5 iemesli, kāpēc pāri izšķiras pēc desmitiem gadu kopdzīves PLUS padomi, kā to nepieļaut

Pēdējos gados bieži redzēts, ka izšķiras pāri, kuri daudziem bijuši lielisks piemērs savas desmitiem gadu ilgās saticīgās kopdzīves dēļ. Taču arī tiem, kuri kopā nodzīvojuši desmit un vairāk gadus, ne vienmēr izdodas nosvinēt sudrabkāzas, un viņu attiecības izjūk.
Ļaujiet jūsu dzīvē atgriezties aizrautībai, kādai jaunai aktivitātei – tas var ienest arī kaislību attiecībās.

FOTO: Shutterstock.com

Ļaujiet jūsu dzīvē atgriezties aizrautībai, kādai jaunai aktivitātei – tas var ienest arī kaislību attiecībās.

Kā raksta bussinessinsider.com, ja tā noticis ar taviem paziņām vai ar tevi pašu, nevajag justies vientuļiem. Izrādās, šķiršanās brieduma gados jau kļūst par tendenci visā pasaulē. Kāpēc? Izrādās, jau 2010. gadā 1 no 4 šķiršanās bija starp cilvēkiem vecumā no 50 gadiem, un tiem, kas ir vecāki par 50 gadiem, bija divreiz lielāka iespēja šķirties nekā 90. gados, secināts Nacionālā ģimenes un laulības centra pētījums. 

 

Lūk, pieci iemesli, kuri noved pie šķiršanās brieduma vecumā.

 

1.Cilvēki pamazām attālinās viens no otra

Kā skaidro psihologs Stens Tatkins, "tas ir kā neplīstošs šķīvītis, kuru jūs regulāri nometat zemē. Tajā, tāpat kā attiecībās, var būt mikroplaisas, kuras nav redzamas. Galu galā plaisu daudzums sasniedz kritisko robežu, un šķīvis vienkārši sašķīst lauskās, tāpat kā attiecības.” 

Daudzi pāri stāsta, ka viņi jau sen dzīvojuši atsevišķas dzīves, "auguši katrs atsevišķi", un tas, starp citu, nereti ļoti nošokē pāra tuvos draugus. 

Pēc Tatkina teiktā, neapmierinātība kopdzīvē var rasties daudzu iemeslu dēļ, taču daži iemesli regulāri dominē. Piemēram, sievietēm bieži šķiet, ka, audzinot bērnus, viņas ir no pārāk daudz kā atteikušās. Iespējams, no karjeras. Un tas liek justies, ka attiecībās nav bijis sadarbības ar partneri.

 

2. Vecums

Lielā vecuma starpība, kas attiecību sākumā nebija problēma, vēlāk var kļūt par pārbaudījumu. Arī pusmūžā var uzrasties vēlme pēc kaut kā jauna, "atjaunošanās" – atrast jaunu cilvēku. Mēdz teikt, ka katru reizi, kad attiecībās iestājas krīze, cilvēks vēlas atgriezties tur, kur viss bija skaidrs un zināms. Šī iemesla dēļ cilvēki veido attiecības ar cilvēkiem, kas ir daudz jaunāki par viņiem pašiem, lai apmierinātu šīs savas vajadzības.

 

3. Garlaicība

Pēc izaugsmes trenera Stīva Zībolda domām, dažkārt kopābūšana daudzus gadus 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā var novest pie garlaicības. No otras puses, cilvēki pārstāj censties kopt šīs attiecības. Viņš skaidro, ka, smagi strādājot un apmierinot ģimenes vajadzības, mēs pārstājam domāt par to, kā būt uzmanīgiem pret savu otro pusi un pievilcīgiem viņas acīs.

 

Reklāma
Reklāma

4. Nauda

Atšķirīgi naudas tērēšanas paradumi un finansiālas grūtības var novest pie šķiršanās. Kā skaidro Zībolds, viens laulātais var būt izšķērdīgāks, bet otrs var vēlēties ietaupīt. Izdevumi bērnu uzturēšanā, viņu izglītībai, kā arī citi svarīgi finanšu lēmumi var radīt spriedzi, un tas var sabojāt attiecības.

 

5. Sekss

Grāmatu autore un seksoloģe Džesika O’Reilija atzīmē, ka seksuālā nesaderība ar gadiem var kļūt vēl izteiktāka. "Hormonālās izmaiņas, kas rodas ar vecumu, var būtiski ietekmēt libido. Un, lai gan katrs pāris laika gaitā piedzīvo libido izmaiņas, gadu gaitā tās var kļūt vēl izteiktākas,” viņa paskaidro.

 

Kas var palīdzēt pārvarēt grūtības?

 

  • Jūsu attiecībām jākļūst par prioritāti. "Jums ir jāaizsargā un jāatbalsta vienam otru gan privātajā, gan publiskajā telpā," uzsver Tatkins. Viņš piebilst, ka pāriem vajadzētu saprast, kāpēc viņi ir kopā, kas viņus vieno.

 

  • Parūpējieties par sevi. Izaugsmes treneris Zībolds stāsta, ka nerūpēšanās par sevi ir gan nekontrolēts svara pieaugums, gan nekārtīgs apģērbs, gan cita veida nevērība pret savu ārieni. Tas jūsu laulātajam nosūta ziņojumu, ka viņa vai viņš jums kļuvis vienaldzīgs.

 

  • Grūtību laikā neatmetiet visam ar roku un uzņemieties atbildību. Pēc Zībolda domām, domājot par šķiršanos, vispirms paskaties spogulī un atbildiet, ko tajā redzat, un ko jūs dodat attiecībām. Varbūt ir pienācis laiks uzņemties atbildību par savu rīcību, lai laulība jūs apmierinātu. Ļaujiet jūsu dzīvē atgriezties aizrautībai, kādai jaunai aktivitātei – tas var ienest arī kaislību attiecībās.

 

  • Runājiet par seksu un... Pāri, kuri runā par seksuālajām vēlmēm, mainīgajām vajadzībām, savu ievainojamību, var labāk tikt galā ar savām seksuālajām atšķirībām, atzīmē O’Reilija. "Komunikācija ir būtiska - mainoties jūsu ķermenim, jums ir jāapspriež, kas jums patīk gan emocionāli, gan fiziski, lai attīstītu tuvību," viņa paskaidro.
  • ...runājiet par visu. Tatkins atgādina, ka partnerattiecībās esošiem cilvēkiem ir jābūt savstarpēji atklātiem, tiešām jāstāsta viens otram viss. Pēc viņa domām, tas ir vienīgais veids, kā atrisināt savas problēmas.

Saistītie raksti