LU ģeoloģijas doktors: Latvijā zemestrīces notiek katru mēnesi

Latvija ir salīdzinoši drošs reģions, mums nedraud ne postošas zemestrīces, ne cunami, ne taifūni, raidījumā "Jauna diena" pastāstīja ģeoloģijas doktors, Latvijas Universitātes vadošais pētnieks Jānis Karušs. Lai gan zemestrīces (vai mikrozemestrīces) mūsu valstī notiek katru mēnesi, to jauda ir tik maza, ka grūdienus var fiksēt tikai aparatūra.
Eksperts: Mēs nevaram paredzēt, ka zemestrīce notiks pēc dienas, pēc stundas, atšķirībā, piemēram, no vulkāna izvirduma – tā ir prognozējama parādība.

FOTO: Shutterstock.com

Eksperts: "Mēs nevaram paredzēt, ka zemestrīce notiks pēc dienas, pēc stundas, atšķirībā, piemēram, no vulkāna izvirduma – tā ir prognozējama parādība."

"Seismoloģija ir statistikas zinātne, mēs nevaram paredzēt, kad zemestrīce precīzi notiks, bet zinām vietu, kur grūdienu iespējamība ir lielāka. Ja skatāmies uz Eiropas karti, tad Turcija atrodas vienā no bīstamajām seismogēnajām zonām," norādīja Karušs. Par to vēsta "Rus.lsm.lv".

 

Komentējot prognozējamību un preventīvo pasākumu piemērošanas iespējamību, zinātnieks pauda, ka speciālistiem zināms – pagaidu nogriežņa ietvaros katru 50. gadu jānotiek vienai spēcīgai Zemes virsmas svārstībai, taču arī šeit prognozes ne vienmēr ir precīzas: "Mēs nevaram paredzēt, ka zemestrīce notiks pēc dienas, pēc stundas, atšķirībā, piemēram, no vulkāna izvirduma – tā ir prognozējama parādība."

 

Vai tādā gadījumā Turcija ir uzņēmusi triecienu sev un cilvēce var uzelpot? "Teorētiski jā, bet mēs pieļaujam – un pēdējo 100 līdz 200 gadu statistika to parāda –, ka zemestrīce var atkārtoties pēc mēneša. Proti, tā var it kā izstiepties garumā, ko apliecina notikušais Turcijā, kur iepriekšējā dienā notika 2 spēcīgākie grūdieni ar 12 stundu intervālu," skaidroja zinātnieks.

 

Latvija ir droša valsts, kas atrodas tālu no tektonisko plātņu robežām. Protams, ir lūzumi, taču tie ir nenozīmīgi un nedrīkst satraukt cilvēkus, paziņoja ģeologs.

 

Reklāma
Reklāma

"Mazās zemestrīces pie mums notiek katru mēnesi. Domāju, ka arī pagājušajā nedēļā parādība bija. Bet tie ir tik vāji, ka tos sajūt tikai aparatūra. Ja aplūkojam globālākos mērogos, tad spēcīgu zemestrīču iespējamība mūsu reģionā ir ārkārtīgi maza," viņš uzsvēra.

 

Šobrīd Turcijā atrodas viena no Latvijas futbola komandām, kas gatavojas jaunajai sezonai. Sportisti atrodas 700 km no zemestrīces epicentra, Belēkas pilsētā. Futbola kluba "FC Riga" izpilddirektors Romāns Lajuks par notikušo pastāstīja iepriekšējā dienā: "Pirmo grūdienu sajutu ap pulksten 4 no rīta, nez kāpēc negulēju. Gulta sāka "staigāt" pa numuru. Man bija līdzīga pieredze, tāpēc sapratu, ka notiek grūdieni, pēc 10 minūtēm viss atkārtojās. Tā ir vibrācija, bet diezgan jūtama. Tiesa, daudzi mūsu kolēģi viesnīcā neko nav izjutuši, droši vien ir cieši gulējuši.

Sajūtas ir nepatīkamas, saproti, ka neko nav iespējams izdarīt – 5. stāvs, līdz kāpnēm 100 metri... Atliek cerēt uz ēkas izturību. Dienā atradāmies viesnīcas lobijā, ap vieniem dienā 10 līdz 15 minūšu garumā grīļojās lustras."

 

Viņš norādīja, ka ne viņa komanda, ne sportisti no citām valstīm, kas atrodas pulcēšanās vietās Turcijā, neapsver pirmstermiņa atgriešanos mājās.

Saistītie raksti