Kad, gaidot mazuli, tētim vislabāk ņemt atvaļinājumu?

“Labdien! Esam ar sievu pirmā bērniņa gaidībās, rit grūtniecības 5. mēnesis. Sākām runāt, kā darbā ieplānot atvaļinājumu. Man liekas, ka labāk uz to laiku, kad būs 8.–9. grūtniecības mēnesis, lai varu sievai palīdzēt, bet sieva saka, ka labāk uz pašu sākotnējo pēcdzemdību laiku. Kā labāk? Artūrs”
Kad, gaidot mazuli, tētim vislabāk ņemt atvaļinājumu?

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Jana Biezā, dūla un zīdīšanas konsultante


Sveiks, Artūr! Tas ir tik ļoti atbildīgi no tavas un jūsu abu puses, ka vēlaties atrast vislabāko risinājumu, kad tev doties ikgadējā atvaļinājumā. Sadzirdu, ka esi rūpēs par savu partneri un vēlies viņai sniegt klātbūtni pēdējos grūtniecības mēnešos, kad puncis jau būs liels, un pieļauj, ka partnerei vajadzēs tavu atbalstu. Sadzirdu, ka savukārt tava partnere vairāk sliecas uz variantu, lai esi mājās, kad mazulis būs jau piedzimis. 
Pēdējie grūtniecības mēneši tavai partnerei tiešām varētu būt fiziski grūtāki – grūtāk piecelties no gultas vai apvelties uz sāniem, grūtāk pastaigāt vai būt fiziski aktīvai un varošai. Kaut gan jāteic, ka pastāv iespēja, ka līdz pat dzemdībām partnere ir varoša un enerģiska. Mēdz būt dažādi.

Pat ja partnere jutīsies fiziski nogurušāka vai nevarīgāka, saskatu, ka tomēr agrīnajā pēcdzemdību periodā tava klātbūtne, atbalsts un rūpes būs daudz, daudz noderīgāki. Šā raksta otrajā jautājumā Aivis vēlējās noskaidrot, kā var būt noderīgs pēcdzemdību periodā. Ieskaties, un varēsi nojaust, cik ļoti tieši pirmajās nedēļās tava klātbūtne būs svarīga. Parasti topošajiem tētiem iesaku “sakombinēt” abus atvaļinājumus kopā: paternitātes atvaļinājumu*, un tam lai seko ikgadējais atvaļinājums.

Pārrunājiet vēlreiz šo ar partneri, lai nonāktu pie labākā lēmuma! 

* Darba likuma 155. panta 1. daļa nosaka: “Bērna tēvam ir tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.” [4]

Reklāma
Reklāma