Kā daudzbērnu vecākiem uzturēt seksuālas attiecības?

Pāru attiecību speciālistu padomi bieži vien uzsver abu vecāku savstarpējo attiecību nozīmi – tās ir jāuztur un jākopj. Taču reizēm tas nav tik vienkārši. Mammamuntetiem.lv lasītāja lūdz padomu – kā praktiski uzturēt aktīvas attiecības daudzbērnu vecākiem?
Attiecību uzturēšanai vajadzīgas tikai divas lietas!

FOTO: Shutterstock.com

Attiecību uzturēšanai vajadzīgas tikai divas lietas!

Lasītāja jautā:

“Daudz dzirdēts, cik svarīgi pārī ir uzturēt aktīvas seksuālas attiecības. Kādi varētu būt praktiskie padomi pārim, kam pirmais bērns ceļas 7 no rīta, bet vecākie bērni dodas pie miera tikai pēc pusnakts? Ziniet, sajūta, ka jāiet uz telti pēc romantikas. Ko iesākt?”

 

Uz lasītājas jautājumu atbild Anda Ķīvīte-Urtāne, RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras asociētā profesore, Sabiedrības veselības institūta direktore.

 

“Domāju, ka visi vecāki ar šādu jautājumu ir saskārušies, un lai cik ļoti mums gribētos dzirdēt kādu maģisku atbildi uz šo jautājumu – tādas jau nav. Grūti ir komentēt, nezinot konkrēto situāciju, bet galvenais – pieiet šim jautājumam radoši,” norāda speciāliste.

Viņa uzsver divas lietas, kas nepieciešamas vecākiem, lai uzturētu veselīgas seksuālās attiecības. 

 

1. Laiks

Viens no ieteikumiem ir pārim ievērot randiņu laiku, kas nozīmē, ka šo laiku pāris pavada divatā. Ja bērni ir pavisam mazi, tad viņiem tiek sameklēts pieskatītājs. Protams, ka privātais laiks vecākiem naudas izteiksmē var kaut ko izmaksāt, taču tad ir jāapzinās, kā vārdā tas tiek darīts. Iespējams, ka pāru terapija, lai glābtu laulību, izmaksās vairāk nekā auklītes pakalpojumi. Finansiālais ieguldījums šajās lietās ir tā vērts. Citās ģimenēs, ja nav iespēju vai vēlēšanās meklēt auklīti, izplatīta ir bērnu savstarpējā pieskatīšana – vecāki kooperējas un uz maiņām pieskata viens otras ģimenes bērnus. Novērots, ka bērni ātri pieņem un atbalsta faktu, ka arī vecākiem ir savs laiks un darīšanas. 

 

“Iespējams, ka vecākiem arī ir jāspēj atlaist bērni – nedomāju, ka bērniem ir nepieciešama nemitīga un 100 % vecāku uzmanība. Bērniem patīk un nāk par labu, ja viņi redz, ka mamma un tētis rūpējas viens par otru, piemēram, meita redz, ka mamma sapucējas, rūpējas par sevi un ir priecīga un laimīga. Šāda pieredze bērniem pieaugot var palīdzēt arī savā dzīvē veidot veiksmīgas attiecības," teic speciāliste.

Reklāma
Reklāma

 

Iespējams, ka vecākiem arī ir jāspēj atlaist bērni – nedomāju, ka bērniem ir nepieciešama nemitīga un 100 % vecāku uzmanība.

 

2.Vieta

Bērnu audzināšanā robežām ir īpaša nozīme – arī ārvalstu literatūrā bieži uzsvērts, ka vecākiem ir jāspēj novilkt robežas gan noteikumos, gan arī tīri fiziski, norādot, ka vecāku gulta, guļamistaba ir pāra privātā teritorija. Protams, zīdainis un mazs bērns visbiežāk guļ ciešā kontaktā ar māti un vecākiem, taču, bērnam augot, šī robeža ir jānovelk un jāierāda, ka gulēšanai katram ir sava gulta, istaba un vieta, kur guļam. Vecāki citreiz kļūdaini pieņem, ka bērniem vajag visu vecāku laiku un telpu, bet tā gluži nav! Tāpat nav atbalstāma situācija, ja mamma ar bērniem guļ kopā gultā, bet tētim jāiet gulēt uz dīvāna. Jāatceras, ka robežas tiek noteiktas ne tikai vecāku vajadzību dēļ, bet arī bērna interesēs ir, lai šādas robežas būtu. Ja domājam par vecāku audzināšanas stiliem, ir skaidrs, ka bērnam vairāk par labu nāk autoritatīvais stils nevis visatļaujošais stils, kas visu atļauj un vecāks sevi pozicionē kā bērna draugu. Autoritatīvais stils paredz robežu noteikšanu bērniem, bet ir atvērts. 

 

Jāatceras, ka robežas tiek noteiktas ne tikai vecāku vajadzību dēļ, bet arī bērna interesēs ir, lai šādas robežas būtu.

 

Speciālisti uzskata, ka bērns līdz pusgada vecumam, ja vecāki, viņam guļot, blakus mīlējas, bērns nespēj uztvert notikušo un nekādas sekas bērnam neatstāj. Lielākiem bērniem redzēt vecākus mīlējoties varētu būt traumējoši, jo nereti rodas priekšstats, ka tētis dara pāri mammai. 

 

Kā būt?

“Iespējams, ka ideja par telti nemaz nav slikta,” teic Anda Ķīvīte-Urtāne. Kad vecāki apjauš, ka viņiem, lai būtu kopā, ir nepieciešams vien laiks un vieta (un tas neko ļaunu bērniem nenodarīs!), atliek tikai to realizēt. “Runa jau vienmēr nav tikai par seksuālu aktu. Arī intimitāte, piemēram, filmas skatīšanās ir kopā pavadīts laiks. Var kādu vakaru nolikt gulēt laicīgi jaunāko bērnu, bet vecākajiem pateikt, ka šis vakars pieder mammai un tētim un palūgt lielākos bērnus vecākus netraucēt – viesistaba ir mūsējā, jūs pavadiet laiku savās istabās. Bet, lai mīlētos, nav jau jāgaida, kad bērni beidzot aizmigs – sagaidīt, kad beidzot visi ir aizmiguši, varētu būt sarežģīti! Tāpēc var plānot randiņus ārpus mājas – izbraukumi uz kādu pasākumu, koncertu,” iedrošina speciāliste.

Saistītie raksti