Alimentu nemaksātājus turpmāk meklēs arī starptautiski

Vecākus, kuri no saviem bērniem Latvijā aizmukuši uz ārzemēm un viņiem nemaksā alimentus, tagad meklē gan ar Starptautiskā Sarkanā Krusta, gan ar ES alimentu nemaksātāju meklēšanas dienesta palīdzību, raksta www.kasjauns.lv.

Alimentu nemaksātājiem tagad kļuvis aizvien grūtāk aizmukt no saviem nepilngadīgajiem bērniem un viņiem nemaksāt alimentus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Alimentu nemaksātājiem tagad kļuvis aizvien grūtāk aizmukt no saviem nepilngadīgajiem bērniem un viņiem nemaksāt alimentus.

Alimentu nemaksātājiem tagad kļuvis aizvien grūtāk aizmukt no saviem nepilngadīgajiem bērniem un viņiem nemaksāt alimentus, jo viņus nu meklē ne tikai Latvijas Uzturlīdzekļu fonds. Kopš vasaras darbojas vienota alimentu nemaksātāju vajāšanas programma visās ES valstīs. Savukārt pamestie vecāki ar bērniem neapzinīgos alimentu nemaksātājus sākuši meklēt arī ar Sarkanā Krusta palīdzību.

Uzzinot, ka gaidāmā bērna tēvs devies uz ilgstošu dzīvi ārzemēs, tagad topošās māmiņas, nemaz negaidot mazuļa piedzimšanu, vēršas Uzturlīdzekļu garantijas fondā (UGF) un interesējas, kā varēs piedzīt uzturlīdzekļus no aizbēgušā papucīša, raksta portāls nra.lv. Dažas sievietes mēģina alimentu nemaksātājus sadzīt rokā arī ar Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) meklēšanas dienesta starpniecību.

Uzturlīdzekļu nemaksātāji velti cer, ka viņu pēdas svešā zemē pazudīs un varēs izvairīties no bērnu uzturēšanas. Līdz šim viņi varēja justies drošāk, jo starptautiski nebija noteikts efektīvs valstu sadarbības mehānisms un personām pašām bija pienākums vērsties attiecīgajā valstī, lai panāktu uzturlīdzekļu piedziņu. Tas prasīja gan laiku, gan naudu.

Toties tagad, kad UGF administrācijā ir izveidota jauna struktūrvienība – Starptautiskās sadarbības departaments, kas palīdz meklēt uzturlīdzekļu nemaksātājus un kārto arī citas ar to saistītas darbības ārpus Latvijas robežām. UGF juriskonsulte Liene Brice informē, ka šobrīd ir saņemti aptuveni 30 iesniegumi, un prognozē, ka interese noteikti palielināsies, jo par šo pakalpojumu daudzi vēl nezina.

Līdz šim viņi varēja justies drošāk, jo starptautiski nebija noteikts efektīvs valstu sadarbības mehānisms un personām pašām bija pienākums vērsties attiecīgajā valstī, lai panāktu uzturlīdzekļu piedziņu. Tas prasīja gan laiku, gan naudu.

Savukārt LSK meklēšanas dienesta darbiniece Santa Braže atzīst, ka caur šo organizāciju joprojām lielākoties meklē sen pazudušos tuviniekus, viņu kapavietas un dažādus dokumentus, tomēr salīdzinoši liels pieprasījumu skaits ir arī atrast alimentu nemaksātājus.

Jaunā starptautiskā kārtība atvieglo un palīdz pieņemt skaidrākus noteikumus pārrobežu uztura lietu risināšanai Eiropas Savienības valstīs, kas ļaus uztura kreditoriem (uzturlīdzekļu prasītājiem) viegli, ātri un lielākoties bez maksas iegūt izpildes rīkojumu, kas būtu izpildāms ES.

Gan Braže, gan Brice tomēr brīdina – ja ārzemēs esošais norādījis, ka nevēlas izpaust dzīvesvietas datus, tad alimentu prasītājs to neuzzina. Brice piebilst, ka UGF ir iespēja lūgt attiecīgās valsts iestādes noskaidrot parādnieka kontus, darbavietu un mantisko stāvokli.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.kasjauns.lv