Ginekoloģe: Vēlētos, lai sievietes plānotu grūtniecību līdz 35 gadiem, bet realitātē ir citādi

Neauglības ārstēšanu Latvijā valsts sievietēm apmaksās līdz 40 gadu vecumam. Kādi ir jaunie nosacījumi un ar kādām problēmām saskaras ģimenes, kurām ir grūtības kļūt par vecākiem?
No šī gada neauglības ārstēšanu sievietēm valsts apmaksās līdz sievietes 40 gadu vecumam.

FOTO: Shutterstock.com

No šī gada neauglības ārstēšanu sievietēm valsts apmaksās līdz sievietes 40 gadu vecumam.

Par šīm tēmām raidījumā “Ģimenes studija” sarunājas ārste - ginekoloģe Agnese Plēpe (Klīnika Embrions), ārste – ginekoloģe Zane Vītiņa (EGV klīnika), kā arī Nacionālā Veselības dienesta Ambulatoro pakalpojumu nodaļas pārstāve Līva Seile.

 

Šogad ir palielināts vecums, kad sievietes, kuras vēlas veikt medicīnisko apaugļošanu, var pretendēt uz valsts apmaksātu pakalpojumu. Turpmāk pakalpojums ir pieejams sievietēm līdz 40 gadu vecumam. Ko tas nozīmē? 

Agnese Plēpe: Tas nozīmē, ka sieviete, kas vēlas veikt medicīnisko apaugļošanu, šo pakalpojumu par valsts naudu varēs veikt līdz 40 gadu vecumam ieskaitot. Vecuma slieksni paredz, ka sieviete var stāties rindā jebkurā klīnikā un jebkurā vecumā, bet pakalpojuma saņemšanas ir jāuzsāk līdz 40 gadu vecumam. Ja pakalpojums būs uzsākts līdz 40 gadu vecumam, un turpināsies jau tad, kad sievietei paliks 41, tad arī to apmaksās valsts.

 

Ko nozīmē “uzsākts pakalpojums”?

Agnese Plēpe: Sievietei jāvēršas jebkurā no 6 klīnikām, kas sniedz šos valsts apmaksātos pakalpojumus uz pirmo konsultāciju un jāvienojas ar ārstu - speciālistu par ārstēšanās gaitu un olšūnu stimulācijas plānu. 

 Zane Vītiņa: Sieviete nāk uz reģistratūru, stājas rindā un gaida vizīti. Pašlaik pacientu vidējais vecuma, kas ārstējas klīnikā, ir no 37 līdz 40 gadiem. Tie ir 30-40% no kopējā sieviešu skaita, kas ārstējas klīnikā.

 

Stājoties rindā un gaidot vizīti, tiek izdarīt viss, kas varētu traucēt procedūras veiksmīgai norisei.  Rinda uz medicīniskā apaugļošanas procesu šobrīd vidēji ir 11 mēneši. Tas ir pietiekami liels laiks, lai sieviete izdarītu visu, kas ir atkarīgs no viņas pašas. Pieaugot vecumam, pieaug gan hronisko saslimšanu skaits, gan samazinās olnīcu rezerves. Sieviete nevar ietekmēt olnīcu izsīkšanu, bet tas, ko var – atbrīvoties no liekā svara, smēķēšana, uzlabot uztura ieradumus, ieviest sporta aktivitātes. Lieko svaru samazinot, ļoti daudzām sievietēm var iestāties grūtniecībā. Gan sievietei, gan vīrietim ir jāārstē vairogdziedzera saslimšanas. Ja ir diabēts, to jākompensē jeb pareizi jāvada. Daudzas veselības lietas risinot kompleksi, iespēja, ka iestāsies grūtniecība, ir daudz lielāka. 

 

Mēs vēlētos, lai sievietes plānotu grūtniecību līdz 35 gadiem, bet realitātē ir citādi. Bieži vien ģimenes pieaugumu plāno tikai pēc karjeras sasniegšanas, bet mums – ārstiem, jāstrādā ar tām situācijām, kādas tās ir. 


