Padomi, kā izaudzēt kraukšķīgus gurķus

Tikt pie kraukšķīga un aromātiska gurķa nemaz nav grūti, tikai pareizi jāmēslo, jālaista un jāapčubina.
Ņem vērā šīs gudrības un vasarā baudi gardus gurķīšus!

FOTO: Shutterstock.com

Ņem vērā šīs gudrības un vasarā baudi gardus gurķīšus!

Kā audzēt gurķus siltumnīcā

  • Gurķiem nepatīk caurvējš, tāpēc stādi tā, lai augiem būtu silta, droša vietiņa. Piemēram, ja siltumnīcā gurķus audzē kopā ar tomātiem un papriku, tomātus liec pa vidu, bet papriku un gurķus malās vai galos. Ja siltumnīcai ir sānu logi, vēlams, lai tie būtu ieprojektēti apmēram metru virs zemes un nebūtu cits citam pretī, lai vēdinot uz gurķiem nepūš vējš.
  • No katra stāda audzē 1–3 zarus. Gurķu augšanas kāri vēlams ierobežot – dzinumi jāizkniebj, bet tie, ko saglabā, jāpiesien. Kad gurķi tiek līdz siltumnīcas griestiem, vari ļaut tiem vīties sāniski vai arī nogriezt un ataudzēt kādu no sānu zariem.
  • Visu veģetācijas laiku gurķi gribēs dzīt sānu dzinumus. Katra izaugusī stīga agresīvi tversies pie visa, kas gadās pa ceļam, arī pie citiem kultūraugiem.
  • Ja augs ir blīvi noaudzis ar lapām un sānu dzinumiem, rūpīgi pārbaudi, vai pie zaru padusītēm nav iemetusies puve.
  • Regulāri laisti! Dari to tad, kad, parušinot augsni, virskārta ir pilnīgi sausa un mitrumu sajūti tikai puspirksta dziļumā.

 

Kā audzēt gurķus uz lauka

  • Lai āra gurķi nebūtu rūgti, laisti tos regulāri, sausā un karstā laikā pat katru dienu.
  • Pārlūko gurķu dobes vismaz divas reizes nedēļā, gatavos nolasi. Tos vieglāk atrast, ja zaru nedaudz paceļ no zemes un papurina.
  • Arī āra gurķiem vari likt balstus un ļaut tiem augt stāvus – tā būs vieglāk nolasīt ražu.

 

Reklāma
Reklāma

Svarīgi par gurķu audzēšanu

Gurķu mēslošana augšanas laikā ir atkarīga no tā, kā sagatavota augsne pirms stādīšanas. Ja siltumnīcā tā ir samēslota ar satrūdējušiem kūtsmēsliem, kompostu vai humusu, gurķus vari nemēslot. Savukārt, ja rudenī vai pavasarī augsni neielaboji, augus vēlams mēslot ar dabisku mēslojumu, piemēram, augu vircu, reizi divās nedēļās pēc laistīšanas.

 

No portāla: jauns.lv

Saistītie raksti