11 īsi, praktiski un vērtīgi padomi autovadītājiem, ja snieg un puteņo

Pēdējo dienu stiprās snigšanas laikā pakalpojuma “Palīdzība uz ceļa” tehniskās palīdzības izsaukumu skaits, kas lielākoties saistīts ar palīdzību sniega kupenās iestigušiem auto, pieaudzis par 78%, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati. Apdrošinātājs aicina autovadītājus stipras snigšanas laikā izvērtēt nepieciešamību doties ceļā, bet, ja bez tā iztikt nav iespējams, ņemt vērā vērtīgus ieteikumus drošākam braucienam.
Stipras snigšanas laikā izvērtē nepieciešamību doties ceļā, bet, ja bez tā iztikt nav iespējams, ņem vērā vērtīgus ieteikumus drošākam braucienam.

FOTO: Shutterstock.com

Stipras snigšanas laikā izvērtē nepieciešamību doties ceļā, bet, ja bez tā iztikt nav iespējams, ņem vērā vērtīgus ieteikumus drošākam braucienam.

  1. Pirms braukšanas kārtīgi notīriet auto. Slikta redzamība pasliktinās jau tā grūtos braukšanas apstākļus.
  2. Paredziet braucienam pietiekami daudz laika – plānošana, izmantojot citu gadalaiku pieredzi, var radīt lieku stresu un uztraukumus.
  3. Ja esat jauna automobiļa īpašnieks, ieslēdziet “mierīgāku” pārnesumkārbas darbības režīmu, kas ļaus labāk saglabāt kontroli pār auto un tam neizslīdēt.
  4. Izvairieties no straujas gaitas uzsākšanas un straujas bremzēšanas.
  5. Uzmanieties no kravas auto satiksmē – uz to jumtiem mēdz sakrāties sniegs un ledus, kurš vēja vai auto šūpošanās rezultātā var nokrist un trāpīt jūsu auto.
  6. Uzmanieties no ielu kopšanas tehnikas. To tīrīšanas mehānismi nereti ir platāki par auto gabarītiem, turklāt smiltis, kas tiek kaisītas, var būt sasalušas lielākos vai mazākos gabalos un nodarīt bojājumus jūsu auto.
  7. Ja iespējams, novietojiet auto stāvvietā zem jumta. Ja tādas nav, izvēlieties stāvvietas, kur auto novietojuši vairāki citi autovadītāji. Nepieciešamības gadījumā tie varēs palīdzēt, ja jūsu auto iestigs sniegā.
  8. Ja stāvvietā sniegs nav tīrīts, vietā, kur plānojat novietot auto, iebrauciet atpakaļgaitā – tādejādi jūs jau sagatavosiet “sliedi”, pa kuru braucot, varēsiet tikt ārā.
  9. Ceļu satiksmē pēc iespējas izvairieties apstāties tā, ka kustība jāuzsāk pret kalnu.
  10. Ja dodaties uz laukiem, uzlādējiet mobilo telefonu un noteikti paņemiet līdzi lāpstu. Sirds noteikti būs mierīgāka, ja laukos ir kaimiņi ar smago tehniku vai apvidus auto.
  11. Ja auto ir iestidzis, vispirms apdomājiet, vai jūsu auto ir iespējams bloķēt diferenciāli un atslēgt vilkmes kontroli. Tas palīdzēs šķērsot aizputināto vietu, bet izvairieties no ilgstošas buksēšanas vienā vietā – vienīgais, ko tā panāksiet, ir dziļākas bedres zem riteņiem.

Saistītie raksti