Lubrikanti: to rašanās vēsture un seno laiku priekšteči

Moderno seksa preču industrija piedzīvo īstu zelta laikmetu, un katram no mums var piedāvāt kaut ko, kas ir ideāli piemērots tieši mūsu vēlmēm vai vajadzībām. Produkti, kas izgatavoti ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību, palīdz uzlabot mūsu intīmo dzīvi, sniedzot tai vēl vairāk prieka un jaunu sajūtu!
Lubrikantu izvēle ir ļoti plaša: jūs var atrast gan sildošus un atvēsinošus, gan iecienītāko augļu aromātu bagātinātus!

FOTO: Publicitātes foto

Lubrikantu izvēle ir ļoti plaša: jūs var atrast gan sildošus un atvēsinošus, gan iecienītāko augļu aromātu bagātinātus!

Viens no šādiem produktiem ir Supersex lubrikants. Tas kļuvis neaizvietojams gan solo spēlēs, gan intīmos mirkļos kopā partneri. Pie tam, lubrikantu izvēle ir ļoti plaša: jūs var atrast gan sildošus un atvēsinošus, gan iecienītāko augļu aromātu bagātinātus! Jebkurā gadījumā, šī greznība ir unikāla tieši mūsu laikam. Lai gan lubrikanti tiek lietoti jau ilgāku laiku, tikai nedaudzi zina, kādus produktus lietojušu mūsu priekšteči, un kā vispār lubrikanti radušies. Tāpēc šajā rakstā aicinām iepazīties ar interesantu stāstu par šo produktu parādīšanos!

 

Olīveļļa – pats pirmais lubrikants vēsturē

 

Pats pirmais eļļošanas līdzeklis, par kuru atrasti ieraksti avotos, un ko izmantoja romieši un grieķi jau 350. gadā p.m.ē. bija olīveļļa! Vienā no saviem sacerējumiem, Aristotelis, iespējams, ievērojamākais grieķu filozofs, atsaucies uz pretapaugļošanās līdzekli, kas radīts sajaucot olīveļļu, ciedru eļļu, svinu un vīraku. Šajā pašā avotā aprakstīta arī dzīvnieku ādas, kas apslacīta ar olīveļļu, izmantošana, lai nodrošinātu labāku eļļošanos. Sekss un masturbēšana bija ārkārtīgi izplatītas aktivitātes ne tikai grieķiem, bet arī romiešiem, tāpēc tieši olīveļļu šeit izmantoja plaši!

Tomēr, mēģinājums iekļaut pretapaugļošanās līdzekļus lubrikantu formulās nedaudz atšķīrās. Gaius Plinius Secundus (Plinius vecākais, dižais romiešu domātājs) kā vienu no pretapaugļošanās līdzekļiem piedāvāja olīveļļas, baložu fekāliju un vīna maisījumu. Nav skaidrs, kura – grieķu vai romiešu - sniegtā recepte būtu iecienītāka, taču šādā un līdzīgā veidā olīveļļa savu popularitāti saglabājusi līdz pat mūsu ēras 16. gadsimtam!

 

 

Saldie kartupeļi – ne tikai ēšanai

 

Japāņu Edo periodā (1603-1868) pāri kā lubrikantu sāka izmantot materiālu, kas ekstrahēts, berzējot saldos kartupeļus, zināms kā Torro-Džiro (Torro-Jiro). Torro-Džiro bija ārkārtīgi slidens, tāpēc ideāls, lai ieeļļotu prezervatīvus, kas izgatavoti no dažādu dzīvnieku zarnām. Pārsteidzoši ir arī tas, ka Edo periodā tapušās gleznas ir attēlojušas cilvēka dzimumorgānus īpaši pamanāmi. Tikmēr citas ķermeņa daļas, ko mūsdienās uzskata par vienlīdz pavedinošām, piemēram, sieviešu krūtsgali, tikušas attēlotas bezkrāsainas, ja vien tās vispār bija iekļautas gleznā!

Tas viss uzskatāms par ideālu erotikas izpratnes atspoguļojumu tolaik, ar spēcīgu uzsvaru uz dzimumorgānu sagatavošanu pirms seksa. Turklāt interesants ir fakts, ka Torro-Džiro tagad ir Japānā labi zināma saldo kartupeļu zupa. Interesanti aizdomāties, ka zupai un lubrikantam doti vienādi nosaukumi!

 

Novērotas arī aļģu labās īpašības

 

Raiens Drams (Ryan Drum) savā darbā “Jūras aļģu medicīniskā izmantošana” atklājis, ka senie ķīnieši, korejieši un japāņi vārījuši sarkanas jūraszāles, lai dabūtu biezu, lipīgu šķidrumu, ko sauc par karaginīnu (carragynine). Tas ir šķidrums, ko seksa laikā izmantoja kā smērvielu, lai stimulētu un mitrinātu ādu. Mūsdienās karaginīnu izmanto dažādos produktos pārtikas, farmācijas un skaistumkopšanas nozarē kā vienu no galvenajām izejvielām!