Rindā var iestāties ar valsts apmaksāta ginekologa nosūtījumu, kurā ir norādīta diagnoze “neauglība”. Situācijā, kad sieviete atnākt uz klīniku bez ārsta nosūtījuma, tad izmeklējumi tiek veikti klīnikā un var izmaksāt dārgāk. 
 

Kā īsti ir ar sievietes auglību un viņas vecumu? Mediķi saka, ka pēc 35 gadu sasniegšanas šīs iespējas krasi samazinās.

Zane Vītiņa:  Skolās būtu jārunā ne tikai par kontracepciju, bet arī pareizu ģimenes dzīves plānošanu. Tā ir taisnība, ka pēc 35 gadu sasniegšanas reproduktīvās funkcijas krītas, lai gan mēs vēl esam jaunas, skaistas, veselas un spējīgas radīt bērniņu. Pēc 35 gadi sasniegšanas sievietes spējas ieņem samazinās, pievienojas ģenitālās [ red. - dzimumorgānu] saslimšanas un vispārējās organisma saslimšanas. Tas viss ietekmē sievietes reproduktīvo funkciju. 

Tāpēc mēs vēlētos, lai sievietes plānotu grūtniecību līdz 35 gadiem, bet realitātē ir citādi. Bieži vien ģimenes pieaugumu plāno tikai pēc karjeras sasniegšanas, bet mums – ārstiem, jāstrādā ar tām situācijām, kādas nu tās ir. 
 

Reklāma
Reklāma

Agnese Plēpe: Ko rāda statistika? Vidēji statistiski var redzēt, ka grūtniecība dabīgā ciklā ar pirmo reizi vecumā no 20 – 30 gadiem iestājas apmēram katrai 4.-5. sievietei, bet vecuma grupā no 30 līdz 40 gadiem tikai vienai no desmit sievietēm grūtniecība iestājas pirmajā ciklā. Agrāk tie bija 25 – 27 gadi, kad sievietes plānoja bērniņus, un uz to būtu jātiecas.

 

Vai medicīniskā apaugļošana risina šo problēmu? 
Agnese Plēpe: Tikai daļēji. Olnīcu rezerves katru gadu samazinās. Pēc 35 gadu sasniegšanas tas notiek straujāk, bet pēc 45 gadiem vēl aizvien straujāk. Ir arī dati, ka ar medicīnisko apaugļošanu sievietēm vecuma grupā ap 37 – 40 gadiem vesela bērniņa piedzimšana rezultējas apmēram līdz 20%. Ja tas tiek darīts pēc 40, tad statistika mainās – tie ir tikai 11 – 13% veiksmes gadījumu. Tātad medicīniskā apaugļošana nevar paveikt brīnumu. Mūsdienu iespējas gan ļauj meklēt olšūnas donorus, ja pašas sievietes olšūnu rezerves sāk izsīkt.


Vai tad nav tā, ka medicīniskās apaugļošanas iespējas attīstās ļoti strauji un dod arvien jaunas iespējas?
Zane Vītiņa: Nozare tiešām attīstās ārkārtīgi strauji. Jauni risinājumi var rasties pat pusgada laikā, taču pēc būtības mēs nevaram radīt olšūnas tur, kur to vairs nav. Sievietes neapzinās, ka olšūnu rezerves izsīkst 5 – 7 gadus līdz menopauzei. Ovulācijas notiek, bet tā ir “tukša”.  Pēc 44 gadu vecuma sasniegšanas, pat ja olšūnas vēl ir, to kvalitāte ir nepietiekama, lai radītu veselu bērnu. Tie ir ārkārtīgi reti gadījumi, kad šajā vecumā izdodas iznēsāt veselu bērniņu. Medicīniskā apaugļošana ļaut atrast risinājumi ir pat dziļā menopauzē, bet tā ir dzimumšūnu donoru grūtniecība, nevis pašas sievietes dzimumšūna. Parasti jau cilvēki tomēr grib laist pasaulē savu bioloģisko bērniņu. Tāpēc mēs – ārsti, mudinām sievietes ātrāk doties pie ginekologiem – reproduktologiem, un ātrāk domāt par ģimenes veidošanas koncepciju.

