Mamma ar bērnu saslimst bērna kopšanas atvaļinājuma laikā – vai darba nespējas lapu var noformēt tētim?

Nereti jaunās māmiņas norāda, ka bērna kopšanas atvaļinājums nemaz tāds atvaļinājums nav vis… Un ko iesākt, ja šajā laikā saslimst mamma un mazais, bet mamma nejūtas tik labi, lai parūpētos par mazuli? Vai darba nespējas lapu mazuļa slimošanas laikā var noformēt tētis?
Iespēju izsniegt tētim darba nespējas lapu izvērtē ārsts.

FOTO: Shutterstock.com

Iespēju izsniegt tētim darba nespējas lapu izvērtē ārsts.

Atbildi uz jautājumu Mammamunetiem.lv meklē Valsts sociālās apdrošinās aģentūrā.

 

Kā norāda aģentūrā, darba nespējas lapu izsniegšanas kārtība ir ārsta kompetences jautājums, un saistoši ir 03.04.2001. MK noteikumi Nr.152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”.

 

Reklāma
Reklāma

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā mamma pamatotu iemeslu dēļ (piemēram, mammas veselības stāvoklis, slimība) nevar parūpēties par slimo bērnu, tad darbnespējas lapas nepieciešamību bērna vecākam par slima bērna kopšanu atbilstoši kompetencei izvērtē ārsts. Ja ģimenē ir vairāki bērni un saslimis ir kāds cits bērns, nevis tas, ar kuru mamma ir bērna kopšanas atvaļinājumā, darba nespējas lapu var noformēt otram bērna vecākam vai citai personai, kura faktiski kopj slimo bērnu, ja tam ir pamatots iemesls. 

 

Tātad labākais, ja saslimusi gan mamma, gan mazulis, ir sazināties ar ārstu un uzzināt ne tikai visu par ārstēšanu, bet arī noskaidrot, vai tētim ir iespēja noformēt darba nespējas lapu.

Saistītie raksti