Ikdienišķas lietas, ko var darīt vecāki, lai bērni justos laimīgi

Pētījums “Amigo laimes indekss” ir pierādījis – kopā pavadīts laiks, samīļošanās un nedalīta uzmanība ir būtiskākie faktori, kas bērnam liek justies laimīgam. Un – jo laimīgāks bērns būs mazotnē, jo laimīgāks būs pieaudzis. Psihologs Edmunds Vanags šīs svarīgās lietas nosaucis par “mazajām investīcijām bērna nākotnes laimei”.
Kopā pavadītais laiks ir neatsverams ieguldījums laimīgas ģimenes radīšanā.

FOTO: Shutterstock.com

Kopā pavadītais laiks ir neatsverams ieguldījums laimīgas ģimenes radīšanā.

Pētījuma “Amigo laimes indekss” gaitā analizēti vairāki aspekti bērna un vecāku attiecībās, kas ļauj izdarīt secinājumus, kas ir tās lietas, kas stiprina ģimenes saites un liek justies laimīgiem. 

 

amigo laimes indekss

 

Biežāk pieminēto lietu sarakstā ir dzimšanas dienu svinēšana

 

Augstu novērtēta ir bērna iesaiste mājas darbos. E. Vanags pievērš uzmanību faktam, ka ka arī no bērniem atsvešinātie vecāki ir atvases iesaistījuši mājas darbu veikšanā. Taču, visticamāk, ģimenēs ar savstarpēji sliktām attiecībām mājas darbi bērniem vairāk bijis kā rīkojums nevis kopīgi veicams uzdevums. 

 

Ļoti augstu novērtēta ir interese par bērna ikdienu. “No vienas puses – kas var būt vienkāršāk par šo?” retoriski vaicā psihologs. “Tomēr formālais “kā tev gāja skolā” nav patiesa interese. Vecāki bieži aizmirst pa īstam apjautāties, kā tu šodien juties, kas tevi iepriecinājis, kas satraucis. Pat, ja nesaņemsi no bērna ļoti izsmeļošas atbildes, viņš jutīsies droši – vecākiem es esmu svarīgs.”

 

Samīļošanās un fiziskais kontakts ir patiešām svarīgs elements ciešu ģimenisko saišu veidošanā. 

 

Un ar samīļošanos ir domāta regulāra samīļošanās nevis buča dzimšanas dienā vai apskāviens vien tad, kad bērns, piemēram, sasities. 

 

Reklāma
Reklāma

“Īpaši svarīga samīļošanas ir bērna pirmajos dzīves gados, kad fiziskās izpausmes ir veids, kā viņš mācās iepazīt pasauli un pats komunicē ar apkārtējiem,” tā Edmunds Vanags.

 

Uzslavas. Bieži vecāki vaicā – vai ar uzslavām nevar bērnam tieši nodarīt sliktu. Jā, pārspīlēt nevajag, bet adekvāta atzinība un uzteikšana ir svarīga. 

 

Radinieku apciemošana. Te tiešā mērā nav stāsts par ciemošanās faktu, bet procesu, veidojot plašāku sociālo kontaktu, saņemot atbalstu no radiniekiem un to arī sniedzot pretī.

 

Iesaiste ģimenes lēmumu pieņemšanā gan labos, gan grūtākos brīžos. Tas attiecas arī uz šķiršanās procesu – bērni ļoti labi jūt, ja attiecībās viss nenorit gludi, tādēļ būtiski nevis pēkšņi paziņot par šķiršanās lēmumu, bet jau laikus bērnam atbilstoši vecumam stāstīt par grūtībām un iespējamiem risinājumiem. Tomēr svarīgi nepadarīt bērnu par atbildīgo vai starpnieku vecāku konfliktā! Ģimenei nozīmīgi lēmumi ir arī tie, kas saistīti ar brīvdienu pavadīšanu, ikdienas organizēšanu, svinību rīkošanu. Tas ir svarīgi ne tāpēc, lai bērns pieņemtu lēmumu, bet lai ļautu sajusties vajadzīgam un iederīgam ģimenē.

 

Pārgājieni un ceļojumi ir kaut kas īpašs, kur vecāki ir kopā ar bērniem ārpus mājas ikdienas. Tas ir process, kur kopā pārvar grūtības un kopā piedzīvo prieku. Tā ir unikālā pieredze, kas cilvēkus tuvina un vieno. Tas pats attiecas uz kopīgu kultūras pasākumu apmeklēšanu, sportošanu un brīvā laika pavadīšanu, kas ne tikai ļauj paplašināt redzesloku, bet arī būt kopā emocionālos pārdzīvojumos. 

 

Pētījuma dalībnieki uzsvēruši vecāku nedalītas uzmanības nozīmi laimīgas bērnības sajūtas radīšanā. Un tas nozīmē nevis vienkārši vērsties pie bērna ar mērķi apsaukt, norāt vai aicināt pusdienās, bet veltīt nedalītu uzmanību tad, kad bērns to vēlas, sevišķi bērna pirmajos dzīves gados. “Viegli teikt, grūti realizēt,” piekrīt speciālists. “Taču tas viss ir tā vērts, ja mēs domājam par laimīgu bērnības radīšanu mūsu bērniem. Tās ir mazās investīcijas bērna nākotnes laimes sajūtai.” 

 

9 svarīgākās lietas, kas bērnos veicina laimes sajūtu. Tām vienojošais motīvs – kopā pavadīts laiks.

amigo laimes indekss

Saistītie raksti