Knifiņš, kas jāievēro, saglabājot tomātu sēklas

Tomātu sezona ir teju beigusies, tā kā šis ir viengadīgs augs, nākamajā vasarā tomātus nāksies stādīt no jauna, taču, ja negribas tērēt naudu, lielisks veids, kā tikt pie stādiem, ir saglabāt iepriekšējās ražas tomātu sēklas.
Pirmais solis ir izvēlēties tomātu, no kura tiks iegūtas sēklas.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmais solis ir izvēlēties tomātu, no kura tiks iegūtas sēklas.

Septembris ir ideāls laiks, lai iegūtu tomātu sēklas. Tomēr, kā norāda dārzkopības eksperts, tas izdosies tikai tad, ja pirms tomātu stādīšanas izpildīsiet vienu būtisku soli.

 

Atšķirībā no vairuma augu sēklu, kuras ir jāizkaltē, tomātu sēklām ir nepieciešams mitrums, lai attīstītos. Britu dārzkopības eksperts Pīters Brinčs skaidro, ka pirmais solis ir izvēlēties tomātu, no kura tiks iegūtas sēklas. Jāizvēlas lielākais un gatavākais tomāts. No viena augļa iespējams novākt pat līdz 60 sēklu. 

 

Reklāma
Reklāma

Svarīgi sēklas novākt no šķirnēm, nevis hibrīdiem, jo tikai no šķirnes tomātiem vāktas sēklas nesīs auglīgu ražu nākamajā sezonā. 

 

Izņemot sēklas, tās jāsavāc kopā ar visu želejveida šķidrumu, kurā tās atrodas, jānoliek siltā un aptumšotā vietā, ik pa laikam jāapmaisa. Kad želejveida šķidrums sāks atdalīties, sēklas jāatsijā un jānoskalo ūdenī. Tikai pēc tam tās var novietot uz papīra un sākt kaltēt.

Saistītie raksti