3 praktiski ieteikumi, kā runāt ar vecāko bērnu par gaidāmo mazuli

Nākamā bērna ienākšana ģimenē ir ļoti priecīgs notikums, bet vienlaikus tas rada daudz satraukumu un bažu par gaidāmajām pārmaiņām ģimenē.
Ļoti svarīgi ir savlaicīgi pateikt bērnam, ka viņam būs brālis vai māsa, un ar to būtu jāsāk.

FOTO: Shutterstock.com

Ļoti svarīgi ir savlaicīgi pateikt bērnam, ka viņam būs brālis vai māsa, un ar to būtu jāsāk.

Psihoterapijas speciāliste Līga Bernāte žurnālā “Mammām un Tētiem. Zīdainis” iesaka trīs praktiskus ieteikumus, kā vecākiem runāt ar vecāko bērnu par gaidāmo zīdaini.

 

  1. Ļoti labi gatavoties mazuļa ienākšanai ģimenē palīdz bilžu grāmatas par šo tēmu, jo tajās parasti ir apskatīti ļoti dažādi aspekti par to, kā vecākais bērns varētu justies. Ir labi, ja tādas grāmatas stāv plauktā un bērns pats vai vecāks kopā ar bērnu var tās ik pa laikam palasīt, pašķirstīt. Latviešu valodā diemžēl šādu grāmatu nav daudz, bet noteikti var pasūtīt kādu grāmatu arī angļu valodā, skatīties un pārtulkot tās bērnam. Piemēram, grāmata un animācijas filma “Bize un neguļa” arī ļoti labi skar šo tēmu.
  2. Ar jebkura vecuma bērnu ir svarīgi kopā skatīties bilžu albumu par laiku, kad bērns bija mazs. Ja tāda nav, būtu labi uztaisīt albumu no viņa pirmā dzīves gada. Tādējādi bērns redzēs, kā vecāki viņu ir auklējuši. Bērnam patiks dzirdēt dažādus pozitīvus stāstus par laiku, kad “lielais” bērns bija maziņš. To var un vajag darīt gan ar divgadnieku, gan pusaudzi, tikai, protams, katram vecuma atšķirsies stāsta ilgums un dziļums.
  3. Pirmsskolas vecuma bērniem, arī puikām, ir labi nopirkt lelli – bēbīti. Bērnam būs gan iespēja rūpēties par to, gan izdusmoties un izpaust emocijas – aizsviest lelli utt.
Reklāma
Reklāma


Visu rakstu lasi šeit.