"Junkers" apkures tehnika un saules kolektori – lieliska komanda

Vairs nepārsteidz ziema bez sniega un pavasara ziedi janvārī. Par globālās sasilšanas izraisītajām klimata izmaiņām runā ne tikai ekonomisti un politiķi, bet arī ikdienas sarunās. Atziņa, ka turpinot patērēt tikpat daudz enerģijas, pēc 50 gadiem mums būs vajadzīga cita planēta, ir pārdomas rosinoša.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Viens no lielākajiem globālās klimata izmaiņas izraisošajām oglekļa dioksīda CO2 izmešu avotiem ir vieglie automobiļi. Būtisku energoresursu ekonomiju un emisiju samazinājumu var panākt arī modernizējot esošās ēku apkures sistēmas un jaunbūvēs, uzstādot tikai energoresursus taupošas iekārtas. Tādēļ ES dalībvalstīm nosaka arvien augstākus tehniskos standartus ne tikai automašīnu industrijai, bet arī apkures iekārtu, automātikas un celtniecības materiālu ražotājiem.

Eiropas lielākais apkures iekārtu ražotājs Bosch Thermotehnik piedāvā iesaistīties dabas aizsardzības aktivitātēs, un līdz ar to arī ietaupīt. Saudzīga attieksme pret vidi ir Bosch koncerna uzņēmējdarbības pamatprincips jau vairākus gadu desmitus. Tiek investēti ievērojami finansu līdzekļi ražošanas paplašināšanā, tehnoloģiju pilnveidošanā un jaunu produktu izstrādē. Piemēram, ņemot vērā milzīgo pieprasījuma pieaugumu, 2007 gadā Bosch koncerna ietvaros tika izveidotas divas jaunas ražotnes – saules kolektoru ražotne un kondensācijas tipa katlu ražotne.

Mūsu platuma grādos saules kolektorus visizdevīgāk izmantot siltā ūdens sagatavošanai. Atkarībā no laika apstākļiem, sanitāro ūdeni silda saules kolektori vai apkures iekārta. Pie tam kolektorus silda ne tikai tiešie saules stari, bet arī pasīvais starojums. Tātad arī mākoņainās dienās iespējams sasildīt ūdeni ar solārās sistēmas palīdzību. Automātika pārbauda vai ūdens temperatūra tvertnē ir pietiekami augsta, ja nepieciešams, apkures katls ūdeni papildus uzsilda. Izmantojot saules kolektorus, gada laikā iespējams ietaupīt pat līdz 60% no karstā ūdens sagatavošanai nepieciešamās enerģijas. Lai iegūtu optimālu rezultātu un maksimāli efektīvi izmantotu pieejamo saules enerģiju, saules kolektoru laukumam pēc iespējas precīzāk jāatbilst mājsaimniecības siltā ūdens patēriņam. Vidēji viens cilvēks dienā izlieto apmēram 40 litrus siltā ūdens. Tas atbilst 1,2 m2 lielam saules kolektora laukumam. Tātad, lai solārā sistēma sasildītu ūdeni 4 cilvēku ģimenes vajadzībām, nepieciešams apmēram 5 m2 liels saules kolektoru lauks (2-3 gab. Junkers FKT kolektori).

Bieži vien, lai apkures sistēma darbotos ekonomiski un apkārtējo vidi saudzējoši, nākas lauzt pierastos domāšanas stereotipus. Piemēram, ka apkures katlam jādarbojas ar iespējami augstāko temperatūru, lai nodrošinātu nepieciešamo siltumu. Modernajām apkures iekārtām deglis modulē jaudu atbilstoši siltuma pieprasījumam, pie tam darbojoties ar daļēju jaudu katla lietderības koeficents nesamazinās. Apkures iekārtai ilgstoši darbojoties ar nemainīgi augstu temperatūru tiek saražots vairāk siltuma nekā nepieciešams. Arī uzstādot pārāk daudz saules kolektorus gaidītais efekts netiks sasniegts. Jāņem vērā, ka saule silda neatkarīgi no tā, vai karstais ūdens tiek patērēts vai nē. Ja saules kolektoru laukums ir par lielu, solārā sistēma pārkarst un automātika to izslēdz uz laiku, kamēr siltumnesēja temperatūra  kolektorā ir samazinājusies.

Junkers apkures iekārtu, automātikas un saules kolektoru ražotāji ir izstrādājuši rekomendācijas katras iekārtas pielietošanai, pamatojoties uz gadu gaitā iegūto vērienīgo pieredzi.


Lietojot bezmaksas saules enerģiju un augstas efektivitātes kondensācijas apkures iekārtas, iespējams ne tikai samazināt izmaksas, bet arī rūpēties par apkārtējo vidi 365 dienas gadā.

Vairāk informācija www.junkers.lv
 

Reklāma
Reklāma