Tēvs nemaksā tiesas noteiktos uzturlīdzekļus. Vērsties Uzturlīdzekļu garantijas fondā vai pie tiesu izpildītāja?

Kā rīkoties, ja tiesas piespriestos uzturlīdzekļus - 216 eiro mēnesī par diviem bērniem, tēvs maksā nepilnīgi un neregulāri. Mēnesī tiek samaksāti aptuveni 100 eiro. Parāds aug, līdzekļu bērnu uzturēšanai nepietiek. Vēršoties Uzturlīdzekļu garantijas fondā, palīdzību atsaka, jo parādnieks tomēr kaut nedaudz, bet maksā, interesējas divu bērnu māmiņa. 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild UGF pārstāve Sinija Šauriņa:

Uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti, ja piedziņa no parādnieka nav iespējama, kā arī tādā gadījumā, ja piedzītie uzturlīdzekļi nenodrošina Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tas ir:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb šobrīd 92.50 EUR;
     
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb šobrīd 111.00 EUR.

Tas nozīmē, ka, ja viens vecāks maksā tikai 100.00 EUR mēnesī bērnam, kurš ir vismaz 7 gadus vecs, otrs vecāks tāpat var lūgt zvērinātam tiesu izpildītājam sniegt ziņas par to, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka ir iespējama apmērā, kas ir mazāks par Ministru kabineta noteikto, un vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Šādā gadījumā uzturlīdzekļu bērnu uzturam tiks izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda Ministru kabineta noteiktajā minimālo uzturlīdzekļu apmērā, bet ne lielākā apmērā, kāds noteikts ar tiesas spriedumu, savukārt no parādnieka piedzītie uzturlīdzekļi tiks ieskaitīti Uzturlīdzekļu garantiju fondā.

Reklāma
Reklāma

Iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai iespējams iesniegt, izmantojot portālā www.latvija.lv pieejamo E-pakalpojumu „Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”.

Jāvērš arī uzmanība, ka uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti tikai par periodu no iesnieguma saņemšanas dienas. Uzturlīdzekļu parādu, kas izveidojies līdz uzturlīdzekļu izmaksai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, no parādnieka piedzen zvērināts tiesu izpildītājs.