Sarunas par seksu: kādi jautājumi ir jāuzdod partnerim?

Lai ko neteiktu, bet sekss ir viens no galvenajiem vaļiem uz kuriem balstās ģimenes dzīve. Un tas, cik stabils būs šis pamats, lielā mērā ir atkarīgs no partneru seksuālās saderības. Kā to noteikt attiecību veidošanās stadijā, lai vēlāk ģimenes dzīvē neviens nejustos vīlies?
Sarunas par seksu: kādi jautājumi ir jāuzdod partnerim?

FOTO: Publicitātes foto

Patiesībā daudzas attiecības un “mīlas laiviņas” tiek sadragātas ne jau pret ikdienas dzīvi. Tās sašķīst cita iemesla dēļ un šis iemesls bieži vien ir seksuālā nesaderība.

Kad attiecības tikai sākas, pirmā vai pusotra gada laikā, ar to nav nekādu problēmu. Situācijas karaļi ir hormoni. Daudzi to sauc par mīlestības ķīmiju. Partneri vienmēr vēlas viens otru, seksuālā pievilcība neizplēn. Šķiet ka tā būs mūžīgi, bet... ak un vai!
 

Cik ilgi turpinās seksuālā idille?

Seksopatologi zina teikt, ka absolūtas savstarpējās “gribēšanas” periods dažādiem pāriem ilgst no 8 mēnešiem līdz 2–3 gadiem. Kā kuram paveicas, bet pēc tam visus neizbēgami gaida viens un tas pats. Hormoni, kas pārvalda mūsu kaisli, norimst un mēs vēlamies seksu daudz retāk.

Labi, ja šajā savstarpējās seksuālās atdzišanas posmā partneru intereses sakrīt, un abi sāk vēlēties seksu mazāk. Daudz sarežģītāk ir tad, ja vienam partnerim vairs nav vajadzīgs aktīvs sekss, bet otram joprojām nav iebildumu pret biežu mīlēšanos. Un nu sākas problēmas. Turklāt tās var būt gan sievietēm, gan vīriešiem.

Var būt dažādi. Reizēm gluži negaidīti izrādās, ka tieši vīrietis seksu īsti nevēlas, bet sievietei tas ir nepieciešams. Tas jo īpaši gadās pāriem, kuriem ir ievērojama gadu starpība, un kad vīrietis ir vecāks.
 

Klusēšana var izraisīt šķiršanos

Ko darīt? Nekādā gadījumā nevajadzētu apvainoties, sabozties, krāt savstarpējas pretenzijas, bet gan sakopot drosmi un atklāti izrunāties, uzdodot viens otram visus satraucošos jautājumus. Klusēšana var radīt dziļu nesaprašanos. Viens no partneriem var nolemt ka mīļotais cilvēks viņu vairs nemīl, bet gadās ka tā nemaz nav. Vienkārši katra cilvēka seksuālā konstitūcija ir atšķirīga. Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi laicīgi runāt par seksuālo saderību.
 

Ko jautāt partnerim?

Reklāma
Reklāma
  • Pirmais, kas jājautā mīļotajam: cik bieži viņam ir jānodarbojas ar seksu? Šeit ir runa tieši par viņa vajadzību. Iespējams, jūs būsiet pārsteigti, bet kādam fizioloģiski tas ir vajadzīgs vairākas reizes dienā, bet citam – dažas reizes mēnesī. Un nav tā ka partneris jūs nemīl vai negrib. Viņam tā ir norma.
  • Otrs, ko vēlams noskaidrot: kā jūsu izredzētais iedomājas intīmu tuvību? Ir romantiķi, kas mīl seksu sveču gaismā un mūzikas pavadījumā ar ilgu priekšspēli. Bet kādam patīk ātrs sekss bez gariem ievadiem un pārmērīgiem glāstiem. Ja jūsu priekšstati radikāli atšķiras, jums būs jāvienojas vai... jāšķiras. Jo agri vai vēlu, kāds to neizturēs.
  • Trešais – pozas. Ir svarīgi saprast, vai jūsu partneris dod priekšroku klasikai vai arī ir par drosmīgiem eksperimentiem? Ja uzskati sakrīt – lieliski, ja ne – pamēģiniet partnerim saudzīgi piedāvāt savus variantus.
  • Ceturtais – porno. Vairāki pāri pastāvīgi skatās erotisko video, lai iesildītos un uzbudinātos. Kāds noliedz šādu “kino”. Iespējams, jūsu mīļotais cilvēks neiebilst paskatīties kopā ar jums šādus video, bet nepiedāvā to, jo baidās no jūsu iespējamās neizpratnes reakcijas. Labāk būtu pārrunāt visu atklāti.
  • Piektais moments ir ārkārtīgi delikāts un tā apspriešana ir jāapsver, izvēloties tam piemērotu brīdi - seksa rotaļlietas. Kā jūsu partneris vērtē šādu ierīču izmantošanu jūsu kopīgajā seksuālajā dzīvē? Gadās arī tā, ka vienatnē ar sevi abi partneri regulāri izmanto rotaļlietas, piemēram, masturbācijas laikā. Bet kāpēc gan tās neieviest kopīgajā intīmajā dzīvē? Noteikti uzdodiet šo jautājumu. Iespējams, atbilde jūs pārsteigs! Ja jūs nonāksiet pie kompromisa, jūsu seksuālā dzīve var kļūt spilgtāka un interesantāka.
  • Un desertā – orālie glāsti.Šis ir vēl viens delikāts temats par kuru daudzi kautrējas runāt un rīkojas, kā mēdz teikt, taustoties. Reizēm viens no partneriem nemaz nav gatavs šādam pavērsienam. It īpaši, ja viņam šie glāsti jāsniedz nevis jāsaņem. Sakopojiet drosmi un apspriedieties, lai gultā nerastos neērtas pauzes un netraucētu līdz galam nepateiktais, kuras var izvērsties dziļos konfliktos.

 

Vēlmes ir jāizsaka, nevis jāuzmin

Tāpat nenāktu par ļaunu pajautāt partnerim par viņa slepenajām seksuālajām fantāzijām, neparastām vietām, kur viņš vēlētos ar jums nodarboties ar seksu, lomu spēlēm... Noskaidrojiet, kurā diennakts laikā viņam vai viņai patīk mīlēties. Varbūt jūsu sekss neizdodas tieši tāpēc, ka jūsu diennakts režīmi vienkārši nesakrīt?! Saskaņojiet tos un seksa kvalitāte noteikti mainīsies.

Ja jums ir grūti izšķirties tik atklātai sarunai un uzdot jautājumus tieši, vai arī jūs redzat, ka partneris nav gatavs šādai sarunai, mēģiniet sākt sarunu uzmanīgi, it kā nejauši. Piemēram, kopā skatoties romantisku filmu ar nepārprotamu ainu, ieminieties, ka jums gribētos tāpat... Nevarat to izteikt skaļi? Uzrakstiet savam mīļotajam cilvēkam vēstuli – elektroniski, vai uz papīra. Mūsdienās internetā var atrast pieaugušo spēļu komplektus jautājumu un atbilžu formātā, un pamēģināt noskaidrot situāciju rotaļīgā veidā.
Iedarbiniet iztēli. Jebkurā gadījumā par šo tematu ir jārunā, it īpaši, ja jautājumi ir nobrieduši. Savstarpēja sapratne seksā uzlabos ne tikai jūsu intīmo dzīvi, bet ļaus jums attiecībās sasniegt jaunu, dziļāku līmeni.

 

Saistītie raksti