Ko jāpaspēj iesēt februārī, lai vasarā ir raža

Āra darbiem dārzā gan vēl ir par agru, taču nepacietīgākie dārznieki jau februārī var veikt virkni darbu, rūpējoties par nākamo ražu.
Priekšlaicīgi sēti augi ar garu veģetācijas laiku izstīdzēs, bet novēlota sēšana aizkavēs ražas ienākšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Priekšlaicīgi sēti augi ar garu veģetācijas laiku izstīdzēs, bet novēlota sēšana aizkavēs ražas ienākšanos.

Augu speciāliste Līna Spure stāsta, ko iesēt februārī, lai vasarā dārzā ir raža. 


Sējiet dārzeņus ar garu veģetācijas posmu

Februāris ir īstais laiks, kad sēt ilgi augošus dārzeņus:

  • papriku, 
  • baklažānus, 
  • puravus. 

Lai tie ātrāk izdīgtu, vispirms sēklas ieteicams paturēt ietītas mitrā kokvilnas vai marles drāniņā. Derēs arī samitrināti kokvilnas spilventiņi. Nelietojiet sintētiskus audumus, jo tajos sēklas var sapūt. Uzbriedušās sēklas nevajadzētu ievietot aukstā substrātā, kas glabāts uz balkona vai pagrabā.
 

Augsnei jābūt istabas temperatūrā, citādi asni attīstīsies lēnāk. Ja sēklas jau uzdīgušas, aukstums trauslo asniņu var neatgriezeniski sabojāt. Zemei jābūt siltai un irdenai, tāpēc pirms sēšanas tā rūpīgi jāsamaisa. Tas ne tikai uzlabo augsnes struktūru, bet arī piesātina to ar skābekli, kas nepieciešams augu attīstībai.

Ja asnu audzēšanai tiek izmantotas vairākkārt lietojamas kastes, tās pirms lietošanas būtu ieteicams dezinficēt. Piemērots līdzeklis ir kālija permanganāta šķīdums, ko var iegādāties aptiekā. Tas palīdz novērst augsnes pelējumu, sēnītes un iespējamās dīgstu slimības. Vēl veselīgāks risinājums būtu diedzēt augus vidē šķīstošos trauciņos. Ierokot tos siltumnīcas vai dārza augsnē, tie diezgan ātri sadalās, turklāt augs tiek pasargāts no sakņu bojājumiem, kas rodas pārstādīšanas laikā.

 

Reklāma
Reklāma

Asniem, kas diedzēti februārī un martā, bieži nepietiek dabiskā apgaismojuma, tāpēc es ieteiktu parūpēties par papildu apgaismojumu. Lai augi justos labi, “dienai” jāilgst vidēji 15 stundas, tāpēc ar dabisko apgaismojumu vien ir par maz. Ir pieejamas gan speciālas fitolampas, gan lampas 4100 K (dienas gaisma) līdz 6400 K (zilā gaisma) temperatūras amplitūdā. Ja šādas iespējas nav, risinājums varētu būt stādiņu pārvietošana no tumšākas uz gaišāku palodzi.
 

Asniem, kas diedzēti februārī un martā, bieži nepietiek dabiskā apgaismojuma, tāpēc es ieteiktu parūpēties par papildu apgaismojumu. 

Pēc viņas teiktā, ļoti svarīgi izvēlēties arī pareizo sēšanas laiku. Priekšlaicīgi sēti augi ar garu veģetācijas laiku izstīdzēs, bet novēlota sēšana aizkavēs ražas ienākšanos. Klimatam kļūstot siltākam, arī dārzā jāsāk strādāt agrāk. Tāpēc jau februāra beigās siltumnīcā var sēt salātus, redīsus un dilles. Tomēr tos ieteicams pārklāt ar vismaz 30g/m2 biezu agroplēvi, kas ne tikai rada labvēlīgu mikroklimatu sēklu dīgšanai, bet arī aizsargā jau sadīgušos asnus no aukstuma.

 

Neaizmirsti par puķēm

Dārzkopji labu dēstu izaudzēšanai līdz pat marta vidum iesaka sēt viengadīgās puķes, kā:

  • asteres, 
  • lobēlijas, 
  • lauvmutītes, 
  • sudrablapsu cinerārijas, 
  • rudbekijas, 
  • salvijas, 
  • puķuzirnīšus, 
  • celozijas un citas puķes.

Saistītie raksti