4 ieteikumi, ja sadusmo, ka bērns “neklausa”, “nedzird”

Ja sadusmo tas, ka bērnam jānorāda vairākas reizes, un tad jāsāk pacelt balsi, lai bērns sadzirdētu, vērts padomāt par pašu komunikācijas veidu ar bērnu.
Ja tomēr sanāk eksplodēt (un gandrīz visiem kādreiz tā notiek), tad svarīgi jebkurā brīdī, kad vecāks spēj, salabt ar bērnu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tomēr sanāk eksplodēt (un gandrīz visiem kādreiz tā notiek), tad svarīgi jebkurā brīdī, kad vecāks spēj, salabt ar bērnu.

  • Vērts pārdomāt, kā es kā vecāks nododu instrukcijas?

Vai es neatrodos blakus istabā, kamēr saucu vakariņās? Vai varbūt bērns spēlējas, kamēr es mēģinu dot instrukciju?

Lai bērni “klausītos”, pirms instrukcijas došanas, nepieciešams izveidot saikni ar bērnu. Piemēram, nedaudz iesaistoties bērna spēlē vai arī sakot: “O, kāda interesanta spēle. Vai tu esi Betmens? Izskatās, ka tev ļoti patīk šī spēle.”
 

  • Svarīgi dot instrukciju, esot tuvu bērnam

Izveido acu kontaktu, uzrunā bērnu vārdā, pienāc fiziski tuvāk. Varbūt ir fiziski jāuzliek roka uz pleca, lai bērns paceltu acis. Dodot instrukciju, esot tuvumā, ir daudz lielāka iespēja, ka bērns tai sekos.
 

  • Svarīga aktīva vecāka iesaiste
Reklāma
Reklāma

Tas nepieciešams, lai bērns klausītu norādei, piemēram, vecāks kopā ar bērnu savāc mantas, nevis tikai nodod verbālu komandu. 

 

  • Būtiska ir labu attiecību veidošana ilgtermiņā

Bērni klausa vecākus tad, ja viņiem ir labas savstarpējās attiecības. Padomā par to, lai labās, satuvinošās attiecību lietas ikdienā ir vairāk, nekā attiecību pārrāvumi, piemēram, kliegšana, vainošana, pazemošana utt. 

 

Labas attiecības veidojas tad, ja kopsummā bērniem ir iespēja ar vecāku kopā spēlēties, smieties, saņemt mierinājumu un atbalstu, drošību, saņemt vecāka uzslavas un mīlestību.

Saistītie raksti