 

Pēc 44 gadu vecuma sasniegšanas, pat ja olšūnas vēl ir, to kvalitāte ir nepietiekama, lai radītu veselu bērnu. Tie ir ārkārtīgi reti gadījumi, kad šajā vecumā izdodas iznēsāt veselu bērniņu. 

 

Kopumā, ja runā par neauglību, 35% gadījumos ir sieviešu neauglība, 35% vīriešu neauglība, 20% problēmas ir abiem, 10% ir neizskaidrojamas neauglības gadījumi.  Viens gads ir laiks, kad jauns, vesels pāris dzīvo dzimumdzīvi un grūtniecība neiestājas, labāk aiziet pie ārsta un pārbaudīties, lai nezaudētu dārgo laiku un nezaudētu psiholoģisko un emocionālo veselību, kas arī traucē iestāties grūtniecībai. 

 

Kādi ir iespējas sievietēm līdz 40 gadiem?
Agnese Plēpe: 38 – 40 gados sievietēm vēl izdodas palikt stāvoklī pašai ar savām olšūnām. Valsts apmaksā  tieši pašas sievietes olšūnas stimulāciju. Var gadīties – kādos 7 % līdz 37 gadiem, ka ir nepieciešams ārstēšanā izmantot donora olšūnas, jo olnīcu rezerves ir izsīkušas ātrāk. Ja ir nepieciešams donora materiāls, to valsts nesedz. To apmaksā pacienti paši.

 

Cik bieži piedzimst veseli bērniņi 37- 40 gados?
Zane Vītiņa: Pēc klīnikas EGV datiem, līdz 35 gadiem bioķīmiskā grūtniecība iestājas 71% gadījumu, klīniskā grūtniecība - 56%, un apmēram 35% gadījumu piedzimst bērniņš.
Vecuma grupā no 35 līdz 37 gadiem šis % krītas. Dabiski grūtniecība iestājas aptuveni 61%, klīniskā jeb medicīniskā apaugļošanas procesā – 25% gadījumu, un no tiem piedzimst bērniņi - 21%. 

Vecuma posmā no 37 – 40 gadiem bioķīmiskā grūtniecība gan iestājas, bet auglītis biežāk aiziet bojā.  Klīniskā grūtniecība pēc bioķīmiskās grūtniecības iestājās 25%, bet bērniņš piedzima 19%. Ar vecumu samazinās iespēja iznēsāt veselu bērniņu neraugoties uz metodi, ko izmanto medicīniskajā apaugļošanas procesā.
 

Agnese Plēpe: Kopumā 28% sievietēm līdz 40 gadu vecumam piedzimst veseli bērniņi pēc medicīniskā apaugļošanas. 

 Cik ātri var būt iestāties grūtniecība, uzsākot ārstēšanos?

Viss ir ļoti individuāli. Ja atnāk jauna meitene, kurai ir bijusi hlamīdiju infekcija vai ārpusdzemdes grūtniecība, tāpēc bojāti olvadi, tad šī problēma ir risināma samērā vienkārši un ātri. Ir jāveic analīzes,  jāstimulē olnīcas, kas aizņem 10 dienas, tad ar punkciju izņem olšūnas, tās apaugļo un kultivē 5 dienas un ieliek bērniņu atpakaļ – to visu apmaksā valsts. Vidēji tas var aizņemt 1-2 mēnešus. Bet, tāpat kā dabīgajā ciklā, grūtniecība uzreiz var neiestāties. To visu ar pacienti izrunājam. 


Ja sievietei ir 40 gadi, un sievietei jau ir bijusi viena veiksmīga MA procedūra, vai viņa atkal var stāties rindā?

Līva Seile: Jā, ja ir bijusi veiksmīga procedūra, tad var stāties rindā atkārtoti. Valsts neapmaksā šo pakalpojumu tad, ja ir bijušas divas neveiksmīgas MA procedūras.  

Saistītie raksti