilst I. Dane. Otra šķirne, kas piemērota hobija līmeņa audzētājiem, šajā kategorijā ir “Sonsation”. Abas šķirnes ir ļoti līdzīgas. “Gluži kā māte ar meitu,” salīdzina agronome.

 

Šķirnes ar vēlu ienākšanās laiku

No šķirnēm, kurām ogas ienākas vēlu, garšīgas ogas ir “Sofhie” un “Pandora”. “Pandorai” ogas ļoti labs izejmateriāls ievārījumiem. Taču jāatceras, ka šai šķirnei blakus jāstāda tāda, kas nodrošina apputeksnēšanu, piemēram, “Sofhie” vai “Pegasus”. “Ja “Pandorai” piestāda blakus apputeksnētāju, tā ražos pat ļoti labi,” piebilst S. Dane. 

Saistītie raksti