Ģimenes valsts pabalsts par vienu bērnu mammai, par otru tētim. Ar kādiem zaudējumiem jārēķinās?

"Mums atsaka atmaksāt ģimenes valsts pabalstu par 2 bērniem (jauno, 2022. gada pilno apjomu). Izrādās, pabalsts nav saņemams pilnā apmērā tikai tāpēc, ka par katru no bērniem tas tika skaitīts uz savu konta numuru, proti, man par vienu bērnu, vīram par otru. Tas liekas tikai normāli! Ar vīru audzinām divus bērnus, esam kopā, esam ģimene," raksta "Mammamuntetiem.lv" lasītāja Digna. Situāciju skaidro VSAA vecākā eksperte Jevgēnija Briķe.
Par abiem bērniem pabalstu var saņemt viens no bērnu vecākiem.

FOTO: Shutterstock.com

Par abiem bērniem pabalstu var saņemt viens no bērnu vecākiem.

“Ģimenes valsts pabalstu piešķir personai, kura audzina bērnu vecumā no viena gada līdz 16 gadiem, vai vecāku  par 16 gadiem, ja viņš mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies lauļībā. 

 

Šādā gadījumā pabalstu piešķir līdz dienai, kad bērns sasniedz 20 gadu vecumu vai stājas laulībā,” atgādina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Jevgēnija Briķe. “Pabalsta apmērs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita. Ģimenes valsts pabalstu par bērnu piešķir vienam no bērna vecākiem, ņemot vērā pabalsta pieprasītāja rakstveida iesniegumu VSAA par pabalsta piešķiršanu. Ģimenes valsts pabalsts tiek pārskaitīts uz pabalsta pieprasītāja norādīto kredītiestādes kontu.”

 

No 2022. gada 1. janvāra ir mainīti ģimenes valsts pabalsta apmēri, kā arī piešķiršanas un izmaksas nosacījumi. 

 

Ģimenes valsts pabalsta apmērs atkarīgs no tā, par cik audzināmiem bērniem persona saņem pabalstu. 

 

“Ja bērnu māte līdz 2022. gada 1. janvārim saņēma pabalstu par vienu bērnu, bet bērnu tēvs saņēma pabalstu par otru bērnu, tātad katrs no bērnu vecākiem saņēma pabalstu tikai par vienu bērnu, un pabalsta apmērs par vienu bērnu ir 25 eiro,” skaidro eksperte.

 

Reklāma
Reklāma

Par abiem bērniem pabalstu var saņemt viens no bērnu vecākiem. “Lai viens no vecākiem, piemēram, bērnu māte, saņemtu ģimenes valsts pabalstu par abiem bērniem, tad bērnu mātei jāraksta iesniegums par pabalsta piešķiršanu par otru bērnu,” norāda Jevgēnija Briķe un piebilst, ka visērtāk to ir izdarīt portālā www.Latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu „E-iesniegums VSAA pakalpojumiem” un izvēloties iesniegumu „Ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti piešķiršanai”. 

“Šādā  gadījumā ir jābūt arī tēva iesniegumam par atteikšanos no ģimenes valsts pabalsta,” piekodina eksperte. 

 

Piemērs

Ja iesniegumu abi vecāki VSAA iesniegs septembrī, bet septembra ģimenes valsts pabalsts ir izmaksāts, tad no oktobra viens no vecākiem saņems pabalstu par abiem bērniem.

Ja septembrī ģimenes valsts pabalsts vēl nav izmaksāts, tad viens no vecākiem to saņems par abiem bērniem no abu vecāku iesniegumu iesniegšanas dienas.

 

Zināšanai

Informācija par pabalstiem un to pieprasīšanas kārtību ir pieejama portālā www.latvija.lv un VSAA mājaslapā www.vsaa.gov.lv. Konsultācijas iespējams saņemt: 

  • rakstot e-pastu VSAA konsultāciju centram konsultacijas@vsaa.gov.lv
  • zvanot darba laikā pa tālruni 64507020.

Saistītie raksti