Ikdienas ieradumu maiņa, kas palīdzēs saudzēt vēnas grūtniecības laikā

Nav orgānu sistēmas, kuru neietekmē hormonālās izmaiņas topošās māmiņas organismā.
Vēnu problēmas piedzīvo gandrīz visas topošās māmiņas, bet, ja kopumā sievietei nav nosliece uz varikozām vēnām, pēc dzemdībām kāju skaistums atjaunojas. 

FOTO: Shutterstock.com

Vēnu problēmas piedzīvo gandrīz visas topošās māmiņas, bet, ja kopumā sievietei nav nosliece uz varikozām vēnām, pēc dzemdībām kāju skaistums atjaunojas. 

Lai dzemde varētu augt, grūtniecības hormonu progesterona, estrogēnu un citu bioloģiski aktīvu vielu ietekmē atslābst gludā muskulatūra. Tā kā arī asinsvados ir gludā muskulatūra, tad elastīgākas paliek vēnu sieniņas un vēnu vārsti. Ja tie jau bija sākuši bojāties pirms grūtniecības, tās laikā šis process notiek vēl straujāk. 
 

Asinsvadu ķirurgs, flebologs Mārcis Gediņš norāda, ka vēnu problēmas piedzīvo gandrīz visas topošās māmiņas, bet, ja kopumā sievietei nav nosliece uz varikozām vēnām, pēc dzemdībām kāju skaistums atjaunojas. 

 

Vēnu veselības profilakse grūtniecības laikā

  • Pēc iespējas mazāk sēdēt un ilgstoši stāvēt, vairāk kustēties.
  • Var apgulties pusguļus stāvoklī piepaceltām kājām un kādu laiku tā pagulēt.
  • Pievērst uzmanību tam, kā sēž ikdienā. Neveselīgi ir sēdēt, liekot kāju pār kāju, jo tas traucē venozo atteci.
  • Ieviest rituāli ik pēc 20 minūtēm pariņķot kājas potīšu rajonā, kas arī uzlabo asins atteici kāju lejasdaļā. • Piecelties kājās un pašūpoties no pēdām uz papēžiem, tā iedarbinot ikru muskulatūru.
  • Izvairīties no karstuma un pirtīm, kas paplašina asinsvadus un noslogo sirdi.
  • Mazāk lietot sāļus produktus, lai neveidojas tūska un nepalielinās cirkulējošo asiņu apjoms ķermenī. Sāļi ēdieni aiztur šķidrumu organismā, palielinot slodzi sirdij un asinsrites sistēmai.
  • Izvēlēties sabalansētu, vitamīniem bagātu uzturu.
  • Sekot līdzi svara pieaugumam. Jo lielāks svara pieaugums, jo sliktāk tas ietekmē vēnu stāvokli. Liels virssvars var ietekmēt gan vēnu veselību, gan arī asins mikrocirkulāciju visā organismā.
  • Kad vēders ir jau pavisam liels, labāk gulēt uz kreisā sāna. Tā netiek nospiesta ķermeņa labajā pusē esošā dobā vēna, kas ir organisma lielākā vēna.
  • Grūtniecības laikā nevajadzētu valkāt kurpes uz augstiem papēžiem, jo ir gan sliktāka līdzsvara sajūta, gan arī papēžu valkāšana samazina muskuļu sūkņu (kāju ikru) funkcionēšanas efektivitāti.
  • Izvēlēties apakšveļu, lai tā ir brīva un neveido iespiedumus cirkšņa rajonā.

 


Kā palīdz ziedes un kompresijas zeķes

Speciālās kompresijas zeķes profilaktiski var vilkt jau tad, kad problēmu ar vēnām vēl nav. Vienkāršākās zeķes var pirkt aptiekā bez receptes. Tās ir lētākas, bet arī mazāk kvalitatīvas, ir vairāk ar sintētisku piejaukumu un nav īpaši ērtas nēsāšanai. Pietiek ar zeķi līdz ceļa locītavai, kas saspiež ikrus un neļauj uzpildīties apakšstilbu vēnām un pārspriegot venozo sistēmu potītes apvidū.

Reklāma
Reklāma

 

Ja ir dziļo vēnu tromboze, zeķes iesaka lietot arī dzemdību laikā. Tādā gadījumā noteikti ir jāveic arī sistēmiska trombu profilakse ar asins šķidrinošiem medikamentiem, jo zeķes vien nepasargās no plaušu embolijas.

 

Pašsajūtas uzlabošanai aptiekās nopērkamas iekšķīgi lietojamas venoaktīvās zāles. Tās paaugstina venozo tonusu, samazina iekaisumu risku venozo kapilāru līmenī, tomēr grūtniecības laikā zāles lietot neiesaka. Pirmajā trimestrī neviens lieks medikaments nav vajadzīgs, turklāt grūtniecēm ir jutīgs kuņģis, un papildu slodze tam nav vajadzīga. Tikpat labu efektu var iegūt, mainot dzīvesveidu. 
  

Saistītie raksti