Kāpēc labāk nenovākt zaļus tomātus, lai tie nogatavinātos uz palodzes?

Lai arī profesionāli tomātu audzētāji iesaka tomātus no auga noņemt, tiklīdz tie sasnieguši šķirnei raksturīgo lielumu un sākuši iekrāsoties, tomēr daudz garšīgāki ir tie augļi, kas pilnībā nogatavojušies, augot pie krūma.
Tomātus no zariem vai ķekariem nenorauj, bet rūpīgi nogriez ar visu kātiņu, izmantojot ļoti asas šķēres vai nazi.

FOTO: Unsplash.com

Tomātus no zariem vai ķekariem nenorauj, bet rūpīgi nogriez ar visu kātiņu, izmantojot ļoti asas šķēres vai nazi.

  • Ja tev patīk eksperimentēt un ik gadu iestādi kādu jaunu šķirni, zini, ka tikai pie zara nogatavojies auglis atklās savas labākās, šķirnei raksturīgās īpašības. 
  • Parasti tomāts ir gatavs, kad tā miziņa ir kļuvusi plāna un gluži vai caurspīdīga, kā arī tas atbilst šķirnes aprakstam. Tāpēc stādot vienmēr ir vērts saglabāt šķirnes aprakstu, īpaši, ja gaidi zaļo, melno vai tumši violeto tomātu ražu. 
  • Visgaršīgākie tomāti ir tie, ko no auga noņem saulainas dienas pēcpusdienā, jo tad tie ir sausi un saulē uzsiluši. Turklāt vietā, kur nogriezīsi augļa kātiņu vai ķekaru, nevarēs iekļūt infekcija, jo kondensāts, kas pa nakti sakrājas uz augiem, būs nožuvis, tāpēc brūces vieta ātri apdzīs. 
  • Tomātus no zariem vai ķekariem nenorauj, bet rūpīgi nogriez ar visu kātiņu, izmantojot ļoti asas šķēres vai nazi. 
  • Ja tev ir tomātu šķirnes, kurām augļi aug ķekaros, vispareizāk ir nogaidīt, kad nogatavojas visi tomāti uz ķekara, un tikai pēc tam ievākt ražu, nogriežot visu ķekaru. Tādi tomāti būs ļoti garšīgi! 
  • Ja vēlies tomātus ilgāk uzglabāt, noteikti tiem atstāj klāt kātiņu. Arī tad, ja novāc vēl līdz galam nenogatavojušos augļus, kātiņš palīdzēs tomātam nogatavoties pilnībā, arī stāvot uz virtuves galda. 

Saistītie raksti