Kā šķiras pasaulē un 4 Latvijas šķiršanos biežākie iemesli

Lai "iestūrētu" laulības ostā, lielu mākslu nevajag, taču laulību saglabāt un noturēt mīlestību mūža garumā, lūk, tā ir īsta māksla. Cilvēki visos laikos, visās pasaules malās precas un šķiras. Ielūkosimies, kā un kāpēc šķiras atsevišķās pasaules valstīs, kā arī aplūkosim Latvijas piemēru - četrus pamatiemeslus, kāpēc laulības tiek izbeigtas. Psiholoģes skatījums.

Senajā Indijā tiesības uz laulības šķiršanu bija tikai vīram.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Senajā Indijā tiesības uz laulības šķiršanu bija tikai vīram.

 

Dažu svešzemju pieredze

- Austrālijas aborigēns kļūst par šķirteni, ja pasaka sievai vienu vārdu: "Aizej!".

- Japānā par šķiršanās iemeslu var būt vīra apgalvojums, ka sieva guļ neglītā pozā.

- Malgašiem, Madagaskaras iedzīvotājiem iespējama šķiršanās uz laiku. Ar to tiekot novērsti nopietnāki ģimenes konflikti.

- Irānā pastāv divi šķiršanās veidi - šķiršanās, ko pēc gada var anulēt, ja laulātie samierinājušies un atjauno uzticību. Ja tas nenotiek, stājas spēkā galīgā šķiršanās, turklāt vīrs samaksā sievai noteiktu naudas summu.

- Dažās musulmaņu valstīs šķiršanās notiek pēc Šariata likumiem. Laulība tiek anulēta, ja sieva atsedz seju sveša vīrieša klātbūtnē.

- Senajā Indijā tiesības uz laulības šķiršanu bija tikai vīram. Sievu, kura bija neauglīga, varēja nomainīt astotajā laulības gadā. ja sieva laida pasaulē tikai meitenes, vīrs drīkstēja no viņas šķirties 11.laulības gadā. No ķildīgas sievas vīrs varēja atteikties uzreiz.
 

Reklāma
Reklāma

Četri pamatiemesli, kāpēc Latvijā tiek šķirtas laulības:
- Alkohols. Tieši dzeršanas dēļ izjūk ap 60% laulību. Pāriem, kuri neizšķiras šīs problēmas dēļ, saglabājas ļoti saspīlētas attiecības. Turklāt iespējami arī gadījumi, ka "alkoholisma slazdā"  vīriešus "iedzen" pašas sievietes.

- Dzīve kopā ar viena laulātā vecākiem. Ap 25% laulību sabrūk tieši šī iemesla dēļ, bet pārējās cieš no vecākās paaudzes bezceremoniālās iejaukšanās.

- Nevienmērīga pienākumu sadale mājsaimniecībā. 10% gadījumu ģimeņu izjūk, jo kāds no lauleņiem ir pārslogots, darot mājas darbus, kamēr otrs nedara neko.

- Neprasme civilizēti risināt konfliktus. Oficiāli šī iemesla dēļ izjūk ap 5% laulību, kas tiek "pasniegts" kā raksturu nesaderība.

 

Raksts tapis pēc J.A. Plauža un E.Ozolas grāmatā "Es un tu. Sarunas par sievietes un vīrieša attiecībām" pieejamās informācijas.