Dārza iekārtošana pēc "fen šui" principiem

Tulkojumā vārds fen nozīmē vējš, vārds šui – ūdens. Ķīnas kultūrā maigs vējš un tīrs ūdens vienmēr asociējies ar labu ražu un labu veselību, tādējādi termins „labs fen šui” radās, lai ar to apzīmētu pārticību un veiksmi, bet „slikts fen šui”, lai apzīmētu grūtības un neveiksmes.

Foto no SIA BIKO-LAT arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no SIA "BIKO-LAT" arhīva.

Fen šui ir māksla par to, kā virzīt vides enerģiju tā, lai cilvēks justos labi. Augi, mēbeles un citas lietas mums apkārt, ietekmē mūsu attieksmi pret dārzu un tā izmantošanas veidu. Visur klātesošās neredzamās zemes un visuma enerģijas var izmantot savā labā.
Tā kā cilvēks ir dārza neatņemama sastāvdaļa, svarīgi tā elementi ir paviljoni un nojumes, kur ļaudis pulcējas pavadīt brīvo laiku. Ķīniešu dārzos ir soliņi un puķu podi, taču galvenie akcenti ir akmeņi un augi. Publiskajos parkos jan enerģija iemiesojas košās puķu dobēs, bieži vien ar raibiem ornamentiem, turpretī iņ koncentrējas privātos dārzos.
Paplašinot dzīves telpu ārpus dzīvokļa sienām, iekārtojumam, kuru mēs izvēlamies dārzam, jāatspoguļo tam paredzētās funkcijas – spēlēm, izklaidei, atpūtai – , kā arī personiskās intereses. Dārzā jāizmanto tie paši principi, ko dzīvokļa iekārtošanā.

Vislabākā galda forma ir astoņstūris, jo ikvienam sēdētājam ir tiešs kontakts ar jebkuru citu pie galda sēdošu personu.

 

Formu un krāsu līdzsvars
Pēc dabas parauga fen šui dārzos tiek ievērots formu un krāsu līdzsvars. Tas paver plašas iespējas eksperimentiem un iecienītu eksotisku augu ievešanai, kā arī ļauj uzstādīt neparastas skulptūras, būvēt intriģējošas dārza ēkas vai spilgtas krāsas žogus ar noteikumu, ka ievērota perspektīva, proporcijas un līdzsvars.
Koks. Visi augi iemieso koka elementu, kas acīmredzami dominē jebkurā dārzā, tomēr augu formas, krāsas, vide, kurā tie atrodas, liecina arī par citiem elementiem. Lai īpaši pastiprinātu koka elementu, var izvēlēties kolonnveidīgus kokus un režģus ar vertikāliem koka balstiem.
Uguns. Uguns elementu simbolizē augi ar smailām lapām, un pat viena šāda auga iestādīšana var būtiski atdzīvināt apstādījumus. Uguni pārstāv trijstūri un piramīda formas, kā arī dažādi vīteņaugu balsti. Tos izvietojot, jāraugās, lai tie būtu proporcionāli apkārtējām konstrukcijām un augiem.
Zeme. Zemes elements piemīt ceļu un taku seguma materiālam. Īstais materiāls – augsne – fen šui dārzā netiek minēts, jo to klāj augi. Zemes elementa klātbūtne jūtama žogos ar līdzenu augšējo daļu, režģos un celiņos. Ja šī elementa ir pārāk daudz, tas apslāpē dotās vietas ci un valda pār dārzu, kuram apkārt uzcelti mūri vai žogi.
Metāls. Metāla elementu pārstāv noapaļotas formas. Tās izpausmes dārzā  var būt visdažādākās. Augsti, cieši blakus augoši ovālas formas skujkoki gājējiem var radīt nedrošības izjūtu. Taču interesantu akcentu var piešķirt rinda mazu, apaļas formas skujkoku, kas lokā aptver dārzu.
Ūdens. Bez reālā ūdens šis elements piemīt taku un augu lokveida formām. Ūdens efektu var panākt ar zemiem stādījumiem vai arī ar vienveidīgu augu un krāsu joslām.

 

Reklāma
Reklāma

Dārza mēbeļu izvēle
Dārza krēsliem jābūt veidotiem saskaņā ar klasisko četru dzīvnieku shēmu, tiem jānodrošina stingrs atbalsts mugurai un rokām. To krāsas izvēle ir atkarīga no mūsu individuālās gaumes. Krēsliem jābūt ērtiem, tādiem, kas atbilst ergonomikas noteikumiem. Galdu formu izvēlas atkarībā no to funkcijas. Neliels taisnstūrveida galds blakus mūsu iecienītajam krēslam klusā vietā aicinās šeit uzkavēties ilgāk un atturēs no darbošanās. Apaļi galdi piemēroti dzīvām diskusijām, taču pie tiem cilvēki parasti ilgi nesēž. Raksturīga dārza mēbele ir taisnstūra galds ar noapaļotiem galiem, lai gan personas, kuras nosēdinātas katrā gada galā, var justies atstumtas. Vislabākā galda forma ir astoņstūris, jo ikvienam sēdētājam ir tiešs kontakts ar jebkuru citu pie galda sēdošu personu.
 

 


Raksta publicēšanu atbalsta SIA BIKO-LAT, kas šobrīd ir viens no vadošajiem kokmateriālu eksportētājiem Latvijā, kas ražo žāvētus, ēvelētus kokmateriālus, apdares un terases materiālus, sētas, dārza mēbeles, bērnu laukumiņus, koka logus un durvis, kā arī koka paneļu mājas. SIA BIKO-LAT veic arī kokmateriālu un to izstrādājumu spiediena impregnēšanu, kas palielina kokmateriāla izturību un pretestību pret mitrumu, puvuma sēni un koka struktūras bojājumiem no kaitēkļiem.
• Jau daudzus gadus uzņēmums atbalsta jauniešu izglītību un attīstību, ziedojot līdzekļus Vītolu fondam, kas izsniedz stipendijas Latvijas augstskolu studentiem. No 2003. gada decembra SIA BIKO-LAT ir uzņēmusies atbildību par veselām trim stipendijām, kas tiek piešķirtas Valmieras rajona jauniešiem.
SIA BIKO-LAT regulāri atbalsta sporta kluba „Kocēni” florbola komandas, sekmējot inventāra iegādi, kā arī piedalīšanos dažādos turnīros. Dāmu konkurencē Kocēnu sporta kluba meitenes jau ir izcīnījušas 5 Latvijas čempionu titulus.
SIA BIKO-LAT ir sniedzis savu atbalstu arī Kocēnu novada, Kocēnu pagasta pamatskolai grāmatu un inventāra iegādē.

Produkciju skaties: www.bode.biko.lv


Izmantotā literatūra: Dž. Heila. Praktiskais Fen šui ikdienai, karjerai un laimei. R.: Zvaigzne ABC. 2009.