Kā vīrieši izvēlas dāvanas? Vīriešu dāvanu zemteksti!

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

“Mīļā, vēlos tevi iepriecināt!” viņš saka, un tev rokā iegulst glīts dāvanas sainītis. Ai, kā iepukstas tava sirds, un pirksti nepacietībā raisa vaļā lentes vijumu... Kāpēc viņš tev dāvina briljantus? Kāpēc – putekļsūcēju? Attiecībā uz dāvanu izvēli vīriešiem piemīt diezgan stereotipiska domāšana par to, kas ir labi, saka geštaltterapeite Solvita Vektere.

Vīrieši grāvī mēdz iebraukt, arī dāvinot sievietēm smaržas vai kosmētiku.

FOTO: Shutterstock.com

Vīrieši grāvī mēdz iebraukt, arī dāvinot sievietēm smaržas vai kosmētiku.

Dāvanas mērķis ir iepriecināt, tomēr nereti sievietei, saņemot no sava vīrieša dāvanu, gadās piedzīvot dažādus kuriozus. Labi, ja tie paliek tādā savstarpējās pasmiešanās līmenī, bet dažkārt dāvanas izvēlē pieļautās kļūdas izraisa arī neparedzētu nepatīkamu izjūtu lavīnu.

 

Smalka veļa un virtuves artilērija

Attiecībā uz dāvanu izvēli vīriešiem piemīt diezgan stereotipiska domāšana par to, kas ir labi, saka geštaltterapeite Solvita Vektere. Viens no spilgtākajiem kurioziem, kas turklāt ir arī apliecinājums faktam par zemtekstu eksistenci vīriešu dāvanās (ne visās, protams), – viņi, piemēram, pētot glancētu sieviešu žurnālu lappuses, uzķeras uz veļas reklāmām, kur šī seksīgā apģērba sastāvdaļa rotā vēl seksīgāku un visādi citādi perfektu modeļu augumus. Vīrietis šajā brīdī jūtas pārliecināts, ka viņa noskatītajai, pikantajai detaļai tieši tikpat gleznaini jāizskatās viņa mīļotajai, piemirstot par savas sievietes apģērba izmēru vai auguma īpatnībām. Pārpratums rodas tad, ja vīrietis, dāvinot sievietei no bildītes noskatītu veļu – melnu zeķturi, sarkanas stringa biksītes, krūšturi ar pūkainām maliņām, grib teikt – vēlos vairāk seksa mūsu attiecībās, lai tu būtu atbrīvotāka. Kāpēc pārpratums? Nemaz nerunājot par to, ka nav trāpīts pareizajā izmērā (visbiežāk veļa sievietei ir par mazu), sievieti aizvaino fakts, ka šis intīmais mājiens tiek pasniegts – kā ar sētas mietu pa pieri.


Sieviete šādas netiešas norādes var uztver kā pārmetumu, ka viņa seksā nav pietiekami laba.


Otra ar dāvanu izvēlēšanos saistīta galējība ir daudziem traģikomiskiem nostāstiem apvītie gadījumi, kad vīrietis kā kvēlu uzmanības apliecinājumu sievietei pasniedz, piemēram, trauku mazgājamo mašīnu. Ko sieviete no tā var saprast? Tava vieta ir virtuvē! Strādā vairāk! Mīļi, vai ne? Ja sievietei ir problēmas ar pašvērtējumu, viņa šo dāvanu uztvers vienpusēji un, visticamāk, pārpratīs. Aizvainojums vēl saistīts ar sajūtu, ka šī dāvana nav man personīgi, tā ir mājai, ģimenei... Virtuves tehnika? Nu, baigi vajag!

 

Reklāma
Reklāma

Joki ar smaržām un kosmētiku

Vīrieši grāvī mēdz iebraukt, arī dāvinot sievietēm smaržas vai kosmētiku. Tas raksturīgs tiem, kuri daudz braukā pa pasauli un bieži iegriežas lidostu tax-free veikaliņos. Tas nu atklājas, ka vīrietis nemaz nezina, kādā krāsā viņa mīļotajai ir acis. Piemēram, sievietei ar tumši zilām acīm regulāri pērk spilgti zaļas acu ēnas un burkānu krāsu lūpukrāsu. Tiek uzskatīts, ka tā ir ievērības cienīga dāvana – dārga firma, viss, kā nākas, tikai – ko saņēmējai ar to iesākt?

 

Kā reaģēt?

Pirmajā brīdī tas, ko iesaka Solvita Vektere, šķiet, neiespējami realizējams. Viņa saka – lai cik grūti varbūt norīt aizvainojumu, bet, ja tev vīrietis ir mīļš, esi par dāvanu priecīga. “Katra dāvana jāuztver kā brīnišķīgs uzmanības pierādījums, dāvināšana – kā rituāls,” stāsta psihoterapeite. Dāvanas praktiskā nozīme ir otršķirīga. Redzot, ka tavs vīrietis aiz labas sirds ir pārcenties, mēģini to uztvert ar humoru. Protams, nauda tiek tērēta, un drusku žēl. Viņš ir ļoti centies. Ja situācija ir kļūmīga, nevajag to dramatizēt, pārmest, bet veltīt viņam uzmanību, pateicību, prieku un humoru. Izturēties mazliet kā pret mīļu bērnu.

 

Kāpēc viņi tieši tā rīkojas?

Vīriešiem raksturīgi, izvēloties dāvanu, spriest pēc sevis. Un ko tad otram dāvinām? To, ko paši uzskatām par vērtību. Bet vīriešu domāšana pārsvarā ir racionāla. Solvita Vektere no savas prakses atceras – kad sieviete aizvainota raudāja par dāvanā saņemtu putekļsūcēju, vīrietis pilnā nopietnībā nesaprata, par ko ir runa. Viņš taču ir nopircis vismodernāko ierīci, kam ir neskaitāmi režīmi un funkcijas!