5 it kā ikdienišķas darbības, kas vairos laimes sajūtu un uzlabos attiecības ģimenē

Dažādās aptaujās iegūtie dati liecina, ka teju trešā daļa cilvēku, kas dzīvo pilnās ģimenēs, nejūtas laimīgi.
Laimes sajūta ir tīrais prāta treniņš.

FOTO: Shutterstock.com

Laimes sajūta ir tīrais prāta treniņš.

Par šo problēmu dažādi speciālisti ir domājuši arī citās valstīs – veikuši pētījumus, izdarījuši secinājumus un apkopojuši ieteikumus, kā sajusties laimīgākiem. Psihologs Edmunds Vanags nosauc piecas sajūtas, kuras ienest ģimenes ikdienā, un kas ļaus justies priecīgāk un labāk. 

 

Izbaudi!

Izbaudīšana ir ātrs un viegls veids, kā vairot optimismu un samazināt stresu un negatīvās emocijas. Tā zināmā mērā ir prāta trenēšana, lai spētu ievērot labās lietas sev apkārt, padarīt garāku un izjustāku patīkamo brīdi. Ir svarīgi jaukos mirkļus padarīt pēc iespējas garākus. Tāpēc, lai kas tas būtu – ēst gatavošana, saulrieta izbaudīšana, vai arī labu jaunumu paziņošana tuvam draugam – ir jāprot uzkavēties mirklī un izbaudīt labās sajūtas. Ar laiku tas jau kļūs par pieradumu – tāds, ko tu nevēlēsies pārtraukt. Zinātnieks Freds Briants (Fred Bryant) pierādīja, ka cilvēki, kuri māk izbaudīt patīkamos mirkļus, ir priecīgāki, optimistiskāki un apmierinātāki ar dzīvi. Briants paskaidro, ka izbaudīt var trijos veidos - atcerēties pagātni, domāt pozitīvi par nākotni un priecāties par tagadni. Ir dažādas tehnikas, kas iemāca izbaudīt lietas. Katram cilvēkam ir jāatrod sava tehnika, kas derēs tieši viņam. Pētnieki piedāvā dažādus variantus, piemēram, izbaudīt mirkļus kopā ar citiem cilvēkiem, koncentrējoties uz patīkamām nodarbēm un to nozīmi, ieviešot savā dzīvē humoru, un izlikt savas pozitīvās emocijas, rakstot par to.

 

Saki paldies!

Apziņa, ka citi cilvēki atbalsta un novērtē mūsu veikumu, piepilda mūs ar optimismu un pašpārliecinātību, kļūstam laimīgāki. Šī sajūta padziļina intimitātes sajūtu ar mīļajiem cilvēkiem. Kad mēs izrādam savu pateicību kādam, mēs saņemam laipnību un pateicību atpakaļ. Pētnieks Martins Seligmans (Martin Seligman) veica eksperimentu. Viņš lūdz cilvēkiem uzrakstīt vēstules kādam, kam nebija izteicis pietiekošu atzinību par kādu izdarītu darbu. Pierādījās, ka pateicības izteikšana paaugstina laimes sajūtu, un samazina depresijas simptomus. Psiholoģijas profesors Bobs Emons (Bob Emmons) tic, ka jebkuram cilvēkam būtu jāiemācās izteikt pateicību, jo, pirmkārt, pateicības sajūta paaugstina laimes sajūtu par 25%. Otrkārt, to arī nav tik grūti izdarīt. Rakstot pateicības žurnālu dažas stundas 3 nedēļu laikā, cilvēkam būtiski uzlabojas optimisma rādītāji, kas ilgst 6 mēnešus vai pat ilgāk. Un treškārt, pateicības izteikšana uzlabo cilvēka vispārējo veselības stāvokli, piemēram, cilvēkam uzlabojas miega kvalitāte.

 

Ja tev svarīgas attiecības ar cilvēkiem savā dzīvē, ir ļoti svarīgi iemācīties līdzjūtību un empātiju. Kad mēs izprotam citus cilvēkus, mēs kļūstam mazāk aizspriedumaini, mierīgāki, mazāk dusmīgi vai vīlušies.  

 

Reklāma
Reklāma

Centies!

