Istaba, kurā bērnam patiks dzīvot

Ja pavaicātu, kādā istabā gribētu dzīvot bērns, ko viņš atbildētu? Droši vien teiktu, ka savā aliņā gribētu justies un darboties brīvi. Reizēm saaicināt draugus un padauzīties. Reizēm paslēpties un padomāt – tā, lai neviens netraucē. Lai viņa istaba būtu VIŅA ISTABA – priecīga, krāsaina, personiska.

Reklāmas foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Reklāmas foto

Bet, ja to pašu pavaicātu vecākiem? Kāda bērnistaba iepriecinātu viņus? Protams, tāda, kas patīk bērniem. Bet noteikti arī droša un vismaz reizēm kārtīga.

Kā bērna un vecāku vēlmes apvienot?
Viena no iespējām padarīt istabu priecīgāku ir pavisam vienkārša – nopirkt bērnam augstu gultu ar garām kājām. Ne gluži divstāvu, jo apakšstāvā vieta otram gulētājam nav paredzēta – tur ir tikai tukša telpa. Apakšstāvu var iekārtot, kā vien tīk. Sākumā – divus trīs gadus vecam mazulim – tur pietiks vietas pat miniatūram galdiņam un krēsliņiem. Vēlāk sēdēšanai telpā zem gultas var ielikt spilvenus vai kādu zemāku lādi ar vāku. Tur var būt arī rotaļlietu un spēļu plauktiņš. Lai istabiņa pagultē būtu omulīgāka, no pārējās telpas to ļaus paslēpt aizkari. Telpu zem gultas var izmantot arī mantu glabāšanai. Vismaz tajos brīžos, kad ierodas negaidīti ciemiņi, pat vecākiem šķitīs ļoti parocīgi visu bērnistabas nekārtību saraust un paslēpt pagultē aiz aizkariem. Un bērna istaba vismaz izskatīsies kārtīga.


Augsto gultu var aprīkot ar izbīdāmu galdiņu. Kad bērns pie tā strādā, galdiņš ir istabā. Kad nestrādā, galdiņu iebīda pagultē, un telpa ir brīva. Šāds risinājums būs izdevīgs mazā istabā. Savukārt slīdkalniņš (pat ar tornīti!), kas sākas tieši no gultas, būs tikai un vienīgi bērna priekam. Bet bērna prieks taču ir pati lielākā vērtība, vai ne?
Arī tad, ja telpā jāsadzīvo diviem bērniem, augstās gultas var būt labs risinājums. Ja zem gultas ir rakstāmgalds, var ietaupīt telpu. Iespējams pat nopirkt divstāvu gultu, kas pagaida, kamēr ģimenes mazākais bērns paaugsies un izkāps no zīdaiņa gultiņas. Kamēr mazais aug, apakšstāvā ir galds ar sēdvietām, ko vēlāk var pārveidot par otru guļvietu. Papildu drošībai  apakšējo guļvietu var aprīkot ar augsto bortu, ko viegli uzlikt un noņemt. Pa dienu drošības apmali var glabāt kaut pagultē, bet vakarā, kad mamma palasījusi priekšā pasaku, novēlējusi labunakti un iedevusi buču – uzlikt, lai mazais pa nakti neizveļas no gultas. Par daudziem drošības pasākumiem parūpējušies jau ražotāji, veidojot mēbeles ar noapaļotām malām un stūriem, durtiņu rokturus veidojot vai nu apaļīgus vai vispār iztiekot bez tiem. Šādi šķietami sīkumi pārliecina, ka bērniem tomēr vajadzīgas savas – bērnu mēbeles – tās palīdzēs ļoti kustīgos, bet ne vienmēr apdomīgos istabas iemītniekus pasargāt no traumām.



Padarīt bērnistabu krāsaināku iespējams trijos veidos.
1. Košs sienu krāsojums + vienkrāsainas neitrāla toņa, t. i., baltas, vieglas krēmkrāsas vai dabiska koka mēbeles.
2. Gaišs, neitrāls sienu tonis + krāsainas mēbeles.
3. Neitrālas sienas un mēbeles + krāsaini aksesuāri: spilveni, pārklāji, paklāji, žalūzijas, aizkari u. c.


Katrai iespējai ir savi plusi un mīnusi. Sienu krāsošana un mēbeļu iegāde ir laika un naudas ietilpīgāks pasākums. Toties, kad lielais darbs paveikts, rezultāts var baudīt un par to priecāties ilgāku laiku. Savukārt, nomainot aksesuārus, ātri un viegli un arī lētāk iespējams pilnīgi mainīt arī noskaņu telpā. Šobrīd vēl istabā dzīvo maza princese, kas visu grib rozā, tilla un pūkainu, bet jau pēc pāris mēnešiem – spuraina emo tīne, kas atzīst tikai melno krāsu un mazus galvaskausiņus...

Personisku bērna telpu var padarīt, ļaujot viņam pašam piedalīties tās iekārtošanā. Jo lielāks bērns, jo vairāk vajadzētu ņemt vērā viņa vēlmes. Labi gribēts pārsteigums – kamēr bērns brīvlaikā ciemojas pie omes, vecāki viņam iekārto un uzdāvina jaunu istabu – var neizdoties. Vai pat sagādāt vilšanos gan bērnam, gan arī vecākiem. Protams, nebūs daudz vecāku, kuri var atļauties nopirkt visu, kas bērnam iepaticies. Bet vienmēr jau var vienoties. Ja vajadzīga gulta, tad – kura no divām vai trim (vecāku izvēlētām) tev patīk labāk? Lielu prieku bērnam var sagādāt arī sīklietiņu izvēle paša istabai – balerīnas svārciņi uz skaista pakaramā, sēžamspilvens, globuss vai caurspīdīga kaste, kur glabāt bumbas...
Arī tad, ja jaunākajam bērnam nākas mantot vecākā istabu ar visu sienu krāsu un mēbelēm, mazās lietas to ļaus pilnīgi pārvērst atbilstoši jaunā saimnieka vecumam, dzimumam un personībai. Un pilnīgi iespējams, ka paša iekārtoto istabu bērnam būs arī vieglāk uzturēt tik kārtīgu, kā patīk vecākiem.

Labas mēbeles no laba koka bērniem un viņu vecākiem veikalā Čiekurs.
www.ciekurs.lv.

Reklāma
Reklāma