Starp citu, nesen veikts pētījums parādījis, ka karaginīna geli var pat aizkavēt HPV (cilvēka papilomas vīruss, kas izraisa dzemdes kakla vēzi un dzimumorgānu kārpas) pārnēsāšanu. Arī šodien iespējams atrast prezervatīvus, kas ieeļļoti ar karaginīnu saturošiem lubrikantiem, vai pat pašus karaginīna lubrikantus.

 

Svarīgākais ir nebaidīties eksperimentēt un droši mēģināt ko jaunu - seksuālā dzīve kļūs vēl kaislīgāka!

 

Reklāma
Reklāma

Silikona izgudrošana

 

Frederiks Kiplings (Frederick Kipling), ievērojams angļu ķīmiķis, 1899. gadā izgudroja to, ko šodien dēvējam par silikona-bāzes eļļošanas līdzekli. Lai gan viņa testu mērķis bija pavisam citāds, Kiplings netīšām atklāja unikālu polimēru, kuru nosauca par silikonu. Zinātnieks noteikti nedomāja, ka viņa izgudrojums tiks izmantots dzimumakta laikā nākotnē, bet 1900. gados silikons kļuva par smērvielu, kas pazīstams ar tā maigumu un ilgo glabāšanas laiku! 

 

Komerciālo lubrikantu aizsākums

 

1904. gads bija nozīmīgs gads visai erotisko preču industrijai, jo tas ir gads, kad pirmo reizi tirgū tika piedāvāti paši pirmie tirdzniecībai ražotie lubrikanti. Lubrikants K-Y Jelly sākotnēji tika piedāvāts kā ķirurģisks produkts, bet nepagāja ilgs laiks, lai atklātu citus tā pielietojumus! 1917. gadā to sāka tirgot ASV, personīgo seksuālo vajadzību apmierināšanai, bet, lai to iegādātos, bija nepieciešama ārsta recepte. Jebkurā gadījumā, šo produktu neapšaubāmi uzskata par vienu no modernajiem lubrikantiem, jo tas satur tādas sastāvdaļas kā metilcelulozi, ko bieži izmanto jaunākajos ūdens-bāzes lubrikantos.

 

HIV ir pievērsis cilvēku uzmanību lubrikantiem

 

Neskatoties uz to, ka lubrikanti kļuva par oficiālu preci, daudzi cilvēki joprojām labprātāk izmantoja produktus, ko atrada mājās, kā, piemēram, olīveļļu vai vazelīnu. Tas skaidrojams ar kvalitatīvas informācijas trūkumu, kas izgaismotu visus neskaidros jautājumus par seksuālo dzīvi un seksualitāti. Pat slavenajās astoņdesmito gadu seksuālās pašpalīdzības grāmatās sievietēm lubrikanti pieminēti tikai nedaudz, kā līdzeklis anālā seksa un sāpju atvieglošanai dzimumakta laikā.

21. gadsimts, toties, nāca ar jauniem izaicinājumiem. AIDS krīze, kas ASV sākās jau agrā 9. gadsimta sākumā, piespieda cilvēkus paskatīties uz šīm precēm citām acīm. Lubrikantu nozīme ļoti strauji pieauga, jo tas vienlaikus bijis veids, kā izvairīties no prezervatīva plīsuma, kas varētu viegli izraisīt STS izplatīšanos. Lai gan lubrikanti tolaik, galvenokārt, bija saistīti ar anālo seksu un homoseksuāliem pāriem, uzmanība, kas tika pievērsta, padarījusi lubrikantus plaši pieejamus ikvienam. Pirmie lubrikanti parādījās aptiekās septiņdesmito gadu beigās, bet astoņdesmito gadu sākumā tos jau bija iecienījuši daudzi!

 

Lubrikanti šodien

 

Protams, modernās tehnoloģijas nemitīgi progresē, tāpēc labākie lubrikanti ir rokas stiepiena attālumā! Izvēlies vaginālo, anālo, orālo, ūdens-bāzes, silikona substrāta, dabisko, atvēsinošo vai sildošo elementu lubrikantu! Turklāt, šodien esam droši, ka pat lētākie lubrikanti tiek ražoti veidā, kas atbilst visām šī produkta pamatfunkcijām, t.i., perfekti mitrinoši, mazina berzi un sagādā lielāku baudu solo spēlēs vai intīmās tuvības laikā ar partneri. Izvēloties, noteikti ņemiet vērā savas vēlmes un vajadzības. Svarīgākais ir nebaidīties eksperimentēt un droši mēģināt ko jaunu - seksuālā dzīve kļūs vēl kaislīgāka!