Lielbritānijā veikts pētījums atklāja, ka cilvēki, kuriem ir mērķi dzīvē, jūtas daudz apmierinātāki ar dzīves kvalitāti. Kurš gan to nevēlas? Dabisks optimisms ir īsts draugu magnēts. Tas arī palīdz domāt par mērķiem kā sasniedzamiem, šķēršļi vairs nešķiet tik nepārvarami. Tātad – ja tu jūties veiksmīgs, tu būsi veiksmīgs. Cilvēka cerību līmenis būtiski ietekmē to, kā cilvēks darīs savus darbus. Izmantojot cilvēka stiprās puses, samazinās stresa līmenis un paaugstinās pašapziņa. Cits pētījums pierādīja, ka cilvēki, kas domā pozitīvi par savu nākotni, paaugstināja savu laimes hormonu līmeni nākamo 6 mēnešu laikā. Ticība tam, ka mērķi ir sasniedzami, būtiski paaugstina cilvēkā laimes sajūtu.

 

Dod!

Nav pat jādomā, ko cilvēkam sniedz iespēja dot citiem. Ja tu kādam kaut ko dod, tu dari viņus priecīgākus. Bet tu varbūt nezināji, ka dodot, nevis ņemot, cilvēks sev sagādā visvairāk prieka. Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka došana citiem būtiski samazina stresa līmeni, nomāktības un izolētības sajūtu. Tas mums liek justies ievērojami laimīgākiem, tuvākiem ar pasauli, ļauj mums izbaudīt jaunas emocijas. Pētniece Sonja Ļubomirskija (Sonja Lyubomirsky) lūdza saviem studentiem izdarīt piecas jaukas darbības līdzcilvēkiem katru nedēļu, process ilga 6 nedēļas. Pētījums pierādīja, ka cilvēkiem, kas regulāri izdara labus darbus citu cilvēku labā, par 42 % paceļas laimes sajūtas. Mēs jūtamies laimīgāki, ja varam savu naudu tērēt citiem cilvēkiem, nevis sev. 2006. gadā tika veikts pētījums, kas pierādīja, ka palīdzēšana citiem paceļ mūsu pašu garastāvokli. Stīvens Posts (Stephen Post) savā pētījumā pierādīja - kad sniedzam prieku citiem, paša devēja organismā notiek neskaitāmas pozitīvas izmaiņas, sākot no apmierinātības ar dzīvi līdz par veselības uzbošanai. Mirstības vecums paaugstinās. Depresija samazinās. Pašsajūta un optimisms paaugstinās.

 

Jūti līdzi!

Līdzjūtība ir spēcīgs vārds, kas ietver dažādas interpretācijas. Tā ir spēja just līdzi citiem. Tā ir spēja saprast citu cilvēku jūtas un domas, citu idejas un uzvedību, arī tādu cilvēku, kas ir no mums atšķirīgi. Ja tev svarīgas attiecības ar cilvēkiem savā dzīvē, ir ļoti svarīgi iemācīties līdzjūtību un empātiju. Kad mēs izprotam citus cilvēkus, mēs kļūstam mazāk aizspriedumaini, mierīgāki, mazāk dusmīgi vai vīlušies. Mēs arī iemācāmies pacietību. Un arī nostiprinām ciešākas saites ar saviem mīļajiem cilvēkiem sev apkārt. Kad mēs tiešām ieklausāmies citu cilvēku viedokļos, viņi, visticamāk, uzklausīs mūsu viedokļus. Stipras savstarpējās attiecības ir ļoti svarīgas cilvēku laimes sajūtai. Prakstizējot empātiju, mēs saglabājam labas un sirsnīgas attiecības ar saviem līdzcilvēkiem. Ričards Dāvidsons (Richard Davidson) pierādīja, ka līdzjūtība ir lieta, ko ikkatrs no mums spēj iemācīties. Viņš saka, ka smadzenes spēj pielāgoties dažādiem ārējiem faktoriem, tas iekļauj arī jušanu līdzi līdzcilvēkiem. Ir pierādījies, ka līdzjūtīgi cilvēki dzīvo produktīvāku un veselīgāku dzīvi kā tie, kas ir paškritiski.

Saistītie raksti