Kas jāzina par bērnu autosēdeklīšu drošību

Nevienam negribas domāt par iespējamu bērnu savainošanos vai bojāeju auto negadījumā, bet tieši tāpēc svarīgi parūpēties par bērna drošību automašīnā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1. Nekad nelietojiet atpakaļskata bērnu sēdeklīti aktivizēta gaisa spilvena priekšā – tā ir nāvējoša kombinācija.

2. Vienmēr lietojiet savam bērnam atbilstošu sēdekli, neatkarīgi no tā, cik garš ir pārbrauciens un cik intensīva ir satiksme. Satiksmes noteikumi prasa, ka ikvienam bērnam, kura augums nepārsniedz 150 cm, ir jālieto viņa vecumam un svaram atbilstošs bērnu sēdeklītis vai paliktnis. Šo papildierīču nelietošanas gadījumā sods autovadītājam ir tikai brīdinājums vai desmit latu naudas sods, kā arī divi soda punkti. Taču ne jau sodam būtu jāveicina vecāku rūpes par savu bērnu drošību.

3. Vienmēr ir pieejama palīdzība atbilstošu sēdeklīšu iegādē – veikalos ir jābūt kvalificētam speciālistam šajā jautājumā.

4. Pārliecinieties, ka zināt, kā sēdeklīti lietot. Uzmanīgi izlasiet lietošanas pamācību un meklējiet palīdzību, ja kaut ko nesaprotat. Cieši savelciet jostas un sprādzes, pārbaudiet pirms katras braukšanas, vai tās nav attaisījušās. Ja bērnam nebūs ērti, viņš dīdīsies un raudās, traucējot koncentrēties auto vadīšanai.

5. Ja jūsu auto ir aprīkots ar ISOFIX bērnu sēdeklīšu stiprinājumiem, tad labāk lietot tos, taču jums var nākties lietot arī papildu stiprinājumus.

6. Ja bērns ir mazs, tad viņam ir nepieciešams speciāls bērnu sēdeklītis ar savām siksnām, jo originālās siksnas var savainot un arī nespēj nodrošināt drošību mazajiem pasažieriem

7. Pilnīgi maldīgs ir uzskats, ka pietiek pašam piesprādzēties un mazu bērnu paņemt uz rokām. Patiesība ir tāda, ka sadursmes brīdī, bērnu rokās nav iespējams noturēt.

8. Tāpat nedrīkst arī piesprādzēt sevi kopā ar bērnu, jo pat neliela trieciena brīdī bērns gūs smagus iekšējos savainojumus.

9. Braukšanas laikā regulāri jākontrolē vai bērns nav patstāvīgi atsprādzējis drošības jostas, lai aizsniegtu kādu nokritušu mantu vai dzērienu/ēdienu.

10. Neaizmirstiet bērnu sēdeklīti piesprādzēt arī tad, ja tas ir tukšs, citādi tas avārijas brīdī var traumēt šoferi vai pasažierus.


Materiāls publicēts sadarbībā ar Latvijas lielāko autopircēju ceļvedi www.whatcar.lv

 

Reklāma
Reklāma