Taupām papīru un ūdeni!

"Droši vien visu nepietiks pacietības uzrakstīt, jo zaļākam dzīves veidam pievērsos ilgi pirms tas "nāca modē". Savu audumu maisiņu uz veikalu nesu jau daudzus gadu pirms dabas resursu nodokļa paaugstināšanas un veikalu pēķšno kļūšanu par "zaļākiem". Atzīmēšu tikai dažas lietas, par kurām varbūt visi nav iedomājušies."

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1) Maisiņi. Tagad jau daudzi nes uz savu veikalu auduma maisiņus un liek savus iepirkumus tajos. Bet vai visi aizdomājās, ka lielākā ietekme uz vidi ir no tiem miljons mazajiem, plānajiem maisiņiem, kuros cilvēki saliek dārzeņus u.c. preces lielveikalā, tirgū? Iepērkoties vienmēr cenšos doties ar saviem plānajiem maisiņiem, kuros visu salikt pirms došanās uz kasi. Padomājiet, cik jums tādi mājās ir sakrājušies? Vai arī metat tos laukā? Šie maisiņi tik daudz vietu neaizņem, lai nevarētu kādus 2-3 vienmēr nesāt līdz, un, ja plānojas lielāka iepirkšanās - paņemt ar rezervīti.


2) Vēl par iepirkšanos. Slīdošā lente lielveikalos. Vai esat padomājuši, cik tā patērē elektrību? Cilvēki pat tad, kad priekšā neviena nav, mēdz lentes galā visu salikt, tā vietā, lai pieietu pie pašas kases un visu nolikt pārdevējai priekšā. Protams, arī pārdevējas mēdz to darbināt bez vajadzības. Vienreiz pajautāju - kāpēc jums jādarbina lente, ja es jums visu blakus noliku? Samulsa un izslēdza. Tāda neliela viela pārdomām.


3) Preces vienmēr pirkt tādas, kurām pēc iespējas mazāk iepakojamā materiāla. Tām, kas nebojājas — pirkt lielāku iepakojumu. Pēc iespējas pirkt vietājos ražojumus — mazāka ietekme uz vidi transportēšanā. Ja ir iespēja — pirkt videi draudzīgākus, bioloģiskos produktus, vai vislabāk — audzēt pašiem un gatavot lietas pašiem.


4) Papīrs. Drukājam no abām pusēm, aprakstam otru, to jau daudzi darām. Bet vai vienmēr viss ir jādrukā? Un ja ir — vai vienmēr tik lielā izmērā? Var izmantot arī iespēju — Pages per sheet — 2 pages. Izlietosies divreiz mazāk papīra. Arī mācībām, studijām var izmantot jau lietotu papīru. Saviem angļu valodas kursiem pati sev uztaisīju kladi. Pārgriezu uz pusēm no vienas puses nodrukātu papīru un ar spirāli saliku kopā, no vienas puses mierīgi var rakstīt (pie tam esmu redzējusi, ka tā dara pat pilnīgi jaunās kladēs!). Jā, varbūt, ka lieki atgādināt, bet tomēr — izmantosim ottreiz pārstrādātu vietējā ražojuma papīru — gan lētāk, gan videi draudzīgāk.

Reklāma
Reklāma


5) Elektrība. Neatstāt kontaktligzdās mobilo telefonu lādētājus (vīra niķis), tāpat pēc iespējas izraut arī elektroierīces, it īpaši tās, kuras bieži netiek lietotas. neaizmirst TV izslēgt ar pogu, neaizmirst izslēgt monitorus, neliet tējkannu pilnu, ja nepieciešams uzvārīt ūdeni tikai vienai krūzītei utt. Un jā, fēns — ko tādu neesmu lietojusi sen, tāpat arī žāvētājs veļasmašīnā ir lieka greznība, veļu var izkarināt un izžāvēt tāpat.


6) Ūdens. Par to, ka jāmazgājas dušā un, pucējot zobus, jāieliej ūdens glāzīte droši vien zina lielākā daļa. Arī lietus ūdens vākšana daudziem nav sveša, bet varbūt, ne visi to tik daudz izmanto kaut kam citam kā puķu laistīšana. Lietus ūdens ir labs arī grīdu mazgāšanai, protams, ja lietus ir bijis pietiekami. Virtuvē ūdeni var ietapupīt, nelejot pilnu katlu, piemēram, dārzeņu un olu vārīšanai. Olām pilnīgi pietiek, ja ielej ūdeni līdz pusolai. Katliem vienmēr jāliek vāks, tā ūdens mazāk izgaros un ēdiens ātrāk pagatavosies un būs mazāks elektrības vai gāzes patēriņš.


Iesūtījusi Zaiga Brača